Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 Znalazłem ciekawe ogłoszenia i ojciec powiedział ze ciagnik moze byc troche drozszy http://olx.pl/oferta/zetor-5340-2004-rok-okazja-CID757-ID5G9xH.html#6c7948d949http://olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-zetor-4341-tur-53417745-7211-CID757-ID5x4pW.html#595f8f6dd5http://olx.pl/oferta/zetor-8441-proxima-okazja-CID757-ID5qJzX.html#03efd2d5cc Quote
Kimek Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Rolnik jedno pytanie ile masz lat? Szczerze Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 No to czekam na dalsze wypowiedzi na temat zetora :D Wypowiedź na temat Zetora? Pomyśl sobie kto tym ciągnikiem będzie jeździł ktoś z forum czy Ty? Sam musisz pomyśleć nad tym co chcesz kupić i wiedzieć czego oczekujesz od ciągnika. Ja powiem Ci tyle że uważam że w Twoim przypadku Zetor byłby nie najlepszym wyborem bo szukasz stosunkowo małego ciągnika' date=' a budżet masz dość dobry. Zetory mają ceny niebotycznie wysokie i chyba każdy Ci to powie. Ja na Twoim miejscu gdybym miał przeznaczyć ok. 50 tyś na ciągnik 85 konny to szukałbym czegoś zachodniego typu: Massey Ferguson, Renault, Same (ale Tobie się ten ciągnik nie podoba, więc to odpada). Jeśli chodzi o Ferguosy to cała seria 30xx jest godna uwagi, a jeśli chodzi o Renault to poradź się użytownika @izydor6280, bo jest to człowiek który na ciągnikach tej marki "zjadł zęby" i wie o nich bardzo wiele, dlatego sądzę że bardzo Ci pomoże we wskazaniu odpowiedniego modelu dla Ciebie. Jednak Ty upierasz się przy Zetorze, a podaj kilka argumentów czemu on jest taki dobry? Pozdrawiam [/quote'] Nie ale poprostu czekam zeby ktos kto ma jeden z tych modeli np 7245 zeby sie wypowiedział co sie jemu psuje itd bo to są podobne awarie No bo duzo sąsiadów ma zetory i je sobie chwalą Quote
Kimek Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Ja sobie chwale zetorki ale nie miałem nigdy okazji pracować takim zetorem typu 7745 przy turze lub w polu przy ciężkich pracach Ja jedynie co robiłem zetorami to pryskałem, siałem nawóz, robiłem nimi przy transporcie, sadziłem ziemniaki i takie leciutki roboty Nie odnosiłem poważnych usterek, nie mogę powiedzieć, że taki zetor spisuje się znakomicie w polu przy orce. Widzę tylko jak znajomi nimi uprawiają swoje ziemie i są zadowoleni. Tylko że nie raz już mieli problem z pompą, sprzęgłem. Ja uważam, że zetory są dobre, przy ciężkich pracach to naprawdę z baku paliwo ubywa na oczach. Nie można powiedzieć, że są oszczędne Quote
Rolnik7343 Posted April 19, 2014 Author Report Posted April 19, 2014 Znalazłem ciekawe ogłoszenia i ojciec powiedział ze ciagnik moze byc troche drozszy http://olx.pl/oferta/zetor-5340-2004-rok-okazja-CID757-ID5G9xH.html#6c7948d949http://olx.pl/oferta/ciagnik-rolniczy-zetor-4341-tur-53417745-7211-CID757-ID5x4pW.html#595f8f6dd5http://olx.pl/oferta/zetor-8441-proxima-okazja-CID757-ID5qJzX.html#03efd2d5cc Co myslicie o tych zetorkach ? Quote
Kimek Posted April 19, 2014 Report Posted April 19, 2014 Sam podejmij decyzje my za cb tego nie zrobimy http://olx.pl/oferta/zetor-8441-7441-6441-7340-6340-5340-85-CID757-ID5tFmX.html#6c69085391 Quote
Kimek Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Ja lubię zetory albo jestem już do nich za bardzo przywiązany Miałem już w swoim życiu 9 Zetorów i jestem z tych traktorów zadowolony jeszcze raptem 7 lat temu miałem Zetora 8011 i tylko 5hektarów. Teraz mam już prawie 40ha. Zetory pomogły mi w rozwinięciu mojej małej gospodarki i może dla tego gustuje tylko w nich Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Myślę że to przepłacona inwestycja.Za te pieniądze kupisz o wiele lepszy nowocześniejszy ciągnik innej marki mimo że rocznikowo będzie starszy.No ale jeśli już koniecznie chcesz to oglądnij w końcu jakiegoś na żywo a nie tylko fotki. Bo w ten sposób nic nie kupisz. Quote
