Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 witam dzisiaj znalazłem ciekawą oferte zetora 7745 turbo w mojej okolicy kiedy pokazałem ja ojcu i przeczytałem mu ze jest on sprowadzony to popwiedział ze nie kupimy go bo on jest na zagranicznych czesciach i cieszko do zagranicznych dostac czesci czy to prawda ? Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Każdy zetor w Polsce jest zagraniczny;];] a tak serio jak Czesi go robili na eksport np do Niemiec czy do Skandynawi to ma lepsze wyposażenie czy dodatki, lepiej wykonany,więc części kupisz w sklepie bez problemu w ursusie tak robili to i u Czechów pewnie też. Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Części do zetora dostaniesz wszędzie w każdym sklepie Ale pokaż mi go tak z ciekawości Quote
VoYtek8 Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Zetor to Czeski ciągnik, więc jest składany na Czeskich częściach. Inna sprawa że jeśli był np. w Skandynawii to podczas ew. napraw mógł mieć wstawiane jakieś częsci od tamtejszych producentów, jednak nie uważam żeby to było problemem, bo nieistotne czy część jest z Polski, Czech, czy np. z Francji, albo Norwegii, bo to i tak to samo jest. Jeśli znalazłeś egzemplarz w dobrym stanie i w cenie nie z kosmosu jak większość maszyn tego modelu to postaraj się chociaż przekonać ojca żebyście pojechali go obejrzeć. Ogólnie to części do Zetora jest u nas dużo i problemu z tym nie ma. Pozdrawiam Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 http://tablica.pl/oferta/zetor-7745-turbo-CID757-ID5CaDh.html#e5c87481feLink do zetora Ojca chyba przekonam bo mam tylko 50km do tego zetora Tylko dziwi mnie ten zaczep od 60-tki z tyłu Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Co wy za traktor macie teraz? Taki zetor 7745 to jednak jest moc i jak masz 10 hektarów to się tego nie opłaca kupować. Ile masz hektarów i do czego głównie chcesz ten ciągnik. Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 mam 40 ha ornych i 10 ha łak Zetor bedzie głownie pracował z agregatem pługiem bronami i przy mozeniu ziarna latem i oczywiscie bedzie pracował jeszcze z turem PS. Posiadam jeszcze ursus c-385 i c-360 Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Odradzam kupna 7745 w takiej sytuacji. Radził bym już może jakiegoś 7540 jeżeli coś takiego znajdziesz w okolicy ja miałem bez przedniego napędu a pług 4 i agregat 3,6 metra ciągnąłem na luziku Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 On ma pracowac przy agregacie 3m .pługu 4skibowym , przy przyczepie i przy turze i niechce nic powyrzej 90km bo to przy turze to za duzo spali a ten ma około 80km z turbo Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Zetor 7540 nie ma chyba nawet 85km Zetor 7745 on nie jest taki dobry że będziesz targał agregat jak będziesz chciał prędzej 7711 on to tak Moj znajomy sam doświadczył na własnej skórze kupując zetora 7245 i on nim nie może pociągnąć agregata 3mety unia kombi ponieważ przedni napęd za dużo waży a zetor ma za mało mocy na taki ciężar. Stawia mu opór agregat z tyłu i jeszcze przedni napęd z przodu Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 Nie kupie bez 4x4 musi miec 4x4 bo ja hcce go do tura a jak w łake pojade to 4x4 sie przydaje Ja sie nie pytam który lepszy i tez nie mówiłem ze macie mi podawac jaki polecacie Ja sie pytam co są dzicie o tym 7745 ? :D Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Bez obciążników z tyłu co się do tura może przydać malowany jest na 100%. Wnętrze ma nie za ciekawe. Zaczep sam widziałeś jaki jest, słabe opony z tyłu. Dużo ma mtg i zależy co było w nim robione od nowości )) Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 No moze w ty tygodniu pojade z ojcem go obejrzecz to oejrze go dokładniej jak wyglada silnik czy nie ma wycieków przejade sie nim czy 4x4 dobrze chodzi czy silnik dobrze chodzi czy sprzegła dogrze działa itd Quote
Mikruss Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 nie ta kasa czowiekuza tyle to spokojnie dobry zachodni ciągnik z turem kupisz anie zetoraa zaczep na tyle jest od 60 tki tak jaki i dolne ramiona są nowe bo stare pewnie było tak mocno wytrzaskane że nie było na co patrzeć i pozakładali nowy najgorszy szajs dostępny w sklepie i omalowali cały ciagnik.Nie twierdze też ze jest calkowicie zły ale jak ty chcesz jeszcze tura zakładać to wyjdzie ok 55 tyś zł .....Za tyle to spokojnie kupisz MF czy valtre renault młodszego i z turem z prawdziwego zdarzenia, gdzie 2 razy przeżyją tego zetoraCo do tura jeżeli uważasz że 80 km to aż tak dużo to jesteś w błedzie, sam mam tura na 80 km Fiacie i to nie jest za dużo, kupiłem teraz teleskopa co ma 120 km i tam tak samo silnik przygaśnie jak pompa daje ciśnienie Na tyle ha to kup sobie ciągnik ok 90-95 km ale zachodni i spali ci tyle samo co ten Zetor a będzie Ci się calkiem inaczej pracowało, a o części też nie masz się co martwić bo w internecie znajdziesz wszystko I napisz skąd jestes bo jak do konina ja mam 80 km tyle że od południa a obok mnie jest handlarz co zwozi kupe klamotów z zachodu i sam od niego sprzęty biorę, na zetorze jeździłem 20 lat i do dzisiaj czasami u brata śmigam ale jednak zachód to zachód Quote
