ursusek. Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Cześć, Mieszkam w Anglii mam 16 lat, idę do szkoły rolniczej i planuje kupić 18 hektarowe gosporstwo od rodziny w Polsce, gospodarstwo sie marnuje po śmierci wuja a jego córka nie może sprzedać przed jej 18tką. Opłacało by mi sie startować od zera i kupić te 18 hektarów. Jest pare maszyn m.in Ursus c385 i c330, przyczepy, brony, pług i podstawowe maszyny gospodarcze. Do gospodrastwa przychodzi budynek gospodarczy(obora na 40 sztuk i chlewnia na jakieś 50 świń), stodoła, garaże i dom. Quote
Rico Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 czeka cię sporo pracy skoro się marnuje, ale niektórzy prowadzą mniejsze i nieźle sobie radzą, opłaci ci się na pewno o ile będziesz pracował i pilnował POWODZENIA Quote
ursusek. Posted April 9, 2014 Author Report Posted April 9, 2014 Pewnie że bym pracował. Tylko że tam nie ma nic, ani krowy ani świni :/ Sprzedał bym tą 80-tkę i 30-tkę bo raczej nie do użytku, od tamtego roku popsute w stodole stoją i bym kupił 60-tkę lub coś w tym stylu Quote
rafaello3 Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Kolego za samą ziemię sporo będziesz musiał zapłacić plus sprzęt przynajmniej taki ,którym to obrobisz i nakłady na ziemię ,to nie wiem czy coś zostanie dla Ciebie .Obyś nie musiał dołożyć do interesu .W tej Anglii chyba tak źle nie jest ?.Pozdrawiam . Quote
rolnik-z-widłami Posted April 11, 2014 Report Posted April 11, 2014 zależy czy poświęcisz temu robotę. Krowy byś musiał kupić jeśli chcesz mieć mleko? a jaka tam jest obora? Quote
ursusek. Posted April 11, 2014 Author Report Posted April 11, 2014 obora na uwiązy. Koło 35-40 sztuk wejdzie ale jest połączona z chlewnią 6 patyków do świń Quote
farmer26 Posted April 11, 2014 Report Posted April 11, 2014 jak kupisz za rozsadne pieniadze a ziemia nie jest tylko V klasa i gorsza to dasz sobie rade, budynki mozesz stopniowo remontowac i przerabiac a majac kilka byczkow i siejac wiekszos zboz np;) mozesz gdzies sobie dorobic po cichu dopoki nie zacznie wszystko grac jak nalezy... warto by tez wziasc premie dla mlodego o ile bedzie jeszcze taka szansa w przyszlosci.. ogolnie mysle ze dasz rade trzeba pracowac i pilnowac jak to juz napisal Kwiato5... powodzenia i wytrwalosci... Quote
dominika1989 Posted April 11, 2014 Report Posted April 11, 2014 Ursusek, ja bym w to szła ale weź pod uwagę, ze jesteś młodziak i nie pracujesz w rolnictwie do tej pory o ile dobrze zrozumiałam. Ja wychowałam się i mieszkam na wsi przy gospodarstwie i bez rad i wsparcia nie byłabym w stanie sama prowadzić gospodarstwa. Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Podkreśl tutaj słowa ,,dominika1989'' A co do tej obory to radzę przerobić je na budynki typu, garaże na przyczepy, traktor, siewnik, rozsiewacz i opryskiwacz bo takie coś nie może stać na deszczu :)I czy masz jeszcze może jakieś miejsce gdzie możesz przechowywać zboża? Quote
ursusek. Posted April 14, 2014 Author Report Posted April 14, 2014 Kimek. Nad oborą albo domem. Mój tata kiedyś tam mieszkał z rodzicami i rodzeństwem. Pokłócili sie z wujem i sie wyprwadzili... Quote
rolnik-z-widłami Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 W sumie to nawet niezły pomysł. A co byś chciał hodować? Quote
Wielki124 Posted April 25, 2014 Report Posted April 25, 2014 zobacz ile sama ziemia kosztuje nie wiem jaka ta ziemia jest gdzie i jakiej klasy ale koło 500 tys to będzie z tego co wyczytałem to jest tam obora na 40 sztuk bydła żeby kupić dobro krowe to minimum 5 tys to jest 200 tys plus zapłacić za dom i obore za dom policzmy 300 tys i za obore 500tys to jest 1,5 miliona plus maszyny około 200 tys to jest 1,7 pewnie masz jakieś oszczedności ale pewnie nie za dużo to będzie na pasze i weterynarza wątpliwe żeby ktoś dał ci taki kredyt ale przypuśćmy zdarzył się cud masz pieniadze teraz musisz spłacić kredyt plus odsetki czyli około 2 milionów .teraz z czego spłacisz ten kredyt masz tam miejsce na świnie ale na nich narazie nie zarobisz więc zostają krowy będziesz miał ich 40 ale co zrobisz z młodzieżom będziesz musiał mieć pare jałówek na remont stada i byka bo inseminacja 40 krów plus paru jałówek to spory wydatek młode będą mogły być w butkach a większe do chlewni czyli twój zarobek to sprzedaż cieląt i mleka . przypuszczam że krowe to tylko dmuchaną widziałeś i gówno o niej wiesz więc wydajność będziesz mieć koło 6 tys ale przypuśćmy że jesteś taki inteligentny że wchodzisz do obory i odrazu masz rocznom wydajność 8000 tys to masz 3 tys rocznie od sztuki co w twoim przypadku daje 120 tys rocznie kredyt maksymalnie na 30 lat więć policz sobie rate i policz czy warto jak masz możliwość to sieć na dupie w Angli i sie ucz jak masz możliwość załatw gotówkę i wtedy bierz się za rolnictwo . Quote
Mars9 Posted May 2, 2014 Report Posted May 2, 2014 Powoli acz systematycznie reaktywuj gospodarstwo. Nie patrz na nic, tylko idź do celu. Efekty zobaczysz po kilku latach. Oblicz sobie dopłaty i przychody z uprawy ziemi. Trzymaj sie z daleka od kredytów, a każdego, kto będzie chciał Ci wcisnąć kredyt goń jak wroga, który chce podstępnie przejąć Twoje gospodarstwo. Pozdrawiam Quote
muzyk Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 O czym my piszemy chłopak ma dopiero 16 lat może miećjeszcze 1000 pomysłow na ułożenie sobie życia i niekoniecznie jako rolnika.Pozdrawiam. Quote
Mars9 Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 Im później podejmie decyzję, tym gorzej dla niego. Quote
Recommended Posts