anesia Posted April 14, 2014 Report Posted April 14, 2014 Mamy w planach budowę budynku inwentarsko-składowego,podobno opłacalne jest przejście na vat,bo są duże zwroty.Przynajmniej tak chwalą,że aby dużo kupować i mieć jako takie obroty w sprzedaży.Jestem jednak do tego sceptycznie nastawiona,bo każdy kij ma dwa końce tzn.są dobre i złe strony.Może ktoś ,kto jest na vat podpowie jak to jest naprawdę. Quote
pablos Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Witam , jeżeli będziesz inwestować w firmę to myślę że wyjdziesz przynajmniej na zero wszystko zależy od wielkości obrotów jakie będziesz mieć w ciągu roku najlepszym rozwiązaniem będzie udać się do księgowej która po podaniu obrotów wyliczy ile miałabyś dochodu będąc na wacie lub ryczałcie , sam mam zamiar przejść na vat aleczekam na nabór do PROW . Quote
pawelbykow Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 tu masz link do kalkulatora, którym sam sobie policzysz czy Ci się opłaca przejść na vat czy nie http://vatdlarolnikow.pl/kalkulator-wyliczanie-vat/ Quote
Kimek Posted August 24, 2014 Report Posted August 24, 2014 Znajomy jak przeszedł na vat to było wszystko miło przez 2-3 miesiące. Teraz mówi że żałuje bo wychodzi na minimalny minus Chodzi mi oczywiście o gospodarkę rolną a nie firmę Quote
Vademecum Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Dobrze mieć dwa gospodarstwa jedno ryczałtowe, a drugie na VAT. Niema powrotu na ryczałt.Moim zdaniem mając ponad setkę ha i na inwestycję sumę z sześcioma zerami można zyskać na VAT. Quote
íktorn Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Mi naprawdę się opłaci ale kalkulacje należy zrobić samemu. Jeśli posiadasz odpowiednie środki na inwestycje To można więcej zyskać niż zapłacić. Ale każdy powinien liczyć na przykładzie własnego gospodarstwa. Nie potrzeba sumy z 6 zerami wystarczy mniec co roku 150 tyś na inwestycje I bieżące zakupy i na wacie wychodzisz na plus Quote
Stiven1983 Posted November 22, 2014 Report Posted November 22, 2014 Ja mam dwa gospodarstwa a w takim wypadku zawsze można wyjść na swoje Quote
íktorn Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Kto jest na wat dopiero to rozumie można odliczyć wiele rzeczy nie związanych z gospodarstwem Każdy remont nawet domu zakup opon do osobowki Nie wspominając o paliwach paszach i nawozach minimalny okres to 5 lat potem można powrócić na warunki bez wat. Quote
garzew Posted November 23, 2014 Report Posted November 23, 2014 Przejście na Vat trzeba sobie jednak dobrze przekalkulować. Opłaca się tym którzy stale inwestują i kupują do gospodarstwa wtedy dużą część vatu można sobie odliczyć i są oszczędności. Quote
Recommended Posts