keysse Posted April 11, 2014 Report Posted April 11, 2014 Witam , mam pytanie chciałabym odświeżyć chlew gdzie trzymam świnki, dopiero od nie dawna się zajmuję hodowlą i nie wiem czy kupiłam dobre wapno, jest to wapno hydrolizowane , czy mogę nim wybielić ściany chlewu, nawet jak mam tam 2 sztuki, czy to nie odpowiednie wapno? Quote
Rico Posted April 12, 2014 Report Posted April 12, 2014 słuchaj słoneczko, ja np: kupiłem wapno w workach budowlane, zmieszałem z wodą i nalałem do opryskiwacza plecakowego, potem napompowałem i dalej na ściany i sufit, efekt - spoko Quote
ania1983 Posted April 12, 2014 Report Posted April 12, 2014 a ja się męczę 2 razy do roku z pędzlem w kurniku, chyba czas najwyższy kupić opryskiwacz Quote
MrDKDP Posted April 12, 2014 Report Posted April 12, 2014 U mnie to stary opryskiwacz do oprysków, przez pompe leci, lance sie podczepia do węża i chlewnia szybko leci Quote
DuzyGrzegorz Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Najpierw zalej wapno hydratyzowane wodą i rozmieszaj. Dopiero po dobie możesz wypryskać lub pędzlem. Jeżeli użyjesz wcześniej to nie będzie się trzymało ściany. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 a ja się męczę 2 razy do roku z pędzlem w kurniku' date=' chyba czas najwyższy kupić opryskiwacz [/quote'] Witam ja podobnie jak Ania czyli wapno do wiadra + woda potem dokładnie rozmieszać noi pędzel w dłoń i na przód:) hehe a o opryskiwaczu plecakowym jakoś nie pomyślałem a nim by całą robotę zrobił na pewno szybciej i sprawniej:)Pozdrawiam Quote
ania1983 Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Tofik, to ja tyle szybciej że wiadro z gotowym wapnem do malowania otwieram ale opryskiwacza nie mam a sposób rewelacyjny Quote
Rico Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 szczerze polecam, ale jak wlewałem wapno do opryskiwacza to zabrałem żonie rajstopy aby przeczędzić Quote
rafaello3 Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Kolego keysse to wapno co masz jest oki .Ale zważ na fakt ,że wapno może poparzyć znacznie zwierzęta ,a najbardziej te najmłodsze .Dlatego metoda pędzla jest najmniej szkodliwa dla świnek ,ale pracochłonna ,a z kolei malowanie opryskiwaczem bardzo szybki sposób na pobielenie ,ale może parzyć świnki i najbardziej te najmłodsze .U mnie w zeszłym roku bieliła firma i prosiaki bardzo to odchorowały poparzone oczy ,uszy i reszta .Sam efekt bielenia jest bardzo dobrym sposobem na odnowienie budynku . Quote
rolnik-z-widłami Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 Ja też używam opryskiwacza. Kiedyś się męczyliśmy pędzlami Osobiście używam wapna budowlanego lub hydratyzowanego Quote
VoYtek8 Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 Mam do was takie pytanie bo nigdy ścian nie wapnowałem, a pewnie trzeba będzie niedługo coś zrobić. W jakich proporcjach rozrabiacie wapno hydrolizowane z wodą? W senie ile wapna, na np. 1 czy 5 litrów wody. Pozdrawiam Quote
Zaangażowany Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Jak już takie remonty robisz to proponuję zamontować dobre urządzenie do oczyszczania powietrza z zapachów i eliminujące wirusa świńskiej grypy. Quote
rafaello3 Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 Kolego a co to za urządzenie i ile kosztuje ??? Quote
Zaangażowany Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Są takie fajne urządzenia możesz sobie poczytać o nich: www.activtek.pl które usuwają nieprzyjemne zapachy, wirusy i bakterie w tym właśnie ptasią i świńską grypę oraz E-coli. W zależności od tego co potrzebujesz to albo wmontowujesz w wentylacje mechaniczna (wtedy czyści dodatkowo kanały - możesz je sobie w domu zamontować - albo pod sufit - wersja do budynków gospodarczych, magazynów i chłodni, albo na wiatraki jeśli masz zamontowane.Cena uzależniona jest od powierzchni, do której ma być przeznaczona, celu jaki chcesz osiągnąć - czy nie chcesz truć sąsiadów na zewnątrz czy zapachy w środku czy ogólne uzdatnianie powietrza. Do rolnictwa to jak sobie poczytasz na tej stronie to DuctStation to jest to pod sufit. Quote
Recommended Posts