Rico Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 zaczęliśmy w sobotę od ziemniaków a potem po południu warzywka - było jeszcze ładnie a teraz wiadomo, każdy chwast zebrany i położony na granicy (miedzy) zaznaczone warzywka patyczkami, i zastanawiam się nad jakimś pokrowcem na nie z powodu chłodu. ale od soboty ma być około 22C. Quote
Karabus Posted April 16, 2014 Author Report Posted April 16, 2014 nie rozumiem' date=' skoro pole na warzywka ma być małe to można sobie spokojnie poradzić bez pryskania świństwem w ziemię. Karabus, tak w ogóle napisz o jakim kawałku jest mowa? ile arów ma mieć ten ogródek? a wracając do polecanego randapu, ludzie zanim zaczniecie pisać jaki to "cudowny" środek, może najpierw trochę poczytacie jaki wpływ na środowisko i ludzi ma ten syf. kilka artykułów podesłał Grzegorz, proponuję zacząć od nich, a potem szukać i czytać. i zobaczymy czy Wam się świadomość zmieni czy dalej będziecie ślepo wierzyć w opis na opakowaniu.[/quote'] Dawno nie zaglądałem a tu widze "ostra" dyskusja sie zaczęła ;-)Po pierwsze randap odpada. Nie po to spieprzam z miasta i staram sie urolniczyć (wymysliłem nowe słowo? ;-) ) żeby się zywić chemicznie nasiąkniętym badziewiem.No, ten temat mamy omówiony. Za Waszymi radami znalazłem sasiada który ma takiego "potwora" z napedem 4x4 i chyba ze 120 koniami pod maską.Do tego maszynę (agregat?) składająca sie z glebogryzarki, takich "spręzyn" i jakby walca z drutami (kuźwa, aż mi głupio ze nie mam pojecia jak sie to nazywa) .Ma wpaść po świętach i załatwić mój ogródek.Uśmiał sie facet jak usłyszał ze tego jest 40X20 metrów ;-).Ale widac uznał mnie za niegroźnego dziwaka z miasta bo zgodził sie przyjechac ;-). Dzięki za radypozdrawiamP. Quote
dominika1989 Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 No jaki grzeczny sasiad ja też jestem przeciwna randapowi do warzyw. karabus, ja też nie wiem co to jest ta maszyna, może bym wiedziala jak bym zobaczyła. U mnie "ogród" załatwiły mi dziki, bo spyskaly cały róg zasianego owsa, brat poprawil chyba sprężynówką ze dwa razy, ja wybrałam ręcznie pozostałe kępki i jest Quote
rafon Posted November 7, 2019 Report Posted November 7, 2019 Pomysłów jest wiele, możesz wysypać ten teren jakimś ładnym kamieniem lub wykorzystać materiał jakim jest kostka granitowa cięta. Fajnym rozwiązaniem jest też wydzielenie terenu krawężnikami i zasadzenie bujnej trawy. Quote
sandzia111 Posted November 13, 2019 Report Posted November 13, 2019 Mieliśmy działką która przez 30 lat była nieużytkowana, było to pole (działka) z chwastami i samosiejkami. Krzewa musieliśmy powyrywać z korzeniami, resztę potraktowaliśmy Gallupem (zamiennik Rounapu), niestety ale nie ma innego sposobu, dawka była taka akurat nie przesadzona żeby ziemi nie skazić, a on jest i tak dolistny. Trzeba tylko trafić w porę upału i słońca żeby wszystko wypaliło, my to robiliśmy właśnie latem. potem wapnowanie i na kolejną wiosnę ziemia była już doprowadzona do porządku i sadziliśmy i sialiśmy warzywa Urodzaj bardzo duży... jesteśmy bardzo zadowoleni. Mąż wykonywał ciągnikiem jeszcze pracę ale to już nie powiem dokladnie bo się nie znam, na pewno była talerzówka i glebogryzałka Quote
bartek12 Posted September 28, 2023 Report Posted September 28, 2023 Mam dość spory teren, który chcę obsadzić. Jakie warzywa oraz owoce polecicie sadzić? Quote
Edwards Posted September 28, 2023 Report Posted September 28, 2023 Na wiosnę cebulę dymkę, chociażby na sam szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, marchewkę możesz nawet kolorową, pietruszkę, korzeniową i liściastą, seler, Maggie, por, kapustę wczesną, kalarepę, ziemniaki, buraczki, pomidory, paprykę, bakłażany, fasolę szparagową, pięknego Jasia, rabarbar (lubi ziemię bardziej gliniastą), jak słoneczne miejsce to arbuzy i melony, truskawki, posadź kilka krzaczków borówki, kilka różnych drzewek owocowych i co tam tylko sobie zamarzysz, wszystko wyjdzie w praniu co tam będzie rosło, metodą prób i błędów nauczysz się wszystkiego.Zerknij sobie również do tej szkółki: https://www.podkarpackiesady.pl/20-agrestyMożesz tutaj zamówić sadzonki krzewów owocowych. Znajdziesz między innymi rożne odmiany agrestu. W sklepie powinni doradzić co się najlepiej przyjmie Quote
JoTeS Posted September 28, 2023 Report Posted September 28, 2023 Proponuję maliny, bób, groch. Już u siebie zauważyłem, że bobu muszę nasadzić dwa razy więcej. Maliny super sprawa owocują trzeci miesiąc. Dynia w ogóle mi się nie udała. Quote
Vademecum Posted September 29, 2023 Report Posted September 29, 2023 Ech, przecież ważywa mają duże wymagania. Bardzo.ważne jest co to za teren, co tam rosło.W glinie malina pujdzie, rzodkiewka ma małe wymagania, buraki czerwone, ale dla pietruszki, marchewki czy dyni to już nie tak ziać w byle co. Quote
Recommended Posts