Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam,Rolnik z widłami nie jestem znawcą w temacie,bo w tym roku pierwszy raz posiałem pszenicę,ale na to ile ton z ha można uzbierać-zależy od klasy ziemi,czym była nawożona,ile nawozu było dane na ha i jakiego,pogoda sucho czy mokro itd. itp.Mimo wszystko również jestem ciekaw ile zbieracie z ha pszenicy ozimej i jarej?POZDRAWIAM
Posted
Co do plonów to różnie .Pszenica ozima po rzepaku sypała mi 6,5 tony z ha ,a jara po burakach 5 ton z małym okładem na 4 klasie ,ale teren jest u mnie ciężki ,bo górzysty i gliny .Co do jęczmienia to zimowy jęczmień plonował w granicach 7 ton ,a jary najwięcej 6 ton .W zeszłym roku jęczmień jary wydał lewo 4 tony przez suszę .Najlepiej plonuje mi pszenżyto ozime ok 8 ton i kuku na ziarno 12 -13 ton .Wszystkie plony ważę na komputerowej wadze u znajomego .Pozdrawiam .
Posted
Panowie czy tylko nie zawyżacie sobie tych ton. 1 lub 2 klasa ziemi zgoda ale4 ciężko mi w to uwieżyć a jęczmień zimowy też tak nie sypie bo i ja go sieje.Pozdrawiam.
Posted
Kolego prawda jest taka ,że jak dasz tak masz .Dajmy na to zasiejesz jęczmień po zbożu i nawozu też mało podsypiesz bez ochrony fungicydowej ,to nie masz co liczyć na plon .A jak masz pole po ziemniakach na oborniku i troszkę dopilnujesz plantację ,lub po rzepaku to jest co kosić .Ja nasiona kupuję kwalifikowane nie bawię się w swoje . Mój kolega na 3 klasie co rok kosi 8 ton pszenicy ozimej ,ale prawda jest taka ,że co chwila coś sypie ,lub leje na nią .Nie ma co się oszukiwać ,jak jest odpowiednia pogoda ,to i na pisaku urośnie ,a jak nie ma ,to lipa .Pozdrawiam .
Posted

Rafaello prawda jest taka że jak za mocno posypiesz to Ci się zboże przewróci i zbierzesz jeszcze mniej być może u Ciebie jest wyjątkowa ziemia i wyjątkowe zbiory czego Ci życzę z całego serca.Pozdrawiam.

Posted
Dziękuję kolego i ja też Tobie życzę obfitych plonów .W tym roku zanosi się na dobry urodzaj :D.Co chwilę pada i nawet żyto na piachu jest ,jak dywan .U mnie ziemia jest ,jak wszędzie podobna i sporo w nią w tym roku zainwestowałem ,a teraz dalej daję odżywki etc by jak najwięcej wyciągnąć .Pozdrawiam
Posted
Wegetacja ruszyła niedawno, więc o urodzajach czy klęskach nie rozmawiajmy bo może przyjść powódź/susza/gradobicie/wichura i dobre plony będą mogły się tylko pomarzyć, chociaż fakt że zima nie wymęczyła w tym roku zbóż ozimych i wyglądają dobrze. Co do plonów o których piszecie to życzę wam i sobie żeby takie osiągnąć, prawdą jest że jeśli się podsypie nawozu to i się z tego da coś wyciągnąć, ale no jak czytam o 8 tonach pszenicy z hektara ziemi III klasy to u mnie wywołuje to tylko śmiech i podziw dla wyobraźni autora. Nawożenie to jest trudna sprawa bo trzeba dać nawóz, ale nie można pola przenawozić, wtedy plonu nie ma, a kasy w kieszeni ubywa bo nawozy tanie nie są niestety. Cóż powiem wam tyle, zejdźcie na ziemię koledzy bo z tymi plonami to szczerze mówią przesadzacie na moje i nie tylko moje oko. Pozdrawiam :)
Posted
Ja nie przesadzam ,jak masz wątpliwości ,to zapraszam sam możesz się przekonać .:D.U mnie koleś w zeszłym roku nakosił 5 ton rzepaku na 3 kalsie ziemi i to jest gospodarz mało rolny !!!.Każdemu może się trafić dobry zbiór .Z góry nie trzeba zakładać ,że jak ja nie mam to inni też nie mogą .Pozdrawiam.
Posted
Dokładnie mam podobnie, na klasie 4a/4b wyciągam do 5t z hektara. Jednak u mnie muszę pamiętać o dobrym zmianowaniu żeby osiągać takie plony, bo dwa razy pod rząd pszenica by tyle już nie wydała.
  • 2 weeks later...