Możdżany / Rolnik Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Mam 20 lat , mieszkam w Warszawie , posiadam 2h pola i chce kontynuować tradycje mojej rodziny , kocham rolnictwo , wieś bo tam się wychowałem , tęsknie za tym wszystkim , chce jakoś rozpocząć o wszytko tylko nie za bardzo wiem jak . Proszę o jakieś rady, może ktoś był w podobnej sytuacji .... Quote
VoYtek8 Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Maszyny i jakieś zabudowania na tej wsi masz? Pole jest jakiej klasy? Zamierzasz się utrzymywać z tych 2ha czy pracować tam w wolnym czasie? Pozdrawiam Quote
muzyk Posted April 15, 2014 Report Posted April 15, 2014 Moja rada .Mieszkaj i pracuj wtej Wa-wie weż dopłaty oddaj w dzierżawę i sobie głowy nie zawracaj wieś wygłąda pięknie tylko na folderach.Pozdrawiam. Quote
myszpolna Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 ale jak go ciagnie tam to czego ma nie probowac? czuje sentyment do wsi, a czy ta wawa to taki miod jest? na poczatku zrob dokladna inwentaryzacje gospodarstwa, jaka ziemia, jakiej klasy, budynki, urzadzenia, co wiesz, czego nie wiesz itd. Quote
przemek2092 Posted May 29, 2014 Report Posted May 29, 2014 Praca a 2 ha można w weekend sobie zrobić można nazwać że to twoje hobby będzie i chwila odprężenia Quote
p1a2w3 Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 zasiej grykę polecam ja sieję na 7 ha i zbiór z 1 ha jest 2 t a tona kosztuje 1500 zł Quote
Gusiek Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 zasiej grykę polecam ja sieję na 7 ha i zbiór z 1 ha jest 2 t a tona kosztuje 1500 zł a jaki jest koszt tej uprawy?tzn. ile mniej więcej faktycznie masz z tego na czysto?jakie są dopłaty do gryki? Quote
p1a2w3 Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 bardzo mały koszt uprawy tylko musisz popryskać zeby zebrac bo jak nie popryskasz to to nie zbierzesz dopłaty takie same Quote
macias_1@wp.pl Posted June 12, 2014 Report Posted June 12, 2014 Na jakich ziemiach rosnie ta gryka??czyli na jakich klasach ziemi??GRYKA pamietam z filmu zlote łany polecam dobry film Quote
p1a2w3 Posted June 15, 2014 Report Posted June 15, 2014 Na jakich ziemiach rosnie ta gryka??czyli na jakich klasach ziemi??GRYKA pamietam z filmu zlote łany polecam dobry film gryka rosnie na 6 kl Quote
Robert ;-) Posted June 15, 2014 Report Posted June 15, 2014 Na tej klasie ziemi urośnie, ale o wielkich zbiorach nie ma mowy, sam próbowałem dwa lata i efekt mizerny;[ Quote
p1a2w3 Posted June 19, 2014 Report Posted June 19, 2014 Na tej klasie ziemi urośnie' date=' ale o wielkich zbiorach nie ma mowy, sam próbowałem dwa lata i efekt mizerny;[[/quote'] może u cb ja zasiałem na 5kl to niska urosła zbiory mniejsze. gryka lubi słabą ziemie ja daje gnojowice i obornik i tyle Quote
macias_1@wp.pl Posted June 21, 2014 Report Posted June 21, 2014 tylko u nas nie sieja i nikt tego nie kupi a slyszalem ze chodzi za 1500 to prawda?? Quote
Rico Posted June 22, 2014 Report Posted June 22, 2014 wrócę do wątku, masz 2 ha to zainwestuj w sady owocowe, dostaniesz dotacje na sadzonki, potem dopłaty masz niezłe i za parę lat masz pierwsze owoce, wiadomo zysk między rzędami możesz zawsze coś zasiać to zależy od ciebie. Równie dobrze możesz zasiać motylkowe (groch, wyka, lucerna, fasola itd, warzywka) wachlarz jest szeroki nawet tunele foliowe możesz założyć i z tego czerpać zyski, przemyśl sprawę, chęci są najważniejsze powodzenia Quote
rafaello3 Posted June 23, 2014 Report Posted June 23, 2014 Kolego Kwiato kilka dni temu pisałeś mi ,że lepiej mam przemyśleć temat sadu jabłoniowego ,a teraz jednak radzisz ,żeby inwestować w tym kierunku?Coś się zmieniło w ciągu tych kilku dni ?.Pozdrawiam . Quote
Recommended Posts