Jump to content

Recommended Posts

Posted
zaczęliśmy w sobotę od ziemniaków a potem po południu warzywka - było jeszcze ładnie a teraz wiadomo, każdy chwast zebrany i położony na granicy (miedzy) zaznaczone warzywka patyczkami, i zastanawiam się nad jakimś pokrowcem na nie z powodu chłodu. ale od soboty ma być około 22C.
Posted

nie rozumiem' date=' skoro pole na warzywka ma być małe to można sobie spokojnie poradzić bez pryskania świństwem w ziemię.

Karabus, tak w ogóle napisz o jakim kawałku jest mowa? ile arów ma mieć ten ogródek?

a wracając do polecanego randapu, ludzie zanim zaczniecie pisać jaki to "cudowny" środek, może najpierw trochę poczytacie jaki wpływ na środowisko i ludzi ma ten syf. kilka artykułów podesłał Grzegorz, proponuję zacząć od nich, a potem szukać i czytać. i zobaczymy czy Wam się świadomość zmieni czy dalej będziecie ślepo wierzyć w opis na opakowaniu.

[/quote']

Dawno nie zaglądałem a tu widze "ostra" dyskusja sie zaczęła ;-)

Po pierwsze randap odpada. Nie po to spieprzam z miasta i staram sie urolniczyć (wymysliłem nowe słowo? ;-) ) żeby się zywić chemicznie nasiąkniętym badziewiem.

No, ten temat mamy omówiony.

Za Waszymi radami znalazłem sasiada który ma takiego "potwora" z napedem 4x4 i chyba ze 120 koniami pod maską.

Do tego maszynę (agregat?) składająca sie z glebogryzarki, takich "spręzyn" i jakby walca z drutami (kuźwa, aż mi głupio ze nie mam pojecia jak sie to nazywa) .

Ma wpaść po świętach i załatwić mój ogródek.

Uśmiał sie facet jak usłyszał ze tego jest 40X20 metrów ;-).

Ale widac uznał mnie za niegroźnego dziwaka z miasta bo zgodził sie przyjechac ;-).

Dzięki za rady

pozdrawiam

P.

Posted
No jaki grzeczny sasiad :) ja też jestem przeciwna randapowi do warzyw. karabus, ja też nie wiem co to jest ta maszyna, może bym wiedziala jak bym zobaczyła. U mnie "ogród" załatwiły mi dziki, bo spyskaly cały róg zasianego owsa, brat poprawil chyba sprężynówką ze dwa razy, ja wybrałam ręcznie pozostałe kępki i jest :)
  • 5 years later...
Posted

Mieliśmy działką która przez 30 lat była nieużytkowana, było to pole (działka) z  chwastami i samosiejkami. Krzewa musieliśmy powyrywać z korzeniami, resztę potraktowaliśmy Gallupem (zamiennik Rounapu), niestety ale nie ma innego sposobu, dawka była taka akurat nie przesadzona żeby ziemi nie skazić, a on jest i tak dolistny. Trzeba tylko trafić w porę upału i słońca żeby wszystko wypaliło, my to robiliśmy właśnie latem. potem wapnowanie i na kolejną wiosnę ziemia była już doprowadzona do porządku i sadziliśmy i sialiśmy warzywa :) Urodzaj bardzo duży... jesteśmy bardzo zadowoleni. Mąż wykonywał ciągnikiem jeszcze pracę ale to już nie powiem dokladnie bo się nie znam, na pewno była talerzówka i glebogryzałka :)

• 3 years later...
Posted

Na wiosnę cebulę dymkę, chociażby na sam szczypiorek, sałatę, rzodkiewkę, marchewkę możesz nawet kolorową, pietruszkę, korzeniową i liściastą, seler, Maggie, por, kapustę wczesną, kalarepę, ziemniaki, buraczki, pomidory, paprykę, bakłażany, fasolę szparagową, pięknego Jasia, rabarbar (lubi ziemię bardziej gliniastą), jak słoneczne miejsce to arbuzy i melony, truskawki, posadź kilka krzaczków borówki, kilka różnych drzewek owocowych i co tam tylko sobie zamarzysz, wszystko wyjdzie w praniu co tam będzie rosło, metodą prób i błędów nauczysz się wszystkiego.

Zerknij sobie również do tej szkółki: https://www.podkarpackiesady.pl/20-agrestyMożesz tutaj zamówić sadzonki krzewów owocowych. Znajdziesz między innymi rożne odmiany agrestu. W sklepie powinni doradzić co się najlepiej przyjmie :) 

Posted

Proponuję maliny, bób, groch. Już u siebie zauważyłem, że bobu muszę nasadzić dwa razy więcej. Maliny super sprawa owocują trzeci miesiąc. Dynia w ogóle mi się nie udała.

Posted

Ech, przecież ważywa mają duże wymagania. Bardzo.ważne jest co to za teren, co tam rosło.

W glinie malina pujdzie, rzodkiewka ma małe wymagania, buraki czerwone, ale dla pietruszki, marchewki czy dyni to już nie tak ziać w byle co.