Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam wszystkich. :) Cóż przyszedł czas powiedzmy rozwoju/modernizacji mojego gospodarstwa. Wszystko idzie do przodu w dobrym kierunku. Ostatnio zupełnie przez przypadek natrafiłem na okazje kupna siewnika po śmiesznych pieniądzach, a raczej ta okazja trafiła na mnie. Normalnie to bym takiego "statku" nigdy nie kupił, ale że widzę iż uprawa zbóż to przez ok. nastepnych 5 lat będzie główną uprawą u mnie to ten siewnik kupię, bo mam już dośc pożyczania od sąsiada tego jego wyeksploatowanego zabytku który kiedyś był podobno dobrym siewnikiem. :D Problem w tym że ten siewnik którym mam zamiar kupić jest konny (szerokośc 2m) i nie jest przerobiony do ciągnika, poza tym tryby, rurki itd. są w stanie idealnym, a i wizualnie nie jest najgorzej, bo był przez wiele lat garażowany w stodole. Z przerobieniem do ciągnika poradzę sobie bez problemu, jednak mam swego rodzaju "gwoździa" z tym jaki zasypywać ziarno wysiane tym siewnikiem. Z bronek raczej zrezygnuję bo mi osobiście nie podoba się siew gdy bronki zasypują wysiane zboże + zajmują dużo miejsca oraz wydłużają cały zestaw. Dlatego wpadłem na pewien pomysł aby samemu zrobić "grabki" zasypujące na wzór i z części z Poznaniaka. I teraz właśnie mam pytanie głównie do posiadaczy takiego siewnika. :) Jak wygląda ta belka z grabkami, chodzi mi głownie o rodzaj zaganiacza w tym siewniku, odległośc od jednego do drugiego, ilośc ich powiedzmy na 1 metr szerokości belki oraz typ mocowania, zdjęcia samej belki też bardzo by mi pomogły. Liczę na pomoc. Pozdrawiam :)
Posted
Mocowanie jest do siewnika na wysokości aparatów wysiewających, ale to jest moim skromnym zdaniem zbyt wysoko. Zrób niżej będzie lepiej zagarniało. Chyba późniejsze wersje Poznaniaka miały niżej. Generalnie te zagarniacze dobrze działają. Umocowane są na belce w jednym rzędzie i każda ma dwa wąsy zagarniające. Nie wiem ile jest tych sprężyn zagarniających, ale chyba jedna podwójna na rurkę wysiewającą. Jak chcesz taką belkę to u mnie leży. Wprawdzie jest zgięta, ale można ją bez problemu wyprostować. Ma wszystkie sprężyny zagarniające, mało używana. Pozdrawiam!
Posted
Mam stary polski siewnik zawieszany w zeszłym roku zrobiłem zagarniacze. Świetna sprawa. Oszczędzasz czas, nie walcujesz pola zawłuczając broną. Kupiłem najzwyklejsze proste polskie. Zrobiłem belkę, mocowanie, przy siewniku, i mocowanie na ciężarki na samej belce.Trzeba ją trochę obciążyć. Tylko żeby zadowoliło cię to całkiem potrzebny jest jeszcze spulchniacz śladu. Bo dwa pasy udeptanie kołami ciągnika za siewnikiem rażą w oczy.
Posted
Dziękuję koledzy za pomoc! ;) Za propozycję sprzedaży tej belki również, ale jednak postaram się wykonać ją sam. Spulchniacze za kołami ciągnika będą obowiązkowo zamontowane, bo lubię mieć równe pole i maszyny które spełniają moje oczekiwania w 100%. ;) Pewnie do końca tygodnia uda mi się sprowadzić ten siewnik na podwórko i będę przy nim coś działał. Pozdrawiam :)
Posted
Nie zamierzam tej belki sprzedawać gdyż nie posiada ona dla mnie żadnej wartości. Mam inną przy siewniku. Jak chcesz tę belkę to możesz ją zabrać, jak nie to oddam na złom przy jakiejś okazji. Pozdrawiam!
Posted

Tak zrobiłem zagarniacze.

http://zapodaj.net/fcef0a0dada40.jpg.html

http://zapodaj.net/4ff42c2d2bbbd.jpg.html

Tak spulchniacz śladu.

http://zapodaj.net/a61b269fe943e.jpg.html

Który przykręcam do tego.

http://zapodaj.net/6743e1cb29310.jpg.html

Zapinam to do ciągnika i dopiero do tego siewnik.

A to dla tego że zapinanie siewnika bezpośrednio było uciążliwe, skrzynka przekładniowa kolidowała z błotnikiem a przy siewniku nie było do czego zamocować spulchniacza. Oprócz siewnika zakładam to też do bron jak zawłuczam poplon. Zero śladu po kołach.

