Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zona sobie zarzyczyła żeby z kawałka łąki zrobić jej miejsce pod ogród warzywny.

Łąka stara, w zasadzie nieuzytek, dopiero od 2 lat koszona/wygryzana przez konie.

Przeorałem to ale jakos nie widzę mozliwości zrobienia tam ogrodu ;-(.

Trawa zakorzeniona , gesta, wywaliła sie korzeniami do góry i leży...

No własnie , co z tym zobić?

mam trakror, pług , bronę i koparko-ładowarkę ale jakos nie moge wymyslić zastosowania tych sprzetów w tym przypadku ;-).

Czym to potraktować?

Pozdrawiam

P.

Posted
jeżeli masz zaoraną to musisz wybronować ile tylko się da, potem nawozić obornika wymieszać z ziemią, pod warzywka musi być pulchna ziemia i dobrze uprawiona, wiadomo że z pozbyciem się korzeni będzie dużo pracy ale jak żona każe to trzeba :)
Posted
ja mam właśnie z kawałka takiego nieugoru nieuprawianego ze 20 lat i nie koszonego w ogóle ogródek. mąż zaorał i jak pisze Kwiato przebronował ile się dało, co mąż zebrał bronami ja wywalałam widłami w skarpę, pole jest super :) warzywka fajnie rosną, no i w tym roku już nie było tyle korzeni chwastów :)
Posted
Ciężka sprawa bo sprzętu masz mało... Tutaj przydałaby się glebogryzarka, a może chociaż nawet talerzówka żeby cokolwiek pociąć te korzenie od trawy i spulchnić ziemię. Potem byś bronami mógł to wyciągać powoli. :) Jednak samymi bronkami to będziesz jeździł i jeździł, a efektów i tak będzie mało. Może postaraj się pożyczyć jakiś sprzęt bo tym co masz niewiele zdziałasz. Pozdrawiam :)
Posted
e tam, VoYtek tak jak pisałam mi mąż zrobił pole tylko pługiem i bronami. fakt, ze zanim robiłam grządki to każdą grządkę po kolei jechałam grabiami z góry na dół i było sporo plewienia, ale naprawdę sie da.
Posted
Miałem podobną sytuację, żeby zrobić ogródek najpierw sobie to Randapem opryskałem zjarałem wszystko totalnie potem do zetora 12145 założyłem pług 3 skibowy hehe wiem, że to żałosne ale i tak miał iść na złom korzenie wyrywałem, że szok ;) Pod koniec odpadła jedna skiba :) Agregacik założyłem zjeździłem porządnie i jest ogródeczek jak talala ;)
Posted
Niby temu że jeśli robisz ogródek warzywny dla siebie to po to żeby jeść SWOJE, ZDROWE warzywa. W sklepach na każdej półce za gorsze można kupić warzywa, tylko co z tego jeśli są nasączone opryskami i sztucznymi nawozami? Poczytaj sobie ile czasu RonudUp zostaje w ziemi. Jeśli już poświęcasz pracę na mały ogródek na własne potrzeby to robi się to bez oprysków i nawozów sztucznych żeby było zdrowo, bo nikt nie chce się truć, a chwasty da zwalczyć się mechanicznie, a pole nawieźć można naturalnymi sposobami. Pozdrawiam :)
Posted

No tak ale jak chesz szybko i dobrze to tylko radap

Czy szybko to nie byłbym kolego pewny, bo po zastosowaniu RoundUp'u musisz odczekać 2-3 tygodnie żeby zaczął działać i spalił chwasty, a przez dwa tygodnie to da się bez kropli oprysku z ugoru zrobić gołą ziemię bez ziela. Inna sprawa to jest to czy aby na pewno zwalczysz to "dobrze", bo niestety oprysków idealnych nie ma i po RoundUp'ie (który dla mnie osobiście jest przereklamowany) chwasty i tak odbiją za jakiś czas, a jak zniszczy się je się dobrze zwalczy mechanicznie to praktycznie nie mają szans. Kiedyś oprysków nie stosowano, a w gospodastwach były tylko kultywatory, pługi i brony, a ludzie umieli odchwaścić praktycznie każde pole i robili to skutecznie. Nie znam nikogo kto chciałby tworzyć ogródek na własne potrzeby i spryskać go herbicydem. jeszcze się chyba wiele musisz nauczyć, poza tym zwróć uwagę na post powyżej mojego. :)

