Jump to content

Recommended Posts

Posted
Hello mam 5320 bez przedniego napędu i właśnie dlatego takich zetorków 5340 się nie kupuje z napędem bo w pracach polowych nie idzie tak lekko. Hamulce się nie blokują tylko zapowietrzają kolego co mi się zdarza raz na 2 lata ;) Zetor 5320 u mnie pracuje jako pomocniczy traktor. Ciągam nim także przyczepy do skupu 2x po 8 ton. Szybka skrzynia idę ulicą 40km/h no z przyczepkami trochę wolniej bo opór jest. Pozdrawiam
Posted

Ja ganiałem nim w górach to bez przodka można zapomnieć. Hamulce szlag trafiał bo się przegrzewają przy zjazdach przyczepą.

Może w polu i ma ciężej bo jednak trzeba to ciągnąc ale w życiu 5320 nie pociągnie tak jak 5340. Zredukujesz (choć brak biegów to porażka) ale jedzie, poślizg mniejszy więc i robota idzie inaczej, możliwości tez większe. Teraz ciągnik dalej w górach, w polu i w zimie odśnieżanie. Bez napędu po robocie.

Posted
mówicie ze przedni naped go hamuje jak jest wyłaczony ale on bedzie głowie robił przy agregatie i przy pługu 4 skibowym wiec 4x4 bedzie włączone a jak ma załaczone 4x4 to własnie klepiej idzie sami to napisaliscie ze ja mam właczone 4x4 to ma lzej
Posted

Nie dosłownie hamuje. Po prostu na wprawienie w ruch jego mechanizmów potrzeba siły.

Ale w polu idzie jak złoto. Ciągnik ma nieporównywalnie większy uciąg, mniejszą stratę na poślizgu kół, włączony w polu pomaga a nie hamuje tak jak pchanie nienapędzanych kół przednich. Jak kupować ciągnik do pracy na roli to dla mnie tylko z przednim napędem.

Posted
Mojemu sąsiadowi siadł przód w zetorze podobnym do twojego tylko 6340. Dźwigał turem przez 3-5 lat nawóz, słome w balach i potem zaczęło się pieprzyć koła latały na różne strony ;)
Posted
Jest takie powiedzenie -każda sujka lub inna ptaszyna swój ogonek chwali-tyle jest opinii na temat różnych ciągników tylko szanowny Rolniku trzeba chcieć poczytać a opinie sobie sam wyrobisz.Pozdrawiam.
Posted

ja tam do malowanego ciągnika nic nie mam ale jak jest faktycznie od rolnika który robil go dla siebie, tak jak ja a że ciagnik z turem stal mi się nie potrzebny to idzie w ludzi (a raczej próbuje) a jak nie pójdzie płakać nie będę.

No ale od handlarza to niestety co innego, bo tam idzie się na łatwizne ;)

• 2 months later...