Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

to mój pierwszy post a zarazem prośba.

Opiszę sytuację:

Kupiłem ziemię z domem (ok 3ha). Po zakupie przyszedł do mnie dzierżawca z pytaniem( czy może zebrać plony). Poprzedni własciciele dzierżawili pole, nie ja. Oczywiście zgodziłem sie bez żadnego problemu i poinformowałem o tym ze w przyszłym roku bedę uprawiał ziemię. Przed zimą zasiałem pszenice(1,5ha) i zaorałem miejsce gdzie dzierżawca miał ziemniaki(1,5ha). Oczywiscie po zbiorach. Na tym drugim miałem posiać ogórki. Jednak jakies dwa tygodnie temu okazało sie, że ten sam Pan który kiedyś dzierżawił tą ziemię zasiał sobie jakąś mieszanke. Od sąsiadów wiem, że zrobił to nocą :) . Problem jest tego typu ze nie mogę z tym nic zrobić. Jako własciciel nie mam nic do powiedzenia. Dopłaty za moje pole dostanie również ten Pan, ponieważ bezprawnie je uprawia. NA dodatek może posądzić mnie o zniszczenie upraw w razie zaorania pola. Pytanie brzmi, co mam teraz zrobić? Jak postępować? Bo będąc włascicielem nie mam prawa do swojej ziemi. Ktoś za mnie zdecydował co tam będzie rosło i kto za to dostanie pieniądze. Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Posted
Ale kupiłeś ziemię na którą jest zawarta umowa dzierżawy? Wiedziałeś o tym przed kupnem czy dopiero po fakcie się o tym dowiedziałeś, że jest jakiś dzierżawca, który ma zawartą umowę z poprzednim właścicielem na dzierżawę tej ziemi?
Posted

Nie ma żadnej umowy. Kupowałem powiedziano mi, że dzierżawi ja jakiś wujo właścicieli. Dzierżawca przyszedł do mnie i zapytał o zbiór plonów. Zgodziłem sie i powiedziałem, że dalej bede uprawiał.

Posted
sprawę kieruj na drogę sądową, lub po uprzedzeniu byłego dzierżawcy zbierz plony, ten delikwent jest po prostu bezczelny, postaw sprawę jasno i daj mu do zrozumienia że może mieć poważne problemy i również ponieść koszty dodatkowe.
Posted

Napoleon kiedyś powiedział, że do prowadzenia wojny są potrzebne trzy rzeczy: Pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze.

Kilka razy opisywałem na Forum takie sytuacje, ale najwidoczniej gdzieś umknęło.

Zakup to nic innego jak przejęcie praw praw i obowiązków poprzedniego właściciela, oraz obowiązków ciążących na nieruchomości, a więc również tych obowiązków wynikających z umowy dzierżawy. I tu bez znaczenia jest czy umowa dzierżawy jest ustna czy pisemna.

Dzierżawca nie musiał się pytać czy pozwolisz mu zebrać plony czy nie, ale chyba o tym nie wiedział, ale teraz już wie że bez przeszkód może realizować umowę dzierżawy zawartą z poprzednim właścicielem skoro obsiał. Jeżeli fakt istnienia umowy nie został ujawniony przez poprzedniego właściciela to możesz od niego domagać odszkodowania za ukrytą wadę prawną nieruchomości rolnej którą nabyłeś.

Jeżeli jest dzierżawa to jest także umowa, nie wmawiaj że dzierżawi bez umowy bo w to nie uwierzę ani ja ani sąd.

Możesz oczywiście wystąpić na drogę sądową przeciwko dzierżawcy tak jak radzi Kwiato5, ale tylko po to aby utopić pieniądze w sądzie.

Jeżeli umowa dzierżawy nie zawiera sposobu wypowiedzenia to możesz ją wypowiedzieć z rocznym wypowiedzeniem, ze skutkiem po zbiorach w przyszłym roku, chyba że wcześniej upłynie jej ważność.

Uprzedzając Twoje oburzenie, że prawo chroni złodziei to proszę wyobraź sobie taką sytuację. Wydzierżawiasz grunt na 10 lat od rodziny. Zawieracie umowę ustną bo nawet nie wypada zawrzeć z rodziną pisemnej, a zarówno ustna jak i pisemna ma dokładnie taką samą moc w świetle prawa. Za rok właściciel sprzedaje tę nieruchomość, albo umiera, albo komornik sprzedaje ją za długi lub w jakikolwiek inny sposób zmienia właściciela. Ty w ciągu roku poczyniłeś nakłady które zamierzałeś w ciągu tych dziesięciu lat odzyskać lub np. zaciągnąłeś zobowiązanie w ARiMR na modernizację gospodarstwa. Nowy właściciel Cię natychmiast wywala, a Twoje nakłady przepadają lub co gorsza musisz zwrócić do ARiMR premię modernizacyjną. Przemyśl to.

Przeczytaj dokładnie akt notarialny czy jest w nim oświadczenie właściciela, że nieruchomość nie jest obciążona prawami na rzecz osób trzecich. Sprawdź też czy w akcie notarialnym nie znajduje się Twoje oświadczenie o objęciu nieruchomości i czy to Twoje oświadczenie jest prawdziwe. Pozdrawiam!

Posted
Dziekuję za odpowiedź. Umowy nie ma. Dzierżawca jak wspomniał w rozmowie ze mną był poinformowany o zmianie własciciela. Przyszedł do mnie z pytaniem o zbiory. Zgodziłem sie, nastepnie zapytał o dalszą uprawe. Odpowiedziałem, że bedę robił to ja. Zaproponował mi nawet, że odpłatnie może pomóc mi w tym. Po zbiorach na wszelki wypadek raz jeszcze przypomniałem sie. Wszystko było ok. Posiałem na połowie pola pszenice a druga połowe przygotowałem do ogórków. Jednak Pan bezprawnie wszedł i zasiał sobie cos. Przy policji bronił sie tym, że myślał, że tu nic nie bedzie robione. Jak nic, jak ziemia była zorana i przygotowana do siewu, ale nie jego mieszanki. Pan wszedł na gotowe zaklepując sobie miejsce. Problem w tym, że jak sie okazuje nie moge tego zaorac, a juz na pewno nie zebrac plony. Nie wiem co mam zrobić z fantem ponieważ na tą chwile ja ponosze koszty.
Posted

Jak rozumiem poprzedni właściciel zaproponował Ci pieniądze jako rekompensatę prawa osoby trzeciej do tej nieruchomości które to prawo ukrył przy sporządzaniu aktu notarialnego.

Nie ma takiej sytuacji aby była dzierżawa a nie było umowy. Samo zezwolenie na uprawę jest umową dzierżawy.

Z drugiej strony facet broni się źle z jego punktu widzenia. Weź z Policji kopię notatki służbowej, albo ją przepisz z datą i kto sporządzał (jak by Ci nie chcieli wydać to daj znać). Jeżeli to co piszesz będzie w notatce to go "masz" i możesz "szarpnąć" za naruszenie posiadania. Czy możesz zaorać zależy od treści tej notatki. Pozdrawiam!

P.s.

Jak coś podaj kontakt na PW.