Ps. Kolego środek który tak namiętnie polecasz i stosujesz nie nazywa się "randap" tylko RoundUp, więc popełniasz błąd w nazewnictwie. Polecasz i nawet sam nie wiesz co polecasz. Pozdrawiam :)

Posted

Dopuszczalna jest pisownia "randap". Stosowana jest nie jako nazwa własna herbicydu lecz jako swego rodzaju ekwiwalent stosowania substancji czynnej.

Oczywiście masz rację Wojtek co do odchwaszczenia z drobnym ale. Podstawowym zabiegiem agrotechnicznym zwalczającym zachwaszczenie jest podorywka. Na drugim miejscu jest bronowanie. Kiedyś żniwa zaczynały się ok. 2-3 tygodnie wcześniej i można było wykonać podorywkę. Teraz przy zbiorze kombajnowym żniwa są późno i na podorywkę nie ma wystarczającej ilości czasu do jej odleżenia, a chwasty są w pełni dojrzałe tak jak zboża. Kiedyś wszystkie nasiona chwastów były zebrane i zwiezione do stodoły, a teraz kombajn zostawia je na polu. Kolejną kwestią jest to, że nie jest osiągalny pług podorywkowy. Obecnie zalecana głębokość podorywki to 10-15 cm i wynika raczej z faktu, że zwykłym pługiem nie da się wykonać podorywki na optymalną głębokość 6-8 cm. Z tej głębokości kiełkują chwasty a głębsza podorywka powoduje, że leżą w ziemi i kiełkują za rok, dwa czy nawet za sześćdziesiąt lat jak w przypadku gorczycy polnej czyli ognichy. Pozdrawiam!

Posted

No tak ale jak chesz szybko i dobrze to tylko radap

Czy szybko to nie byłbym kolego pewny' date=' bo po zastosowaniu RoundUp'u musisz odczekać 2-3 tygodnie żeby zaczął działać i spalił chwasty, a przez dwa tygodnie to da się bez kropli oprysku z ugoru zrobić gołą ziemię bez ziela. Inna sprawa to jest to czy aby na pewno zwalczysz to "dobrze", bo niestety oprysków idealnych nie ma i po RoundUp'ie (który dla mnie osobiście jest przereklamowany) chwasty i tak odbiją za jakiś czas, a jak zniszczy się je się dobrze zwalczy mechanicznie to praktycznie nie mają szans. Kiedyś oprysków nie stosowano, a w gospodastwach były tylko kultywatory, pługi i brony, a ludzie umieli odchwaścić praktycznie każde pole i robili to skutecznie. Nie znam nikogo kto chciałby tworzyć ogródek na własne potrzeby i spryskać go herbicydem. jeszcze się chyba wiele musisz nauczyć, poza tym zwróć uwagę na post powyżej mojego. :)

Ps. Kolego środek który tak namiętnie polecasz i stosujesz nie nazywa się "randap" tylko RoundUp, więc popełniasz błąd w nazewnictwie. Polecasz i nawet sam nie wiesz co polecasz. Pozdrawiam :)

[/quote']

Człowieku ty masz zawsze problem ;) A co do RoundUp to chyba człowiek nie jest taki głupi, żeby opryskać, zaorać, zbronować i 2 tygodnie później coś tam sadzić ;) Ja jak zrobiłem miejsce na ogródek to przez 3 lata nic nie sadziłem tylko posiałem trawę i ją regularnie kosiłem kosiarką. Po upływie 3 lat przeorałem i zabronowałem i posadziłem warzywa :)

Posted
Może jeszcze jakieś wątki co do mnie? Chętnie poczytam. Właściwie kolego to Twojego posta/postów nie rozumiem. Najpierw piszesz że wszystko zrobiłeś raz dwa trzy, opryskałeś, zaorałeś itd. i już gotowe, a teraz dodajesz że czekałeś 3 lata zanim coś na tym polu zasiałeś. Bez oprysku efekt byłby podobny, tyle że pole byłoby doprowadzone w parę dni do użytku, a tak latałeś wokół tego parę lat po to żeby mieć warzywa poniekąd nasiąknięte tym czym opryskałeś. Poczytaj sobie artykuły z posta #13 i życzę Ci smacznego. Coś czuję że kolejny syn rolnika zawitał na nasze forum.... Pozdrawiam :)
Posted

nie rozumiem, skoro pole na warzywka ma być małe to można sobie spokojnie poradzić bez pryskania świństwem w ziemię.

