Rolnik7343 Posted April 17, 2014 Author Report Posted April 17, 2014 Niewiem dlaczego tyle zetorów ma tez zaczepy z tyłu jak 60-tka :/O co z tym chodzi ? Quote
massay1 Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 To raczej 60-ka ma zaczep jak zetor. On był pierwsze. A że jest taki sobie to inna sprawa. Chociaż nowszy układ zaczepowy małego zetora też jest taki sobie. Rolniczy słaby, hitch rzadko spotykany a transportowy ciężki, szybko łapie luzy i trzeba go zdejmować do maszyn zawieszanych. Dopiero w późniejszych zetorach poprawiono jego konstrukcje.5340 fajny. Trzeba w nim skrzynie sprawdzić. Siada synchronizacja zdaje się czwartego albo trzeciego biegu, lubią się widełki wytrzeć i wyskakuje bieg. O ile widełki to pryszcz to synchronizator już drogi i kupa roboty. Reszta to upierdliwe drobnostki jak w każdym ciągniku. Quote
Kimek Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Rolnik szukaj zetora 5340 98 rok a nie 96 To raczej 60-ka ma zaczep jak zetor. On był pierwsze. A że jest taki sobie to inna sprawa. Chociaż nowszy układ zaczepowy małego zetora też jest taki sobie. Rolniczy słaby' date=' hitch rzadko spotykany a transportowy ciężki, szybko łapie luzy i trzeba go zdejmować do maszyn zawieszanych. Dopiero w późniejszych zetorach poprawiono jego konstrukcje.5340 fajny. Trzeba w nim skrzynie sprawdzić. Siada synchronizacja zdaje się czwartego albo trzeciego biegu, lubią się widełki wytrzeć i wyskakuje bieg. O ile widełki to pryszcz to synchronizator już drogi i kupa roboty. Reszta to upierdliwe drobnostki jak w każdym ciągniku.[/quote'] Ktoś biegów nie umie wrzucać to się skrzynia sypie Jego problem. Quote
massay1 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 To nie jest kwestia wrzucania biegów. Po prostu synchronizatory są kiepskie a widełki mało trwale. Same widełki lecą jak zaczyna synchronizator nawalać. Jedno ciągnie drugie.Tutaj nic nie wymyślisz chyba że będziesz wrzucał na dwa sprzęgła. Tylko wtedy po co synchronizacja?To jedno a druga sprawa można mówić o nieumiejętnej obsłudze gdy trafia się jeden przypadek na dziesięć. Ale nie w przypadku siedmiu na dziesięć. Quote
Rolnik7343 Posted April 18, 2014 Author Report Posted April 18, 2014 Tylko wiecie lepiej zetora do tura bo przy turze szybko sprzęgło siada A wole miec zetora i dac 1000zł za naprawe niz miec renault czy same i dac 10000zł za naprawe Quote
massay1 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 To nie jest zły ciągnik ale jak każdy ma wady. Z naprawami nie ma tragedii ale taniocha nie jest. Bardzo drogi w utrzymaniu most carraro. Wywalają się tulejki łączące wal napędowy i huczy jak diabli. Tulejki tanie ale już wal drogi. Uszczelniacz do niego na piastę kosztuje około 250 zeta, nie mówiąc o satelitach mechanizmu różnicowego. nawet taka głupota pada jak odpadający wybierak na osi dźwigni reduktora. Standard. I to pepiki spiepszyły. Jak wpadnie w przystawkę przedniego napędu a lubi to masz ja w strzępach i ładna kasa w plecy.Za to silnik trwały choć rewelki pod względem osiągów i apetytu nie robi, układ wspomagania orbitrol bardzo trwały ale znów lubi pęknąć lut na lutowaniu przy siłowniku skrętu, w porównaniu do starego super. W kabinie bardzo koroduje podłoga i profile w jej okolicy. Szczególnie w ciągniku jeżdżącym dużo w zimie. Oszołomy dały od spodu podłogi wygłuszenie które praktycznie cały rok jest mokre. Od tego koroduje tez bak i skrzynka na aku.W każdym razie ciągnik mimo wad jest i tak fajny. Quote
Kimek Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Massey ty jakieś nie stworzone rzeczy opowiadasz, mam zetora o 98 roku i jakoś się takie rzeczy nie psują co wy tam piszecie. Jeden pisze, że mu się hamulce blokują, drugi pisze, że widełki w skrzyni idą a trzeci, że pompa jest słaba. Ale wy macie problemy z tymi zetorami mi od 16 lat nic się w zetorze poważnego nie stało, skrzynia się nie zakleszczyła, biegi wchodzą bez zgrzytu, pompa podnosi jak szalona również nie opada. Hydraulika chodzi bardzo dobrze. Jeden poważny problem jaki miałem to mi chłodnica pękła i tylko tyle Jest takie przysłowie ,, Kto dba ten ma'' Quote
