Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy możliwa jest krzyżówka królika i szczura?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 19:20

witam czy słyszał ktoś o takim czymś jak szczurokrólik ? czy sczur może zapłodnić królika ?
  • 0

#2 adam1208

adam1208

Rolnik z Mazowsza

• Użytkownik
  • 1079 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 19:24

Tak, szczur może zapłodnić królika. Widziałem takie coś na własne oczy i nie jest to przyjemny widok ;/
  • 0

#3 ania1983

ania1983

byle do wiosny: ODCHOWAĆ INDYCZĘTA :D

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 19:42

jej, znowu te bajki o szczurach kopulujących z królikami?
to nie możliwe z wielu powodów, najważniejszy to biologia/genetyka. nie rozumiem jak w 21 wieku nadal można w takie bajki wierzyć
  • 0

#4 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 21:08

Był już taki temat na tym forum... proponuję poszukać, a Ja ostatnio widziałem krzyżówkę świni z kotem xD
  • 0

#5 VoYtek8

VoYtek8

V.I.P

• Użytkownik
  • 2648 postów

Napisano 09 kwiecień 2014 - 22:17

Temat był już kiedyś poruszany na forum, ale nie mogę go znaleźć. Sam kiedyś żyłem w przekonaniu iż ta krzyżówka jest możliwa, bo po wsiach "specjaliści" głoszą zawsze jakieś legendy, jednak to nie jest możliwe z biologicznego punktu widzenia, bo te stworzenia należą do zupełnie różnych rzędów. Inna sprawa że szczury lubią żyć tam gdzie króliki bo mają miejsce, jedzenie itd. Z tymi stworzeniami to jest tak samo jak u psa i kota. Mogą żyć w zgodzie (w sumie to mogą nawet ze sobą kopulować), lub starać się uśmiercić. Jednak ze stosunku szczura i królika potomstwa nie będzie. Tyle że czasem tak jest że szczur przyplącze się do gospodarstwa pobuszuje w klatkach, poroznosi jakiś chorób, potem króliki mają parcha są bez sierści itd. a ludzie mówią że to krzyżówka ze szczurem. Pozdrawiam :)
  • 0

#6 kubusjettaII

kubusjettaII

moderator forum

• Super Moderator
  • 1627 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 15:33

Odszukałem temat, "skup królików" tam było obszernie pisane na ten temat.
http://www.rolnik-fo...t=skup królików
  • 0

#7 simson54

simson54

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 722 postów

Napisano 10 kwiecień 2014 - 17:17

mam wahadełko co do kupna królików kiedyś miałem ich sporo bo prawie 150 nie było żadnych szczurów itd a teraz zaczęły mnie troszkę przerażać szkoda tych co po prostu mi zdechły bo jakiś głupi pomór przyszedł i później je zlikwidowałem ale teraz chciałbym od nowa zacząć nie wielką hodowlę ok 10 sztuk. Miałem na ten towar zbyt i ludzie odemnie chętnie kupywali czasem nawet sprzedawałem je na targowiskach czasem wpadło coś do kieszeni a czasem było ciężko muszę to dobrze przemyśleć bo uwielbiam zajmować się królikami
  • 0

#8 laleczka -bona

laleczka -bona

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 15:37

mam wahadełko co do kupna królików kiedyś miałem ich sporo bo prawie 150 nie było żadnych szczurów itd a teraz zaczęły mnie troszkę przerażać szkoda tych co po prostu mi zdechły bo jakiś głupi pomór przyszedł i później je zlikwidowałem ale teraz chciałbym od nowa zacząć nie wielką hodowlę ok 10 sztuk. Miałem na ten towar zbyt i ludzie odemnie chętnie kupywali czasem nawet sprzedawałem je na targowiskach czasem wpadło coś do kieszeni a czasem było ciężko muszę to dobrze przemyśleć bo uwielbiam zajmować się królikami