Kimek Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 Ja mu radzę Zetor 9540 to super maszynka Quote
Rolnik7343 Posted April 13, 2014 Author Report Posted April 13, 2014 Powiem tak valtry niechce bo duzo pali , ojciec niechce mf, ja niechce renaultAle oby dwuch zgadzamy sie z zetorem gadałem z ojcem ze zaczep by sie kupiło nowy Ciagnika z turem niechcemy kupowac bo jak rue to wiadomo ze przud do remontu a i tak narazie nam tur nie potrzebny bo dopiero za 2-3 lata bedzie potrzeby tur Wiem wiem ja tez mam ładowarke teleskopowa z silnikiem 100km i nieraz ja przydusiAle zetor by robił zadko przu turze bo my głównie robimy kostki baloty a nie ogrągłe rocznie mam tylk około 100 okrągłych a reszta kostki Ja tam osobicie lubie zetoraKimek nie potrzebuje wiekszego zetora bo za 3 lata kupujemy ursusa 1014 czy in bedzie do cierszych prac zetor bedzie do lekkich i 80km w zupełnosci wystarczy Quote
Mikruss Posted April 13, 2014 Report Posted April 13, 2014 A ja z daleka od Zetora9540 to pochodna starych ursusów i zetorów, tylko zmienione opakowanie, ale dalej tak samo słaby podnosnik i mułowaty silnik, do tego mało zwrotny.Co do małych zetorów jak masz napęd włączony to ciągnik idzie lekko bo ciągnie przód, więc może po prostu ten 7245 miał za słaby silnik bo ciężki agregat.Ja kilka lat 7211 ciągałem 3.3 metra ale lekki agregat i było ok ale czasami napęd by się przydał, tak jak teraz mam w obecnym ciągniku - wyłącze napęd jest masakra na polu ale jak tylko włącze to nie ta robota. Quote
Miki Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 Powiem tak valtry niechce bo duzo pali ' date=' ojciec niechce mf, ja niechce renaultAle oby dwuch zgadzamy sie z zetorem gadałem z ojcem ze zaczep by sie kupiło nowy Ciagnika z turem niechcemy kupowac bo jak rue to wiadomo ze przud do remontu a i tak narazie nam tur nie potrzebny bo dopiero za 2-3 lata bedzie potrzeby tur Wiem wiem ja tez mam ładowarke teleskopowa z silnikiem 100km i nieraz ja przydusiAle zetor by robił zadko przu turze bo my głównie robimy kostki baloty a nie ogrągłe rocznie mam tylk około 100 okrągłych a reszta kostki Ja tam osobicie lubie zetora[hr']Kimek nie potrzebuje wiekszego zetora bo za 3 lata kupujemy ursusa 1014 czy in bedzie do cierszych prac zetor bedzie do lekkich i 80km w zupełnosci wystarczy Renault miałem palił mało palił, nawet dobry uciąg. Teraz wymieniłem na Valtre bo potrzebowałem mocniejszego ciągnika. Mam w niej silnik Sisu i pali naprawde śmieszne ilości paliwa więc nie słuchaj tych bredni. Nowe Valtry owszem lubią sobie łyknąć ale te starsze "...miód malina..." Quote
izydor6280 Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 gosciu chce sie rozwijac, ale planuje zakup starego zetora i ursusa powodzenia z takim podejsciemnie wiem za co ludzie cenia tak zetora, glupota kupic przestarzaly ciagnik gdy mozna miec o wiele lepiej wykonany i przemyslany zachodni w podobnj cenienie chcesz ani MFa ani renault bo nic o nich niewiesz i nigdy nie jezdziles niczym innym niz "nasz" (czechoslowacki) ursus i boisz sie nowego Quote
Rolnik7343 Posted April 14, 2014 Author Report Posted April 14, 2014 jednak pojade obejrzec tego zeotra chyba bo ja tak lubie tylko zetory i ursusy i nic wiece a 7745 mysle ze da rade a z 4x4 ma lzej silnik a on bedzie głownie robił w polu sporadycznie przy turze bo do transportu jest 80-tka Quote
massay1 Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 To nie pasja ale raczej budżet. Mi podobają się współczesne ciągniki a kupiłem dwudziestolatka.Zetor małej serii był w opcji zakupu ale zrezygnowałem. Quote
Kimek Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 Ludzie powtarzacie się że zetor ma słaby podnośnik ktoś to już pisał na 4 postach. Ale zetor ma uciąg wbijam w zetor 12145 dwójkę i wyciągam z pola przyczepkę 15-19 tonową a łatwych terenów mieszkam na Dolnym Śląsku okolice Wałbrzycha. Każde pole mam pod górkę i to sporą Jakoś podnośnik mi nie padł od 8 lat w zetorze 12145 a w zetorze 5320 od 15 lat. Więc proszę was nie gadaj głupot. Jak ktoś dba o swoja maszynkę to będzie chodziła. Pozdrowienia Quote
massay1 Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 Duża seria nie mam pojęcie ale 10 lat jeździłem 5340. Ciągnik raczej słaby wyjątkowo zamula go przedni napęd carraro, mało przełożeń do pracy w polu. Dwa biegi a reszta ratuj się obrotami silnika. Podnośnik trwały ale szału nie robi, hydraulika uboga, drugi stopień sprzęgła doprowadza do szału. Jak dostanie w palnik skręcają się wielokliny na półosiach, hamulce mają tendencję do blokowania (zresztą ten typ hamulca tak chodzi chyba w każdym ciągniku), pompki hydrauliczne sprzęgła i hamulca jako część zamienna jest kiepskiej jakości, sprzęgło łatwo spalić. To dobry ciągnik ale ma wady które w moim przypadku wykluczyły małego zetora. Quote
Recommended Posts