Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Może mi coś podpowiecie, kila miesięcy temu przejąłem gospodarstwo od mojego ojca, problem polega na tym że jest to relikt poprzedniej epoki, osiem krów, kilka hektarów ziemi, to gospodarstwo nie spełnia wielu wymogów: brak płyty do obornika i gnojowica wylewa się na pole, w oborze bydło ma ciasno i za mało światła, okna za małe, można by tak wymieniać dalej. Mojemu ojcu się przez te wszystkie lata udawało bo nigdy nie miał kontroli z agencji, tylko raz z weterynarii sprawdzał pasze. Co będzie jak przyjdzie kontrola? Jak dużo może kosztować dostosowanie gospodarstwa do wymogów? Ile kosztuje pobudowanie płyty do obornika?

Posted
Panowie, ja mówiąc szczerze nie wiem, kontroli chyba nie było nigdy, u mnie a płyta powstała jakieś 10 lat temu i robiliśmy ją sami, jedyny koszt to koparka, która wykopała dołek, metal na wzmocnienie, beton oraz duperele typu gwoździe itp. Pamiętam jak latałam po ciekłym jeszcze betonie i równałam go z ojcem, a potem miesiąc miałam wysypkę na łydkach i mega zniszczone dłonie :) i teraz jak trzeba skladować obornik to Tata pilnuje, żeby wyłącznie tam, nie kładzie nigdzie obok. U sąsiadów podobnie robią. Ale płyta to najmniejszy problem, wiecej zachodu ze stadem, bo 8 krów to trochę mało, żeby z tego spokojnie żyć, chyba, ze same rekordzistki. Ja na Twoim miejscu o ile masz warunki ( ha na większą ilość ) skupiłabym się na odświeżeniu obory i powiększeniu i uszlachetnieniu stada. Ewentualnie jak nie masz to jeszcze na wstawieniu zbiornika chłodzącego na mleko.
Posted
Dominika ma rację, lepiej te pieniądze zainwestuj w hodowlę a jak będziesz miał większy wpływy gotówki to wtedy się baw w wydawanie, mój wujek posiada typowe gospodarstwo przystosowane do produkcji mleka, posiada około 60 szt dojnych i na chwilę obecną nie zaprząta sobie głowy w płytę gnojową, ja na razie mam 6 szt miałem po 3 kontrole w roku i nie było mowy o płycie, tak więc nie szukaj sobie nie potrzebnych wydatków
Posted
A skąd wiecie że będzie się opłacało robić inwestycję w gospodarstwa.Przykładem mogą być chodowcy trzody i bydła opasowego,a minister z Polskej Sitwy Ludowej nic nie robi w tym kierunku.Pozdrawiam.
Posted

Witam , taka płyta o której pisze dominika 1989 była dobra 10 lat temu na chwilę obecną trzeba mieć projekt ,pozwolenie

papiery które potwierdzą wylanie odpowiedniego betonu i zbrojenia [ piszę o płycie z szambem na wycieki ] zwykłych

samoróbek agencja nie uznaje .

Posted
Mi się wydaje że jak nie brałeś żadnych dotacji unijnych to kontroli nie będziesz miał a jak będziesz brał dotacje to zawsze ostatniego możliwego dnia wpadają na kontrole czyli 5lat po wzięciu dotacji...
Posted
prowadzę gospodarstwo 4 rok i do tej pory po 3 kontrole każdego roku miałem, 1 około połowy maja, 2 sierpień, 3 koniec września. Nawet musiałem krzaki czarnej porzeczki liczyć, prowadzimy zeszyt z dokładnymi wpisami co gdzie i kiedy robię na polu, ile zbiorów ile nakładów itd, wymyślili w tamtym roku wybieg dla świń z bieżącą wodą, a same chliwki są większe od tego wybiegu - jak jest wymagany - paranoja :) Wymogów jest milion, ale żeby pomóc w jakiś sposób dotacjami na modernizację to nie ma, tylko trzeba nawalić swojej kasy w coś co większego sensu nie ma, a podejrzewam że nasze gospodarstwa Polskie są w dużo lepszej kondycji niż te na zachodzie.
Posted
kolego qazwsxedcrfv co do gospodarstwa ,to możesz zająć się taką produkcją z którą sobie poradzisz i co ważniejsze przyniesie Tobie zysk .Kontrolami się nie przejmuj ,bo to losuje podobno komputer ( ja mam 2 kontrole rocznie ) Co do inwestycji ,to jak piszą koleżanki i koledzy nie należy szarżować ,bo pieniążki łatwo jest wydać .Jeżeli masz możliwości i zbyt ,to możesz produkować ziemniaki ,warzywka ,to zawsze ma zbyt i kilka kur na jajka .Wiele nie musisz inwestować ,a pieniądz się szybko zwróci .Ostatecznie możesz wydzierżawić ziemię .W moim regionie do dopłat dodają 500kg pszenicy od hektara .Pozdrawiam.