Miki Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 No to czekam na dalsze wypowiedzi na temat zetora :D Powiem tak jak Wojtek. Chcesz kupić mały ciągnik do tura i posiadasz stosunkowo duży budżet dlatego polecał bym ciągnik zza naszej zachodniej granicy. Napewno masz we wsi albo w wiosce obok kogoś kto posiada takowy sprzet. Więc proponował bym wsiąść w auto (bądź rower, motor albo pieszo spacerem np. z dziewczyną bo się nawet zaczeła ładna pogoda) zajechać i poprostu usiąść i się "pobawić", a gwarantuje Ci, że odczujesz kolosalną różnice. Proponuje brać traktor z rewersem ale koniecznie hydrauliczn (bo mechaniczne czasem się lubią sypać). A co moge Ci powiedzieć od siebie? Hmmmm weź Renault 80.14 TX sam takiego miałem i był naprawde dobry. Owszem nie zdążyło się nic popsuć bo miałem go krótko ale jeszcze na nim zarobiłem. Teraz mam Valtre z 2005r. ale tu już potrzeba więcej zasobów finansowych. A co moge Ci polecić od znajomego to Valtre serii 800 silnik też sisu (sam planuje zakup takiej ale to w przyszłości) z wad moge wymienić brak rewersu i dość mała kabina. Pozdrawiam!Wesołych Świąt Wielkanocnych! Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 Myślę że to przepłacona inwestycja.Za te pieniądze kupisz o wiele lepszy nowocześniejszy ciągnik innej marki mimo że rocznikowo będzie starszy.No ale jeśli już koniecznie chcesz to oglądnij w końcu jakiegoś na żywo a nie tylko fotki. Bo w ten sposób nic nie kupisz. No wiesz wole narpiew poprzeglądac troche ogłoszen zeby puzniej nie załowac ze kupiłem tego a nie tamtego jak bym miał tak wszystkie jezdzic ogladac to bym te 50 tys na paliwo wydał Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Po zdjęciu z ogłoszenia i opisie nikt ci opinii nie wstawi. Trzeba obejrzeć, zapalić, posłuchać, przejechać się itp. Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 ale wiesz z grubsza mozna ocenic Quote
VoYtek8 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Rolniku Ty jesteś naprawdę naiwny jeśli uważasz że z ogłoszenia i zdjęcia czegokolwiek się dowiesz... Zdjęcia na aukcje są robione tak żeby nie było widać żadnych słabych punktów, w treściach ogłoszeń też zazwyczaj nie ma mowy o wadach ciągnika, w wiadomościach mailowych czy przez telefon sprzedawaca nie zawsze jest szczery... Jeśli zamierzasz wydać 50tyś to nalezy dokładnie przyjrzeć się temu co się chce kupić... Ogólnie to ten temat jest raczej do zamknięcia bo założyciel zachowuje się tak jak marudna kobieta przy podejmowaniu decyzji i nie wie czego chce... od początku przystaje przy Zetorze (chociaż sam nie potrafi wytłumaczyć dlaczego) i szuka innych ciągników, ale i tak wszystko kończy się tym że Zetor byłby dla niego najlepszy... Cóż błędne koło. Może jak serio chcesz jakiejś pomocy co do kupna tego ciągnika to powiedz ojcu żeby założył konto i się tutaj wypowiedział, bo z Tobą to niczego się nie da napisac sensownego i udzielić jakiejś pomocy. Pozdrawiam Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 Tej ty mnie tu od bab nie wyzywaj Tak jak by miał jezdzic oglądac wszystkie ciagniki których ogłoszenia mnie zainterwowały to bym muiał te 50 tys na paliwo wydac bo te ciagniki co podaje linki to sa od 300 do 600km odemnie takrze w takim wypadku bym potrzebował 100 tys i dobry samochu do tego zeby te wszystkie gołoszenia poobjezdzac Takrze wiesz ... Wiem ze duzo pytan zadaje itd ale tak jak mówiłem cos tam mozna o nim powiedziec po zdjeciach a jak bym chciał to wszystk osobiscie posprawdzac to te 50 tys bym potrzebował Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 He he. Nie można. Pooglądasz i przyznasz mi racje. Nikt na podstawie zdjęć nie wystawi ci opinii o sprzęcie.Nikt nie powie ci czy dobry czy nie. Musisz oglądać na żywca. Ja ciągnika szukałem prawie dwa lata. Poważna większość ogłoszeń to mina i jeśli nie podjedziesz do faceta to fanzolenie o fotce nic nie da. Jaja sobie takie robią że szok zaczynając od tego że zdjęcia są całkiem innego ciągnika. przyjedziesz a tu rujna. Facet ci powie że był ale wczoraj poszedł i co zrobisz? Więc nie dziw się że nikt ci nie doradzi na podstawie zdjęcia. Jeśli chcesz kupić ciągnik choć by na tylko pięć lat to 500 kilometrów to pryszcz. Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 No ale samochud na wode nie chodzi Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Samochód na wodę nie chodzi a zdjęcie nie powie ci jak brzmi silnik, czy są wszystkie biegi są, czy fotka odpowiada sprzedawanemu sprzętowi. Quote