Rolnik7343 Posted April 18, 2014 Author Report Posted April 18, 2014 No wiecie dobrze ze piszecie ale juz niewiem komu wierzyc bo kazdy cos innego pisze A ja mam małe pojecie o zetora i dlatego potrzebuje info Quote
massay1 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Nie pisałem nic o pompie. Hydraulika chodzi ale szału nie robi. Pisałem że nie działa? Pisałem o blokujących się biegach? Druga sprawa napisałem że powtarzają się awarie. Nie pisałem że to reguła w każdym egzemplarzu ale że się powtarza. Czyli coś jest na rzeczy. hamulce tego typu blokują się w każdym ciągniku zetora,mtz-ta czy ursusa jak trochę więcej do roboty dostaną. Ty sugerujesz się jednym tym co masz a ja najmniej dwudziestoma. W tym przypadku reguła jak dbasz tak masz się nie sprawdza. Tym bardziej że sam jeździłem 5340 prawie 10 lat, naprawiałem, regulowałem. Nie jeden dostaje w palnik w okolicy i są awarie które się powtarzają. Ciągnik nie jest zły ale ma wady i słabe punkty jak każdy czy ci się to podoba czy nie. Rolnik znajdziesz godną uwagi sztukę to kupuj. Quote
Kimek Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Rolnik masz dylemat heheh Ja na twoim miejscu brał bym zetora, ale on by musiał być naprawdę ładny bo ja nie mam miejsca na podwórku na złomy Mam 2 zetory śmigają one dobrze, inni ludzie mają problem ze sobą a nie z zetorami. pozdro ;d Quote
VoYtek8 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Kimku drogi... Nie krytykuj innych za ich posty bo @massay1 podał mnóstwo przykładów wad Zetora, Twoje kontr argumenty są takie że masz Zetora i Ci się nie psuje... Tylko popatrz na to że Ty masz jednego z kilku tysięcy Zetorów, więc to że Tobie działa bezawaryjnie od 98 roku w co wątpię to nie znaczy że każdy Zetor sprawuje się tak samo. Nie chodzi mi o to że Zetory to złe ciągniki tylko o to że pod tym wątkiem napisałeś 6 postów zachwalając Zetora, ale w żadnym nie podałeś argumentów dlaczego to jest rzeczywiście dobry ciągnik. W sumie to dużo zamieszania na forum tylko wywołujesz, a intelektualnie Twoje posty wnoszą niewiele. Zbiera Ci się na bana bo jesteś irytujący, więc może przemysl swoje postępowanie bo będziesz musiał się pożegnać z tym forum. Pozdrawiam Quote
Rolnik7343 Posted April 18, 2014 Author Report Posted April 18, 2014 No wkoncu ktos sie powaznie wypowiedział No wiecie ciezko zetor nie bedzie miał ale nie raz przy agregacie dostanie w palnik Quote
massay1 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 No niestety każdy ciągnik ma jakieś wady. Ten temat jest o ciągniku do tura. Mam mtz-ta. Mógł bym go polecić ale..... nie zrobię tego bo średnio się do tego nadaje. Ma wady i bez zająknięcia je wymienię jeśli ktoś spyta. Zetor do tura lepszy. Ale znów do pracy w polu zdecydowanie wole mtz-ta.Wolę ci powiedzieć co się przytrafia zetorom zamiast ślepo zachwalać. A i zetor ma za uszami. Quote
Rolnik7343 Posted April 18, 2014 Author Report Posted April 18, 2014 No tak jak mówiłęm on głównie bedzie pracował przy turze przy agregacie uprawow-siewnym z siewnikiem 3m przy pługu 4 skibowy przy wywrotce w zniwa i przy lzejszych pracach brona baperzówka itd Takich pare zetorów wybrałem http://olx.pl/oferta/zetor-7245-89r-ladny-CID757-ID5FP5J.html#03efd2d5cchttp://olx.pl/oferta/zetor-5340-CID757-ID5FMXH.html#03efd2d5cchttp://olx.pl/oferta/zetor-6340-turbo-CID757-ID4OdrN.html#92e7a231b6http://olx.pl/oferta/zetor-6340-turbo-CID757-ID5mp4F.html#c5696ba27f Ten mnie najbardziej zainteresowałhttp://olx.pl/oferta/zetor-7745-nie-7340-ursus-mtz-CID757-ID5k5Hw.html#26c9e1279d Co o nich sądzicie ? Quote
