Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mam 20 lat , mieszkam w Warszawie , posiadam 2h pola i chce kontynuować tradycje mojej rodziny , kocham rolnictwo , wieś bo tam się wychowałem , tęsknie za tym wszystkim , chce jakoś rozpocząć o wszytko tylko nie za bardzo wiem jak . Proszę o jakieś rady, może ktoś był w podobnej sytuacji ....
  • 1 month later...
Posted
ale jak go ciagnie tam to czego ma nie probowac? czuje sentyment do wsi, a czy ta wawa to taki miod jest? na poczatku zrob dokladna inwentaryzacje gospodarstwa, jaka ziemia, jakiej klasy, budynki, urzadzenia, co wiesz, czego nie wiesz itd.
Posted

zasiej grykę polecam ja sieję na 7 ha i zbiór z 1 ha jest 2 t a tona kosztuje 1500 zł

a jaki jest koszt tej uprawy?

tzn. ile mniej więcej faktycznie masz z tego na czysto?

jakie są dopłaty do gryki?

• 2 weeks later...
Posted

Na tej klasie ziemi urośnie' date=' ale o wielkich zbiorach nie ma mowy, sam próbowałem dwa lata i efekt mizerny;[

[/quote']

może u cb ja zasiałem na 5kl to niska urosła zbiory mniejsze. gryka lubi słabą ziemie ja daje gnojowice i obornik i tyle

Posted
wrócę do wątku, masz 2 ha to zainwestuj w sady owocowe, dostaniesz dotacje na sadzonki, potem dopłaty masz niezłe i za parę lat masz pierwsze owoce, wiadomo zysk :) między rzędami możesz zawsze coś zasiać to zależy od ciebie. Równie dobrze możesz zasiać motylkowe (groch, wyka, lucerna, fasola itd, warzywka) wachlarz jest szeroki nawet tunele foliowe możesz założyć i z tego czerpać zyski, przemyśl sprawę, chęci są najważniejsze powodzenia :)
Posted
Kolego Kwiato kilka dni temu pisałeś mi ,że lepiej mam przemyśleć temat sadu jabłoniowego ,a teraz jednak radzisz ,żeby inwestować w tym kierunku?Coś się zmieniło w ciągu tych kilku dni ?.Pozdrawiam .