rafaello3 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Mam mały dylemat .Moi rodzice chcą zapisać pozostałą część gospodarstwa na moją narzeczoną ,a lada dzień żonę .Ale na gospodarstwo rodzice mają plan rolno-środowiskowy i ten rok jest 5 z kolei ,czyli ostatnim .Czy rodzice moi mogą zapisać mojej narzeczonej tą ziemię ,czy moja narzeczona ,jak się zobowiąże do kontynuacji tego planu ,to będzie możliwy zapis ziemi ?.Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi . Quote
DuzyGrzegorz Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Generalnie nie powinno być problemu, ale przy tej nagonce na beneficjentów programów rolno-środowiskowych najpierw idź do biura i porozmawiaj z kierownikiem. Nie opisałeś wielu kwestii mogących mieć wpływ więc nikt Ci nie udzieli wiążącej odpowiedzi. Niezwłocznie po przepisaniu Twoja narzeczona musi złożyć oświadczenie o kontynuowaniu realizacji zobowiązania rolno-środowiskowego na przejętych działkach rolnych. Pozdrawiam! Quote
rafaello3 Posted April 16, 2014 Author Report Posted April 16, 2014 Dzięki bardzo Grześ .To całe zamieszanie jest związane z premią dla młodego rolnika ,a jak wiadomo ,żeby ubiegać się o premię trzeba mieć ziemię . Quote
rolnik-z-widłami Posted April 17, 2014 Report Posted April 17, 2014 Nie powinno być problemu z przepisywaniem tej ziemi na twoją narzeczoną... Quote
Ewelinnik Posted September 13, 2014 Report Posted September 13, 2014 Witam, mam pytanko odnośnie zapisu. Moi rodzice kiedys mieli gospodarstwo niecałe 3 h ze wzgledu na zdrowie oddali je w dzierżawę ale w przyszlosci niedalekiej chca mi zapisac ziemię. Czy zeby ja otrzymać muszę mieć wyksztalcenie rolnicze czy i bez niej zapis ziemi jest możliwy?? aktualnie dzwonie po róznych szkołach to tam twierdzą ze szkola jest obowiązkiem ze są teraz takie wymogi... Quote
adam1208 Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 Nie musisz mieć ukończonej szkoły rolniczej. Quote
kubusjettaII Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 wkręcają Cię, nie ma wymogu posiadania wykształcenia rolniczego do posiadania ziemi... ale do niektórych dofinansowań unijnych już tak... Quote
Ewelinnik Posted September 14, 2014 Report Posted September 14, 2014 No własnie tak myslalam ze jak już to pewnie o dofinansowanie chodzi. lepiej byloby zrobić ta szkole ale teraz takie utrudnienia wymyslają, 1,5 roku najszybciej sb i ndz wyciete z zyciorysu...Te przepisy mam nadzieję się nie zmienią tak szybko? bo ten przepis za okolo 3 lata dopiero;( Quote
Recommended Posts