Karabus, tak w ogóle napisz o jakim kawałku jest mowa? ile arów ma mieć ten ogródek?

a wracając do polecanego randapu, ludzie zanim zaczniecie pisać jaki to "cudowny" środek, może najpierw trochę poczytacie jaki wpływ na środowisko i ludzi ma ten syf. kilka artykułów podesłał Grzegorz, proponuję zacząć od nich, a potem szukać i czytać. i zobaczymy czy Wam się świadomość zmieni czy dalej będziecie ślepo wierzyć w opis na opakowaniu.

Posted

Czy szybko to nie byłbym kolego pewny, bo po zastosowaniu RoundUp'u musisz odczekać 2-3 tygodnie żeby zaczął działać i spalił chwasty, a przez dwa tygodnie to da się bez kropli oprysku z ugoru zrobić gołą ziemię bez ziela. Inna sprawa to jest to czy aby na pewno zwalczysz to "dobrze", bo niestety oprysków idealnych nie ma i po RoundUp'ie (który dla mnie osobiście jest przereklamowany) chwasty i tak odbiją za jakiś czas, a jak zniszczy się je się dobrze zwalczy mechanicznie to praktycznie nie mają szans. Kiedyś oprysków nie stosowano, a w gospodastwach były tylko kultywatory, pługi i brony, a ludzie umieli odchwaścić praktycznie każde pole i robili to skutecznie. Nie znam nikogo kto chciałby tworzyć ogródek na własne potrzeby i spryskać go herbicydem. jeszcze się chyba wiele musisz nauczyć, poza tym zwróć uwagę na post powyżej mojego. :)

Kolego jakie 2-3 tygodnie ?? Jak dasz dobra dawkę to spokojnie po tygodniu będzie brało a co do tego ze jest szkodliwy to może i jest jak każdy środek ale ja ci go nie każe pic a tylko opryskać pole a nawet nie każe a proponuje w kacu jest od tego forum. a po za tym teraz większość gospodarzy o dużych aeralach zaczyna pryskać tydzień dwa przed żniwami rzepaki czy zboża randapem sorry roundupem by były większe zbiory i mniejsza wilgotność. Sam stosuje co 2-3 lata roundup na ścierniska by pozbyć się chwastów i innych traw i nie powiesz mi ze ja lepiej zwalczę po przez pokład czy talerzowanie pola. Pozdrawiam

Posted
wcześniej ludzie nie stosowali pestycydów i jakoś mogli mieć warzywka, i je jeść śmiało, skoro chcesz własnoręcznie uprawić i mieć satysfakcję ze swojej pracy to włóż trochę serca i chęci a z efektu będziesz zadowolony, ja np po takiej chemii na pewno warzyw nie dałbym moim małym dzieciom.
Posted

Kwiato, po takiej chemii to ja nie tylko dzieciom bym nie dała gdybym je miała, ale nawet nie dała bym zwierzakom bo bym się bała.

zresztą my tu gadu gadu, a Karabusa nie ma i nie wiemy jaki kawałek tego pola i co w końcu postanowił...

Posted
w tamtym roku zostawiłem kawałem pola o pow 10a specjalnie pod warzywka żonie i babci:) wywiozłem obornik ręcznie i doprawiłem agregatem, potem kobietki wzięły się za grabki i znacznik i zasiały - teraz czekam na efekty :)
Posted
pietruszka, marchewka, buraki czerwone, sałatki ,rzodkiew, cebulę, kapustę białą lipcówkę i kamienną głowę, ogórki, koper, kukurydza, i jeszcze został im słonecznik :)