Jak jest ciężko mam pomocnika.

http://zapodaj.net/df50b0b3d59ff.jpg.html

Strasznie chciał trafić na forum.

Posted

Dzięki wielkie kolego! Właśnie o coś takiego mi chodziło! ;) Bardzo mi tym pomogłeś, już teraz wiem mniej więcej jak to robić, zamocować itd. :) Mam jeszcze pytanie co do drugiego zdjęcia, na co są mocowane te zagarniacze do belki? Czy dobrze widzę że one są na zwykłych śrubach?

Ps. Ładny czarny piesek! :P Pozdrawiam :)

Posted

Piesek ładny, takiego jak żyję jeszcze nie mieliśmy. Zresztą labrador..... wdzięczne jak diabli.

Zagarniacze... to profil kwadratowy, z jednej strony jest przyspawany płaskownik z otworami a same zagarniacze przykręcona zdaje się śrubami M10 z dużymi podkładkami. Zrobię jutro foto. Sam palec zagarniacza to chyba jeden z najtańszych na rynku.

http://sklep.techrol.com/palec-zagarniajacy-podwojny-poznaniak-3-043300030-sz00-093.html

Posted
Że ten palec tani jest to ja wiem dobrze, dlatego zdecydowałem się właśnie na to rozwiązanie. ;) Ogólnie gdybym miał dużo pieniędzy na ten siewnik to na pewno kupiłby Amazone D4 (chociaż dziwnie wygląda), Poznaniaka w dobrym stanie, albo coś innego zachodniego. Niestety na ten siewnik za dużo funduszy nie mam dlatego wszystko po jak najmniejszej cenie robię. :) Zdjęcie tego mocowania jest już zbyteczne bo dzięki tamtym zdjęciom wszystko wiem i dziś już obmyślałem jak to wszystko zrobić, więc dziękuję za dobre chęci, ale sobie już poradzę. Dziś przywiozłem ten siewnik na podwórko, dogłębnie go obejrzałem i to naprawdę ewenement żeby stary siewnik konny był w tak dobrym stanie. Problem w tym że jest wąski bo ma tylko 15 lejków i mam teraz rozterkę czy nie dokupić jeszcze gdzieś tanio siewnika 10 lejowego i ich nie połączyć ze sobą... Cóż co by nie było to jak uporam się przy reszcie obowiązków ze zrobieniem wywietrzników w szklarni to biorę się za ten siewnik. Teraz popatrzyłem na Twoje zdjęcia (jeszcze raz za nie dziękuję) i wiem co i jak mam zrobić. Więc w kolejnym tygodniu trzeba będzie wybrać się po towar do remontu siewnika i zacząć działać! ;) Pozdrawiam :)
Posted

To super. Jeśli masz możliwość kupić drugi taki to osobiście nie zastanawiał bym się ani chwili tylko brał.

Jeśli z jakiegoś powodu nie masz możliwości to zrób jedno.... powiększ na ile to jest możliwe zbiornik na ziarno.

Ciągłe dosypywanie bardziej jest dokuczliwe niż mała szerokość robocza.

Posted
Właśnie nie mam w okolicy żadnego takiego konnego 10 w dobrym stanie, bo większość została przerobiona już na żyletki, a pozostałe stoją jeszcze używane, ale już porozwalane. Patrzyłem po cenach siewników 10 lejowych i to jakieś + 400zł, a ja tego 15 lejowego kupiłem za 300zł. :D Jak chce łączyć to muszę dokupić 10 lejowy, a nie 15 bo kolega ma połączone dwie 15 i ciąga to Ursusem c360 i jest cacy, a mi przy c330 już tak ładnie tym siewnikiem robota nie szła, bo to już 3m szerokości. Jak to będzie z tym łączeniem to nie wiem jeszcze. Skrzyni na ziarno powiększał nie będę bo moje pola (niestety) są dość krótkie i szerokie dlatego dosypywanie to dla mnie nie problem. Siałem już różnymi statkami i zawsze sobie radziłem to i z tym się uporam. Pozdrawiam :)
Posted

Tu jest film jak zrobic zagarniacz :D

Ja bym ci polecił własnie takie grabki nie zapychaja sie i lepiej (chyba) zagarniają

Ja mam przy swoim poznaniaku oryginalne grabki to nieraz jak jest zielsko po kultywatorze luzne na polu to lubia sie zapychas te grabki

Posted
Takie grabki mnie nie interesują bo te zagrarniacze są jakieś dziwne i mam wątpliowści czy będą dobrze zagrzebywały. Już w sumie tutaj nie ma o czym mówić, bo wszystko mam obmyślone jak zrobić i będę robił na częściach od Poznaniaka, a wszystko będzie dość podobne do tego co na zdjęciach przedstawił @massay1. ;) Jednak dziękuję za dobre chęci. Pozdrawiam :)