Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak rozumiem masz niewielkie gospodarstwo i masz problem ze zbiorem. Teraz wielu rolników mających nawet 4 ha, zwłaszcza pracujących poza rolnictwem, kupuje kombajny. Przyjeżdża z pracy i kosi lub w sobotę, a nie bierze urlop i czeka aż jakiś kombajn przyjedzie. Kombajn jest dobry jak na kilka lub kilkanaście ha. Kosisz kiedy chcesz, suche, dojrzałe, a nie wtedy gdy usługodawca ma czas. Raczej to większe gospodarstwo może obejść się bez kombajnu bo mając kilkadziesiąt ha może i cenę negocjować i termin ustalać dogodnie. Ja mam podobny kombajn. Jak nakoszę zbiornik przyjeżdżam do stodoły i wysypuję gdzie chcę. Sprawdź jaki jest silnik bo w 1975 roku była zmiana w tym modelu z silnika z benzynowego na diesla. Pozdrawiam!
Posted
Duży Grzegorz , trafiłeś w sedno. Chodzi mi o skoszenie rocznie max 3-5 hektarów rocznie w takim czasie jak mnie wygodnie , a najlepiej w soboty. Niestety silnik jest prawdopodobnie od garbusa.
Posted

witam.

ja niedawno zakupiłem właśnie takiego Compacta 25 na własne potrzeby- u mnie już silnik Mercedesa, wydaje mi się, że nawet spoko kombajn.nigdy nie miałem wcześniej doczynienia z takim sprzętem, ale wydaje się bardzo prosty w budowie i obsłudze.jeśli ma się trochę pojęcia o mechanice to można samemu wiele zrobić.ale zobaczymy jak będzie we żniwa :)

• 4 months later...
  • 2 weeks later...
Posted
Nie bardo chce mi się wierzyć że Niemcy zbudowali sprzęt,który jest wadliwy i produkowali go kilka lat i modernizowali, myślę że wina jest po stronie operatora(złe ustawienie sprzetu) lub wyeksploatowany sprzęt( bęben mlucacy i klepisko). Jest takie przysłowie słabej baletnicy to i rąbek u spudnicy;-)
Posted
użytkowałem Claasa Compact 25 pierwszy sezon, to mój pierwszy kombajn, zboże gubi ale to znikome ilości, według mnie dobry kombajn na areał do 15ha. łatwy w obsłudze i naprawach, jeśli silnik nie jest zamęczony, spokojnie daję radę nawet z sieczkarnią.