Jump to content

Recommended Posts

Posted

W poprzednim temacie mówiliscie zebym nie kupował zetora tylko cos innego inno marke a wiec jaki ciagnik polecacie ? :)

Ma miec krótki przud tak ja zetor

Cena do 45 tys +/- 5 tys

do 85KM

Nie proponujcie mi ciagnika razem z turem bo narazie tur mi nie bedzie potrzebny dopiero za jakis czas kupie tura

A wiec czekam na wasze propozycje

PS. za jakis mieiac/dwa planuue zakupic ciagnik :)

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Rolnik chcę się dowiedzieć czy ty chciałbyś zetorem typu 7745 ciągać ten agregat co na twoim filmie,, Ursus i Agro-Masz czyli uprawa pod buraki 2014'' Odpowiedź :D
Posted

Kimek - tak z tym agregatem ale juz z siewnkiem bo na nastepny roku kupujemy siewnik 3m do niego bo ten co mam siewnik to ma 2,5m

No nowiem ci jak są piaski to lekko nie ma trzeba unosci nieraz agregat bo nie daje rady :P

Mukruss- a cos z lepszy bez elektroniki

deutz-fahr,john deere,renault, itd moze byc tez cos z polskich :D

Posted
Te ciągniki które wymienił @Mikruss są właśnie bez elektroniki. Dziś Same i Lamborghini oraz parę innych marek noszą nazwę Deutz-Fahr. Powiem Ci szczerze że propozycja tych ciągników jest dobra bo to naprawdę solidne sprzęty i elektroniki mają niewiele, a w porównaniu do Zetorów to kosztują grosze, bo za 30tyś Zetora 7745 dobrego nie kupisz, a np. Same Silver czyl Leparda będziesz miał w dobrym stanie. John Deer'a też sobie odpuść bo kupować ciągnik używany tej marki to ryzyko bo części są bardzo drogie, a i same ciągniki do tanich nie należą. Jeśli masz taki budżet to Polskie produkcje sobie odpuść, bo liczy się przecież wygoda jeśli kupuje się ciągnik za ok. 50 tyś. :) Jeszcze weź pod uwagę Fergusony serii 30xx, bo to sprzęty warte uwagi, u mnie we wsi jeden facet ma takiego i sobie bardzo chwali, ogólnie mówi że dla niego jedynym ciągnikiem jest MF, a na Ursusy nie może patrzeć. Tyle że one posiadają już troszkę elektroniki, jednak ludzie tym jeżdżą i sobie radzą, więc czemu u Ciebie miałoby być inaczej. Poszukaj też wśród Renault bo masz tam np. Ceres'a. :) Z takim budżetem ograniczanie się do Ursusa, MTZ'a czy Zetora to błąd. Pozdrawiam :)
Posted

Za 30 tysi to u mnie w okolicy kupujesz Same Exlorera II ;)

kolega takiego kupił 89 rok za 27 tyś w nowszej skrzyni biegów (ma biegi pod obciążeniem bez sprzęgła) a podnośnik i reszta wsio na dźwigniach ;)

Za 44 tyś to znajomy handlarz sprzedawał Silvery z 95 albo 96 roku już nie pamiętam 90 i 100 km , za 38 tyś miał MF 3085 z turem z 93 roku po remoncie przedniego napędu :)

3070 z 87 roku w fajnym stanie za 33 koła

jeden z wielu ciągników co u niego stoi a bardzo mi się podoba to ten

http://htu-poczta.otomoto.pl/fendt-305-lsa-deutz-ferguson-zetor-same-valtra-case-A413480.html

silnik to naprawdę pszczółeczka jak się odpali :)

Posted

Rolnik też często lubi wpuścić kupca maszyny w maliny, bo po prostu każdy za wszelką cenę chce sprzedać maszyne jak ma na zbyciu. Ogólnie ujmując rynek używanych maszyn rolniczych jest pełen bubli i trzeba uważać żeby zakup nie okazał się strzałem w kolano i nie trzeba było wyłożyć mnóstwo pieniędzy na naprawy nowo kupionej maszyny. Jeśli znajdziesz coś naprawdę godnego uwagi to nie patrz że to rolnik czy handlarz tylko kupuj, bo znaleźć przyzwoitą maszynę jest ciężko. Na aukcjach i zdjęciach wszystko pisze i wygląda ładnie, a przy oględzinach i jeździe próbnej może być różnie. W momecie gdy sam nie wiesz dokładnie jakiej marki i modelu ciągnika szukasz to rozsądnym rozwiązaniem byłoby pokręcić się na placu u jakiegoś większego handlarza i poszukanie czegoś dobrego.

Ps. Co oznacza "nie przemawiają do mnie", co według Ciebie jest w nich nie tak? Pozdrawiam :)

Posted

Powiem inaczej

od tego kolesia co wkleiłem wyżej kupiliśmy już kilka ciągników, teraz zostawiłem naprawdę grubą monete za Manitou MLT634, miała być sprawna, z lawety nie mogła zjechać, okazało się że napęd pompy wysiadł, dostałem zrobioną maszynę z nowym wałkiem bo nie miałem mechanika z dostepnym terminem, a przeważnie jak jest coś do zrobienia robimy sami w domu, bo za ta kase i tak się opłaca często, no chyba że grubsza rzecz to robia i dopiero po zrobieniu odbiór ;)

A wiadomo z niektórymi maszynami jest tak że jak dobrze pójdzie w pole co wychodzą bolączki mniejsze i większe a ile razy słyszałem jak to zadowlony rolnik po zakupie jak przysżło do zrobienia to zrobione na pałe i do ludu uszczęśliwianie następnego ;)

Posted

VoYtek8- no jakos tak nie podobaja mi sie te ciagniki :P

Nie mam niestety blisko zadnego handlarza juz od kilki miesięcy mi=yslałem o zetorze ale ze wy piszecie ze nie kupowac zetora to ja sie pytam jaki :P

Posted

popatrz na renault 95.14, 90.34 i moze ceres 95, ale polecalbym na silniku MWM, czyli do 95r.

nie wiem czy agregat 3m to nie za duzo, jak na ciagnik 85KM, ale moge Cie zapewnic ze z podniesieniem taka renia nie bedzie miala problemu

Osobiscie do takich rzeczy wybralbym model 106.14/54 (95KM), co prawda 6cyl. ale bardzo krotki ryj