waldi 1979 Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Witam.Mam pytanie takie jak w temacie:Czy możliwe by po 1,5r znów ciekł olej z tylnego mostu na koło w c 330?Naprawę robiłem sam-sumiennie.Wszystko rozebrałem na części,wymieniłem łożyska,oringi i uszczelnienia.Olej leci poprzez ten oring w pochwie na półosi.Ze zwolnic oleju nie ubywa.Wezmę się za naprawę drugi raz,ale może macie jakiś patent,by tak często tam nie zaglądać?Może jakieś 2 oringi w tym miejscu,lub czerwony silikon gdzieś na półoś?POZDRAWIAM. Quote
Stiven1983 Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Zastosuj dobre dwuwargowe oringi i zobacz czy półoś nie jest wydarta w miejscu pracy oringa jak to tu masz przyczynę.Dobrze abyś rozwiercił otwór w pochwie od spodu to nie będzie ci zaolejać hamulcy. Quote
waldi 1979 Posted April 8, 2014 Author Posted April 8, 2014 Ok.Jak rozbiorę to zobaczę,oring był dwuwargowy,a czy dobry to nie wiem.No 1,5 r nie ciekło.A kiedyś jak jechałem na kilka godz, w pole to z 5 l oleju trzeba było dolewać,bo podnośnik nie podnosił-tak kiedyś ciekł .Otwór ten od spodu też rozwierce,to nie będzie waliło na koło i hamulec(choć i tak jeżdżę tylko na pole ciągnikiem).Dzięki Stiven Quote
majk44 Posted April 8, 2014 Posted April 8, 2014 Witam Ja swego czasu miałem podobny problem , no może nie kapał mi olej ale za to hamulce padały co kilka miesięcy.Rozgrzałem smar , dolałem trochę świeżego oleju i taką miksturę wlałem do zwolnic. Od tamtej pory jak ręką odjął, a jest już kilka lat . Może nie jest to najlepszy sposób , ale u mnie działa.Zaznaczam że zwolnic nigdy nie naprawiałem czy też nie regenerowałem (zwał jak zwał), a ciągnik jest z 80 roku i swoje przeszedł.Pozdr Quote
waldi 1979 Posted April 8, 2014 Author Posted April 8, 2014 Majk44 tak do zwolnic jak najbardziej taka mikstura,Musi również być drożny otworek odpowietrzający w nakrętkach od wlewu oleju do zwolnic.Pomaga -nie wytwarza się podciśnienie.Ale u mnie kapie olej z mostu lecąc po półosi.W pochwie mostu jest oring ,który powinien odrzucać olej znowu do tylnego mostu.Nie powinien on lecieć dalej po półosi jak do tego oringu.Możliwe ,że ta półoś ma już wyżłobienie jak napisał stiven.Nie była wymieniana od nowości pewnie,czyli 35 lat.POZDRAWIAM. Quote
Recommended Posts