Trafiłam ten temat szukając informacji o krzyżówce.
Nie ulega wątpliwości ,ze moje oczy widziały
przed chwilą taka krzyżówkę:)
Z uwagi na wakacje i wyjazdy syn i wnukowie zostawiają u mnie swoje króliki.( oni trzymają je na tarasie na osiedlu)
U mnie są warunki "wiejskie"
Ja mam pawie i duży wybieg dla pawi .
I tam też trzymam ich króliki. (dwie samiczki na 100%)
A dzisiaj patrzę jest gniazdo uwite z dużej ilości futerka króliczego
a w gnieździe 8 szt małych z uszami królika i długim ogonem.
Mam chęć jednego zostawić zwłaszcza tego całego białego.
Co to z tego będzie?
Dorosłe króle są szare.
  • 0

#9 garzew

garzew

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 468 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 18:55

Nie no ludzie ręce nogi opadają
Nie ma czegoś takiego jak szczurokrólik albo króloszczór czy inne wariacje to jest NIE MOŻLIWE
Laleczka jak mi udowodnisz że jest taki cud natury na zdjęciu to ja stawiam ci skrzynkę piwa a szwedzka akademia da ci nobla w dziedzinie medycyny

• 0

#10 laleczka -bona

laleczka -bona

Nowy

• Użytkownik
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 21 sierpień 2014 - 19:31

Nie ulega wątpliwości ,że jest to anomalia.
Mają długie ogony i uszy duże.
Zrobię zdjęcie.

• 0

#11 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 22 sierpień 2014 - 09:45

no, to czekam i ja na zdjęcie :D
jestem pełna podziwu dla ludzi którzy brną w takie bajki w 21 wieku.
nie wiem który raz, ale się powtórzę: gdyby szczur miał dojście do klatki królika, to nie myślałby o kopulacji z samicą, a raczej o zabiciu królików. no ale jak widać, bajki są do szczęścia ludziskom potrzebne :)
  • 0

#12 przemek2092

przemek2092

V.I.P

• Moderator
  • 1052 postów

Napisano 24 sierpień 2014 - 16:54

Widzę że wątek nadal żyje a byłem przekonany że po tak wyczerpujących wypowiedziach i dyskusji ten wątek już nigdy nie zostanie odnowiony ;) wbrew pozorom małe króliczki mają większe uszki i długie ogonki ;) czekam na zdjęcie ;)
  • 0

#13 Sklep.Mizar.com.pl

Sklep.Mizar.com.pl

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 379 postów

Napisano 25 sierpień 2014 - 13:26

Nawet jeżeli jest taka krzyżówka to czemu ma służyć i co z takim stworzeniem się robi? Bo szczerze mówiąc to kompletnie tego nie rozumiem,szczury osobno a króliki osobno i tego się trzymajmy:)
  • 0

#14 Usunięte

Usunięte

ursus

• Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 17:57

u mojego wujka szczur zakocił samicę
  • 0

#15 ania1983

ania1983

• Użytkownik
  • 3126 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 18:07

Ursus, a widziałeś na własne oczy?
  • 0

#16 Tomek19

Tomek19

Super Farmer

• Zbanowany
  • PipPipPipPipPip
  • 938 postów

Napisano 01 listopad 2014 - 20:00

u mnie dziadek mówił że taka krzyżówka powstała, ale ja tego nie widziałem, świadkiem nie byłem, więc to jest wypowiedź na zasadzie....że kiedyś coś tam słyszałem. (ale nie widziałem;):) )
  • 0

#17 HodowcaKur

HodowcaKur

Nowy

• Użytkownik.
  • Pip
  • 11 postów

Napisano 07 marzec 2024 - 21:57

Krzyżowanie królika ze szczurem nigdy nie udało się w warunkach kontrolowanych. Naukowcy mimo licznych prób w warunkach sztucznych nie doczekali się potomstwa z takiej mieszanki gatunków. Są jednak liczne dowody na to, że w naturze doszło do krzyżówki szczura i królika. Sa to zdjęcia takiego mieszańca. Dużo hodowców przesadza i konfabuluje w tym zakresie i wszelkie problemy genetyczne w hodowli królików zrzuca na szczury. Często chów wsobny czyli kazirodztwo doprowadza do wad i zniekształceń młodych królików, które wyglądają jak mieszańce.

Jak wygląda krzyżówka królika ze szczurem tzw. szczurokrólik?

Szczuro-królik czyli mieszaniec urodzony w wyniku krzyżówki królika ze szczurem. Czyli samiec szczura zapładnia samicę królika, posiada cechy obu gatunków. Często królik ze zniekształconymi uszami i ogonem szczura.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych