wiesiu Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Witam. Jestem tutaj nowy. Obecnie pracuje na pełen etat, ale jak każdy i ja chciałbym dorobić trochę do pensji. Mam oborę, stodołę podstawowe sprzęty; c330, pługi, brony itp. Mam też 4,5ha ziemi i pomyślałem, że obora i tak stoi pusta pole dzierżawię to mogę sam obrabiać. Czy ktoś mi powie jak to jest z hodowlą? Jaka jest najlepsza rasa? Jak karmi, żeby byczki rosły w miarę szybko(wiem, że przez pól roku nie urośnie) jak zaplanować pole co na nim posiać, żeby w miarę sporą ilośc byczków uchować chodzi mi o 4-5. Myślałem, żeby zasiać 1ha kukurydzy, 1ha owies, 1ha przężyto, 1,5ha trawy. Myślę, że z 1-2ha bym jeszcze wydzierżawił. Może ktoś mi pomorze. Proszę o porady osób, które się tym zajmują. Quote
tomaszzimian Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Ja mam 11 byków z jałówkami na początku trzeba zasiać pszenice skosić i sprasować na bale. Ze zboża można ześrutować w śrutowniku. Zasiać trawę skosić wysuszyć na siano lub zrobić siano kiszonkę. Zasiać buraków 0.5-1 ha. a z liście zakisić. Zorganizować miejsce na składowanie obornika. I to raczej wszytko pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Kolego Wiesiu .Śmiało mogę powiedzieć ,że mało komu się chce po pracy ,lub przed dodatkowo biegać i pracować jeszcze więcej ,tym bardziej przy zwierzętach .Skoro jesteś chętny do pracy to powinieneś wiedzieć ,że wydatki Cię czekają i to nie małe .Zakup cieląt cena od ok 500zł wzwyż plus mleko i jakaś pasza granulowana .Najłatwiej było by zasiać i zebrać na kiszonkę kukurydzę .Z tym ,że koszta jakie musisz ponieść na ha to ok 2,5 tyś plus zbiór ok 1000zł i folia do okrycia pryzmy .Ja bym na Twoim miejscu jeszcze się pobawił w programy rolno -środowiskowe .Możesz zasiać żyto i je na wiosnę zebrać na kiszonkę i po życie zasiejesz jeszcze kukurydzę na kiszonkę .Zawsze to kilka złoty więcej w portfelu .Ja zawsze karmiłem swoje opasy mieszanką zbożową jęczmień -owies .Po pszenżycie słabo mi rosły .Ale w mieszance może być .Trawę też możesz zasiać na siano kiszonkę ,lub na siano dla młodzieży .Ja jestem zwolennikiem ziemniaków w karmieniu opasów .Mam małe koszta na tą plantację i zbieram je we własnym zakresie ,a opasy świetnie rosną .Jestem wręcz przekonany ,że lepiej ,jak po kiszonce z kukurydzy ,ale ja mam sporo swojego siana z łąk za free.Na moje jak masz kasę ,to na początek kup sobie ze 4 może 5 sztuk cielaków i zobacz ,jaki to miód i spokojnie te hektary wystarczą Tobie na to stadko .Ja młodzież karmiłem taką mieszanką buraki pastewne plus ziemniaki i mieliłem to na brukiewniku dodawałem do tego śrut parzony z tej mieszanki, siano i w miarę jak mi podrosły to kiszonkę z żyta i plus koncentrat oczywiście .Suma sumarum na odpadach wyhodowałem byczki ,które w wieku 25 miesięcy miały ponad 800kg na czysto .Jak masz pytania jeszcze to pisz Quote
tomaszzimian Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 na ilu ha masz 11 byczków? NA 400 ha Quote
Recommended Posts