massay1 Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Jeśli 3 metry agregat i pług czwórka to szukał bym raczej zetora z siódemką z przodu a ściślej mówiąc 7745. Wolnossący 73 i turbo 81 koni zdaje się czy jakoś tak.Ten który cię interesuje najbardziej 7745 ładny ale cena kosmos. 72xx najlepiej wyposażony choć z bajeru tylko wałek 1000 może się przydać i to tyle z dodatkowego wyposażenia. Nie ma trzech par wyjść hydraulicznych. Dwa wyjścia ciśnieniowe a trzecie to zlew. Ciekawe czy hitch jest kompletny. Jest o niebo lepszy od zwykłego rolniczego który czesi zrobili chyba do ciągnięcia co najwyżej wózka z jedną świnią. No i 60-parę koni szału nie robi przy czwórce pługu czy agregacie trzy metry w orance na wiosnę. . Szukaj na kołach 34 cale sprawdzają się najlepiej a unikaj na 24. Tyle że tych dużych zetorów tej serii na 24 nie powinno być. Quote
izydor6280 Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 zetory z Zamoscia z tego co slyszalem od mieszkajacych w okolicy jedna wielka odmalowana tragediaczesci do tyhc ciagnikow moze i sa tanie, ale ich jakosc rowniez nie taka jak kiedys czy na pierwszy montaz naprawde przymysl dobrze zakup, bo ciagnik bez rewersu do ladowacza to tragedia Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 No ale i tak stawiam na zetoraOczywiscie siane zetorem bedzie po pierwszym agregacie czyli jak swieza orka to narpiew sam agregat a puzniej dopiero agregat z siewnikiem czyli az tak cięzko nie bedzie miał No cena trochw wysoka ale ze mam do tego miejsca 550km w jedna strone to moze by własciciel z 4-5 tys zszedł Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 Kujawsko-pomorskie okoloce barcina,znina Quote
Miki Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Massey ty jakieś nie stworzone rzeczy opowiadasz' date=' mam zetora o 98 roku i jakoś się takie rzeczy nie psują co wy tam piszecie. Jeden pisze, że mu się hamulce blokują, drugi pisze, że widełki w skrzyni idą a trzeci, że pompa jest słaba. Ale wy macie problemy z tymi zetorami mi od 16 lat nic się w zetorze poważnego nie stało, skrzynia się nie zakleszczyła, biegi wchodzą bez zgrzytu, pompa podnosi jak szalona również nie opada. Hydraulika chodzi bardzo dobrze. Jeden poważny problem jaki miałem to mi chłodnica pękła i tylko tyle Jest takie przysłowie ,, Kto dba ten ma'' [/quote'] Nie da sie zadbać o amortyzacje sprzętu... Każdy materiał się zużywa choćbyś nie wiem jak dbał... Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 No to czekam na dalsze wypowiedzi na temat zetora :D Quote
Kimek Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Rolnik my za Ciebie tego wyboru nie dokonamy to twój traktor ma być i to ty nim będziesz robił Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 ale ja juz sam niewiem kolu wiezyc jeden pisze tak a drugi tak Quote
VoYtek8 Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 No to czekam na dalsze wypowiedzi na temat zetora :D Wypowiedź na temat Zetora? Pomyśl sobie kto tym ciągnikiem będzie jeździł ktoś z forum czy Ty? Sam musisz pomyśleć nad tym co chcesz kupić i wiedzieć czego oczekujesz od ciągnika. Ja powiem Ci tyle że uważam że w Twoim przypadku Zetor byłby nie najlepszym wyborem bo szukasz stosunkowo małego ciągnika, a budżet masz dość dobry. Zetory mają ceny niebotycznie wysokie i chyba każdy Ci to powie. Ja na Twoim miejscu gdybym miał przeznaczyć ok. 50 tyś na ciągnik 85 konny to szukałbym czegoś zachodniego typu: Massey Ferguson, Renault, Same (ale Tobie się ten ciągnik nie podoba, więc to odpada). Jeśli chodzi o Ferguosy to cała seria 30xx jest godna uwagi, a jeśli chodzi o Renault to poradź się użytownika @izydor6280, bo jest to człowiek który na ciągnikach tej marki "zjadł zęby" i wie o nich bardzo wiele, dlatego sądzę że bardzo Ci pomoże we wskazaniu odpowiedniego modelu dla Ciebie. Jednak Ty upierasz się przy Zetorze, a podaj kilka argumentów czemu on jest taki dobry? Pozdrawiam Quote
Kimek Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 VoYtek8 a tak odnośnie serii fergusona 60xx to co o niej myślisz? Quote
Recommended Posts