Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jestem tutaj, aby się Was poradzić, czy cena, która jest mi oferowana za ziemię jest dobra. Sprzedaję ziemię 1 h to III klasa, zaś drugi H to ziemia IV klasy. Cena za te dwa hektary to 54 tysiące w woj. łodzkim. Ziemia jest uprawiana, zadbana. Nie ma możliwości, aby ją przekształcić na ziemię budowlaną, niestety media sa oddalone w znacznej odległości. Dlatego moje pytanie, czy cena 54 tysiące za te dwa hektary jest dobra?
Posted
w jednym kawałku??? jest mozliwy dojazd bez przeszkod??? jaka okolica?? duzi farmerzy?? widac dobrze stoja czy biednijsze drobniejsze gospodarstwa??? mysle ze za ta klase powinienes te 50 do reki dostac.... powodzenia
Posted
Odnosząc się do Twojego postu, ziemia w jednym kawałku w kształcie prostokąta. Okolica raczej biedna. Moze jest 3 rolników, którzy mają po więcej jak 30 hektarów ziemi. Gospodarstwa raczej nie są w tej okolicy bogate.
Posted
Kolego zasadniczym czynnikiem ceny ziemi jest jej popyt .Jeżeli są chętni ,to i cena jest wysoka i na odwrót .W kuj -pom za 3 -4 klasę trzeba zapłacić 30-40 tyś hektar .Ale są desperaci co płacą po 80 tyś okolice Torunia dzisiaj znajomy mi mówił o tym kupnie .Ja uważam ,że cena nie jest wygórowana .Pozdrawiam .
Posted
Dalej się zastanawiam nad sprzedażą ziemi. Jednak przeczytałem w gazecie, ze rzad i unia ma dopalac ponad 1000 zł do hektara? Np zasialem pszenice na 2 HA to zamiast dopłaty ok 2 tys. zł dostane za rok 4 tys. ? Jak to jest z tym?
Posted
Niestety tak nie jest. Po prostu co roku przysługuje Ci dopłata bezpośrednia w wysokości chyba 830zł do hektara zboża. Jednak te pieniądze w żaden sposób się nie kumulują, po prostu złożysz wniosek żeby je dostać lub przepadną i kolejna okazja żeby otrzymać tą kwotę będzie za rok. Pozdrawiam :)
Posted

Niestety tak nie jest. Po prostu co roku przysługuje Ci dopłata bezpośrednia w wysokości chyba 830zł do hektara zboża. Jednak te pieniądze w żaden sposób się nie kumulują' date=' po prostu złożysz wniosek żeby je dostać lub przepadną i kolejna okazja żeby otrzymać tą kwotę będzie za rok. Pozdrawiam :)

[/quote']

Wojtek, jak czytałem ten artykuł w gazecie, to jasno było napisane, że rząd opłaci z unią do dopłat 1000 zł, a do 2020 roku ma być jakies tam ich zrównanie z innymi krajami.

Idąc tym tokiem myślenia, myślałem, ze kiedy rząd z unią dopłacają 1000 zł do HA, to analogicznie, kiedy złożę wniosek to dostane dopłatę zwiększona do 1 ha, czyli np teraz mamy doplate 830zł do zboza to za rok będzie o 1000 zł więcej czyli 1830 zł. Tak to rozumiem. Wyjaśnij mi to Wojtek, czy dobrze myślę.

Posted
Dopłaty na ten rok to 930zł do upraw zbożowych .Można też dostać ONW jeżeli takowe się przysługuje .Słyszałem też ,że mają być zwyżki o 25 % dla rolników przed 40 rokiem i co mają ponad 25 ha za każdy ha . Plus dodatki ,czyli płatności za poplony itp.Ta suma 1830 to z sufitu jest ?.Pozdrawiam .