simson54 Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 witam chciałbym otworzyć na swojej wsi sklep z częściami do ciągników i do maszyn rolniczych czy takie coś by się opłacało i jakie dokumenty bd mi potrzebne do założenia tego biznesu prosze o pomoc Quote
Mikruss Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 pytanie jesteś ubezpieczony gdzieś??Krus itp??jeżeli tak to od jakiego czasu??Wioska duża - czy ew w około jest blisko kilka wiosek, gdzie jest najbliższy sklep z częściami, jakie maszyny dominują na Twoim terenie - same polskie i czeskie czy też jakieś zachodnie stareszego czy nowszego pokroju.Tak kilka pytań na początek Quote
DuzyGrzegorz Posted April 13, 2014 Posted April 13, 2014 Z takich podstawowych to musisz iść do urzędu gminy i sprawdzić, czy taka działalność jest dopuszczalna na Twojej działce. Jeżeli nie to musisz wystąpić o zmianę miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Jeżeli takiego planu nie ma to sprawdź w tzw. "studium". Druga rzecz to albo musisz wybudować budynek, albo zmienić sposób użytkowania istniejącego. Tu musisz się wybrać do wydziału budownictwa w starostwie. Reszta (odpowiednie zgłoszenia) to załatwisz w jeden dzień. Pozdrawiam! Quote
simson54 Posted April 14, 2014 Author Posted April 14, 2014 od mojej miejscowości sklep rolniczy znajduje się w odległości mniej więcej 6 km a maszyny wszystkie od ciągników siewniki przyczepy kombajny itd ... a części wszystkie miałbym zamiar sprzedawać bo jednego rodzaju to chyba nie opłacalne albo jak by założyć taka hurtownie gdzie można by kupić części ... w krusie jestem ubezpieczony mam 4 h pola i zajmuje się gospodarowaniem Quote
koreklorek Posted April 18, 2014 Posted April 18, 2014 Najlepiej zacząć od formalności. Idź do urzędu, jak dobrze trafisz to Cię pokierują z dokumentami. Ważna też jest pomoc księgowej, na początku idzie się pogubić w tych formalnościach i druczkach. Quote
Recommended Posts