Jump to content

Kury nie niosą jaj- maja ponad 8 miesiecy i ani jednego jaja.

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam problem. nie wiem co sie dzieje.

Kupiłem w zeszłym roku pisklęta kurek Silek.

kupiłem 8 sztuk. z tego wyszło mi 4 kogutki i 4 kokosie.

Niestety nie mam JESZCZE warunków żeby zapewnić im wybieg. za to w stajni maja dosc miejsca zeby sie wyszaleć.

Mają już ponad 8 miesiecy (kupione w sierpniu 2013) i nie ma od nich Żadnego jajka. Próbowałem podłożyć im jajko od czubatek miniaturowych... to wielce zdziwione co to jest tylko dziubały to jajo.

Co może być tego przyczyną?

Dostają zwykłe zboże, oraz od miesiąca gotuje ziemniaki, jak są zimne to ubijam z paszą i "zmieloną" kukurydzą i im daję.

Pomoże ktos???

Posted
a może Twoje kury są po prostu zapasione? piszesz, że nie mają możliwości wyjścia na wybieg i dajesz im ziemniaki z paszą. czyli super warunki na spasienie drobiu, u nas tak baba trzyma kury bojlery żeby szybko utuczyć i zabić. zero wyjścia na pole, ziemniaki z paszą i otrębami, do tego pszenica i kukurydza ześrutowane. nie mam pojęcia co może być przyczyną nie niesienia jajek, ale stawiała bym właśnie na zapasienie kur, a takie kury nie będą się niosły.
Posted

Dzieki za odpowiedz, ale:

Jak napisałem wyżej- kury mają dosc miejsca żeby się wyszaleć. co do brojlerów jak mialem tez trzymałem je tylko duzą ilosc w małym boksie zeby sie szybko utuczyły.

Natomiast silki maja duzo miejsca na wylaanie się. i nie są upasione.

ziemniaki daje im od miesiaca. ale mam 2 znajomych ktorzy także hodują tą rase kurek, i są identycznej wielkosci.

są zwinne, chętnie wyskakują na drewniane belki itd. więc raczej ta opcja odpada.

Posted

poczytałam z ciekawości inne forum i ludzie piszą że im silki zaczynają się nieść między 6-12 miesiącem. stąd taka rozbieżność, ze różni ludzie piszą inaczej, z tym że tak jak pisali na tamtym forum, silek nie hodują na jajka, więc to jako ciekawostka bardziej.

tak więc wygląda na to, ze z Twoimi kurkami wszystko w porządku :)

Posted

Na też nie na jajka jehoduje. Są piękne, a jajka małe... na jajka mam zwykłe kury ;D

Z tym że chciałbym żeby zaczęły nieść i żebym mógł powiększyć stadko... bo jedne likwiduje i bede mial duzo miejsca z wybiegiem.

Kura przy dobrych warunkach zaczyna nieść jajka w 5-6 miesiacu.. i zazwyczaj u mnie wszystkie noszą po ok. 5,5 mies. po wykluciu to pierwszy raz sie spotykam że maj tak "zapchane" dupki że maja ponad 8 i nie niosą.. :(

I się boję że coś nie tak...

Posted
Kury nieśnie niosą jaja faktycznie nawet juz od 6 mca życia ale silki nie należą do tych nieśnych stricte. Daj im czas i nie zapasaj, bo to niekorzystne dla zwierząt. Teraz robi się ciepło i powoli zaczną się nieść.
Posted
Kurki silki tak jak wspomniała Dominika nie należą do ras nieśnych, a tym samym mogą osiągać dojrzałość nieśną zdecydowanie później niż kury ras nieśnych. Poza tym wydaje mi się, że to że kurki siedzą całymi dniami w zamkniętym choć jak wspomniałeś obszernym pomieszczeniu również może mieć wpływ na brak nieśności z ich strony. Kurki powinny chodzić po podwórku, żeby cieszyć się promieniami słonecznymi, które przyśpieszają rozwój cyklu powstawania jaja w organizmie kur. Ponad to promienie słoneczne dostarczają ptakom witamin z grupy D, a wszystko co ptaki znajdą na wybiegu, w postaci robactwa różnego typu wpłynie korzystnie na kondycję ptaków zarówno zdrowotną jak i psychiczną. :)
  • 2 weeks later...