Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam. Jestem tutaj nowy. Obecnie pracuje na pełen etat, ale jak każdy i ja chciałbym dorobić trochę do pensji. Mam oborę, stodołę podstawowe sprzęty; c330, pługi, brony itp. Mam też 4,5ha ziemi i pomyślałem, że obora i tak stoi pusta pole dzierżawię to mogę sam obrabiać. Czy ktoś mi powie jak to jest z hodowlą? Jaka jest najlepsza rasa? Jak karmi, żeby byczki rosły w miarę szybko(wiem, że przez pól roku nie urośnie) jak zaplanować pole co na nim posiać, żeby w miarę sporą ilośc byczków uchować chodzi mi o 4-5. Myślałem, żeby zasiać 1ha kukurydzy, 1ha owies, 1ha przężyto, 1,5ha trawy. Myślę, że z 1-2ha bym jeszcze wydzierżawił. Może ktoś mi pomorze. Proszę o porady osób, które się tym zajmują.
Posted

Ja mam 11 byków z jałówkami na początku trzeba zasiać pszenice skosić i sprasować na bale. Ze zboża można ześrutować w śrutowniku. Zasiać trawę skosić wysuszyć na siano lub zrobić siano kiszonkę. Zasiać buraków 0.5-1 ha. a z liście zakisić. Zorganizować miejsce na składowanie obornika. I to raczej wszytko pozdrawiam :)

Posted
Kolego Wiesiu .Śmiało mogę powiedzieć ,że mało komu się chce po pracy ,lub przed dodatkowo biegać i pracować jeszcze więcej ,tym bardziej przy zwierzętach .Skoro jesteś chętny do pracy to powinieneś wiedzieć ,że wydatki Cię czekają i to nie małe .Zakup cieląt cena od ok 500zł wzwyż plus mleko i jakaś pasza granulowana .Najłatwiej było by zasiać i zebrać na kiszonkę kukurydzę .Z tym ,że koszta jakie musisz ponieść na ha to ok 2,5 tyś plus zbiór ok 1000zł i folia do okrycia pryzmy .Ja bym na Twoim miejscu jeszcze się pobawił w programy rolno -środowiskowe .Możesz zasiać żyto i je na wiosnę zebrać na kiszonkę i po życie zasiejesz jeszcze kukurydzę na kiszonkę .Zawsze to kilka złoty więcej w portfelu .Ja zawsze karmiłem swoje opasy mieszanką zbożową jęczmień -owies .Po pszenżycie słabo mi rosły .Ale w mieszance może być .Trawę też możesz zasiać na siano kiszonkę ,lub na siano dla młodzieży .Ja jestem zwolennikiem ziemniaków w karmieniu opasów .Mam małe koszta na tą plantację i zbieram je we własnym zakresie ,a opasy świetnie rosną .Jestem wręcz przekonany ,że lepiej ,jak po kiszonce z kukurydzy ,ale ja mam sporo swojego siana z łąk za free.Na moje jak masz kasę ,to na początek kup sobie ze 4 może 5 sztuk cielaków i zobacz ,jaki to miód i spokojnie te hektary wystarczą Tobie na to stadko .Ja młodzież karmiłem taką mieszanką buraki pastewne plus ziemniaki i mieliłem to na brukiewniku dodawałem do tego śrut parzony z tej mieszanki, siano i w miarę jak mi podrosły to kiszonkę z żyta i plus koncentrat oczywiście .Suma sumarum na odpadach wyhodowałem byczki ,które w wieku 25 miesięcy miały ponad 800kg na czysto .Jak masz pytania jeszcze to pisz :D