Robert ;-) Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Rolnik7343 mam tylko jedną prośbę do ciebie nie kalecz języka Polskiego bo to brzydko wygląda czytając posty. Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 W każdym razie wiesz o co chodzi. Trzeba niestety jechać. Quote
izydor6280 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Trzeba jechać lub czekać za cóż pojawi się bliżejja mam to szczęście, ze w okolicy mam kilku dużych handlarzy i do tego kilku mniejszych, wiec nawet nie myślałbym o wycieczce powyżej 200km w jedna stronęjeśli chodzi o zdjęcie, to możesz zobaczyć na nich kolor ciągnika, czy nie był malowany i stan opon, więcej ocenisz tylko na żywo z taka kwota możesz szarpnąć się jeszcze na najlepszy ciągnik, czyli Fendt @VoYtek8 dzięki za taka opinie, ale nawet ja wszystkiego o Renault nie wiem, powiedzmy ze jakieś tam podstawy Quote
VoYtek8 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Czyli mam rozumieć że liczysz na to że na Twoje podwórko lada dzień przyjedzie ciągnik taki jaki sobie wymarzyłeś w dobrym stanie? Naprawdę zadziwia mnie Twój stan umysłu... Przez internet to Ty możesz sobie zdjęcia pooglądać, ale nic sensownego o maszynie się nie dowiesz, a jeśli już Twoja rodzina chce wydać 50tyś na ciągnik to niech doliczy sobie także koszty tego że po ten ciągnik trzeba gdzieś jechać i obejrzeć... Akurat nie wierzę w to że w okolicy nie ma żadnego ciągnika godnego uwagi, bo czasy mamy takie że gospodarstwa się rozwijają/likwidują, więc każdy takie ciągniki sprzedaje. Powiem Ci tyle że jeśli dla Ciebie odległość przy kupnie maszyny to problem to odpuść sobie nowy ciągnik i pyrkocz tym co masz, bo uwierz iż rynek rolniczych maszyn używanych jest pełen bubli i podpuch, a tworzą go główni cwaniaki którzy za wszelką cenę próbują sprzedać swój sprzęt nawet jeśli mają przy tym kogoś oszukać. Dochodzę do wniosku że ten wątek jest bez sensu i jeśli nic się nie zmieni to zostanie zamknięty. Ps. @Rolnik7343 z tego forum już niejeden za ortografię i interpunkcje wyleciał, więc nie "oj tam oj tam" tylko się popraw i to dość szybko bo ja tego jak ktoś kaleczy mowę Ojczystą bardzo nie lubię... Pozdrawiam Quote
massay1 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 No niestety to nie bułki ani mleko że w okolicy się znajdą. W przypadku ciągnika 200 kilometrów to blisko, 500 trochę dalej a wożą i zza Bałtyku. Nie liczył bym na to że znajdziesz od strzału i to nawet w zasięgu setki kilometrów. Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 Jezu kurde dodałęm juz 2 razy post i ciagle go nie ma wiec napisze jeszcze raz No jak znajde ciagnik do 200km odemnie to z checia pojade go obejrzec ale jak mi zaciekawi jakies ogłoszenie np. 600km od domu to jednak kawałek drogi jest Quote
muzyk Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Nie ma co na tego chłopaka napadać po prostu nie zna się ipotrzebna jest mu pomoc.Radzę kolego dogadaj się z dobrym mechanikem l nieraz dobry ciagnik stol pod nosem.Na tym forum nikt nie jest w stanie kupić ciagnika za ciebie.W molm przypadku raz obejrzałem i sprawdziłem a za parę dni pojechałem i kupiłem i jestem z ciagnika b. zadowolony.Pozdrawiam. Quote
Rolnik7343 Posted April 20, 2014 Author Report Posted April 20, 2014 Wiem trochę przesadzam (i przepraszam za to )ale chce się dowiedzieć jak najwięcej o tych ciągnikachNo wiecie patrze na ciągniki w ojej okolicy ale to takie ciągniki w które trzeba włożyć trochę bo blacharka do niczego Quote
Recommended Posts