lKao Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Witam, posiadam rozsiewacz nawozowy RNZ, aczkolwiek nie jestem pewien czy to ten model. Próbuje ustalić wielkość dźwigni regulujących i szczeliny roboczej w zależności od dawki wysiewanego nawozu na ha. Znalazłem tabele ale nie jestem pewien czy ona odpowiada temu rozsiewaczowi. Musze wysiać 3 rodzaje nawozów po 2 x 150 kg / 0,5 ha i 250 kg /0,5 ha. Szukam odpowiednich ustawień dźwigni chociażby dla 150 i 300 kg / ha. Quote
waldi 1979 Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Witam.IKao wydaję mi się ,żebyś sobie ustawił tak mniej więcej.Wsypiesz 50 kg nawozu rozsiejesz na 1700m2 i zobaczysz czy Ci zostanie,czy zabraknie.Jak zostanie -ustawisz by więcej sypało trochę,jak zabraknie zmniejszysz dawkę nawozu.Następnie wsyp kolejne 50 kg i zobaczysz.Ja tak bym zrobił.Wydaje mi się ,że granulacja nawozu(wielkość granulek)też ma znaczenie.POZDRAWIAM. Quote
lKao Posted April 9, 2014 Author Report Posted April 9, 2014 najprawdopodobniej tak zrobię, tak, granulacja ma znaczenie, oto tabel aktora znalazłem strona 7https://docs.google.com/file/d/0BxOt8t4jMRG0ZjRhOGIzMDEtODZmYi00YjcwLWI4ODctZWJlNmViMzQ4NzMw/edit?hl=pl&pli=1, spróbuje ustawić szczeliny wedle tej tabeli i zobacze co bedzie. Quote
waldi 1979 Posted April 9, 2014 Report Posted April 9, 2014 Tak.Najpierw ustaw szczeliny wedle tabeli i zobaczysz jak będzie podawał nawóż.Może dokładnie jak w tabeli,może nie jest rozkalibrowany.POZDRAWIAM. Quote
Recommended Posts