Jump to content

Recommended Posts

Posted
kukurydza na kiszonke to zarłok... ja daje obornik 40ton na ha, 200kg fosforanu12-52, 200kg moczniku i 200soli potasowe, a poglownie 200 saletry amonowej jak ma 5-7lisci.. to zalezy tez od zasobnosci gleby i klasy , ja sieje ja na 3-4 klasie i jest super . z tym ze oprocz mocznika wszystko daje w siewnik z podsiewaczem nawozu...
Posted
Kukurydza to taka roślina że pochłonie praktycznie każdą ilość nawozu. :D Ważne żeby dać sporo obornika przed zasiewem, a potem po 200-350kg np. Lubofoski na hektar. Podczas wegetacji można zasilić ją saletrą amonową lub mocznikiem. Do oprysku warto dodać także odżywki mineralne jak np. Kristanol. Pozdrawiam :)
Posted
Ja pod kukurydzę daję mocznik 150 kg nawozu doglebowo ,a resztę npk w podsiewacz i jest to 300kg Polifoski 6 na hektar .Kolejny nawóz ''N'' aplikuję podsiewaczem z redlicami ,gdy kukurydza ma 30 cm i jest to 120 do 150 kg mocznika .Oczywiście w oprysku stosuję odżywki fosfor,bor i cynk oraz PK.Na polach gdzie był zastosowany obornik ,to kuku miała 4 metry wysokości ,a gdzie tylko nawóz z worka 3 do 3,5 metra .