Rico Posted April 10, 2014 Report Posted April 10, 2014 w tamtym tyg wziąłem orkana i ściąłem kilka rzędów czarnej porzeczki, zaorałem i uprawiłem agregatem wyciągając korzenie. Pytanie " co mógłbym zasiać na tym polu? Quote
VoYtek8 Posted April 10, 2014 Report Posted April 10, 2014 Teoretycznie to wszystko, a praktycznie to niewiele bo korzenie po porzeczce będą skutecznie uniemożliwiały uprawę wielu gatunków roślin. U mnie we wsi jak jeden zlikwidował czarną porzeczkę i miał pełno tych korzeni na polu to je właśnie tak powyciągał agregatem, potem pościągał broną i zasiał wtedy jęczmień chyba bo to późną wiosną robił i na reszte zbóż było już za późno. W następnym roku sadził ponowie porzeczkę, ja mu w tym pomagałem i na polu zdarzały się korzenie jednak w ilościach śladowych. Postaraj się te korzenie powyciągać, to będziesz mógł zasiać kukurydzę lub zboże. Pozdrawiam Quote
Rico Posted April 10, 2014 Author Report Posted April 10, 2014 zastanawiałem się nad mieszanką słonecznika owsa i wyki pod ścięcie na zielonkę, ale podkreślam że to pole ładnych paręnaście lat nie było uprawiane, teraz jest równo, powyciągałem co tylko można ale wiem że coś głębiej na pewno jeszcze jest. Quote
Recommended Posts