rolnik-z-widłami Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Jaki dach waszym zdaniem będzie najlepszy na budynek gospodarczy(Obora i chlewnia)? Narazie mamy eternit ale trzeba wkrótce wymienić Quote
VoYtek8 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Zwykła blacha trapezowa będzie najlepsza! Krokwie i Ty odczujecie różnice, bo jest lżejsza od eternitu, zimą zsuwa się z niej śnieg, a podczas deszczu woda spływa rewelcyjnie i nie masz żadnych osadów typu mech jak na eternicie. Tylko kwestia tego czy kupisz tylko ocynkowaną czy także pomalowaną. To sprawa finansów bardziej. Jak krokwie i wieniec jest dobry to nie pchaj się w koszty i porywaj eternit i łaty, nabij nowe i kładź na to blachę. U mnie we wsi na budynkach gospodarczych jak zmieniali nakrycia to pratycznie każdy na starych krokwiach to robił. Ja też kiedyś będę musiał się za tą robotę wziąść. Pozdrawiam Quote
majk44 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 WitamWłaśnie przymierzyłem się do tego samego i w dniu dzisiejszym zamówiłem blachę trapezową ocynkowaną na budynek gospodarczy a konkretnie garaż na maszyny rolnicze. W twoim przypadku proponował bym ci blachę trapezową (miń. T35) ocynkowaną i powlekaną a to ze względy na to że ty chcesz to zastosować na oborze , czyli tam gdzie środowisko jest dość mocno kwasowe. Zwróć także uwagę na ilość ocynku jaka jest zastosowana na 1m2 oraz na grubość blachy.Gdyby coś to służę pomocą. Quote
Rico Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 mam na stodole dach o łącznej powierzchni 386 m/kw przedstawiciel polecił mi powlekaną blachę której koszt wynosi 9000 zł. wraz z obróbkami Quote
majk44 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Kwiato5, a wiesz co to za blacha (rodzaj , producent)? Quote
Rico Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 NOWAX blacha 0,2 szczegóły napiszę na priv Quote
majk44 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Czyli jesteś ze świętokrzyskiego.majk8@onet.eu Quote
Rico Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 tak właśnie okolice Opatowa slawekkwiat@poczta.fm Quote
rolnik-z-widłami Posted April 16, 2014 Author Report Posted April 16, 2014 Dzięki kolegom za pomoc. Teraz muszę tylko poszukać tej blachy i zadzwonić do firmy która ściąga eternity, a propo firma, wie ktoś ile to będzie kosztować? Quote
Rico Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 urząd gminy po twoim zgłoszeniu ma obowiązek zabrać eternit, ale zdjęcie go to już twój wydatek - najlepiej dogadać się z tymi co mają robić dach Quote
Mikruss Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 na budynek inwentarski eurofala, wychodzi ciut drożej jak sama blacha ale nie potrzeba foli pod pokrycie dachowe oraz nie skrapla się para wodna. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Blacha trapezowa,najlepiej ocynkowana przez co nie będzie korodować wraz z upływem czasu,to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Co do eternitu to składając odpowiednie podanie do Urzędu Gminy,ma ona obowiązek zabrać go z Twojej posesji. Quote
roms2 Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 jak jest w mjejscach cięcia i wiercenia wkrętów nie będzie rdzewieć ? Quote
majk44 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 Jeżeli blacha ma odpowiednia grubość ocynku i tniesz ja niblerem (w żadnym wypadku nie szlifierką kątową) , to miejsce cięcia samoczynnie zostanie zabezpieczone przed korozją. Podobna sytuacja jest z wkrętami. Zwróć jedynie uwagę na rodzaj i jakość uszczelki zastosowanej pod "farmerem".Pozdr Quote
garzew Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 A nie lepsza będzie ondulina albo eurofala? W przeciwieństwie do blachy para się na niej nie skrapla i nie wymaga stosowania dodatkowych membran czy folii paroizolacyjnych. Quote
roms2 Posted June 2, 2014 Report Posted June 2, 2014 W jaki sposób samoczynnie zabezpieczy się mjejsce cięcia ? po nibblerze Quote
crazy333 Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 Ponawiam temat, ja teraz przymierzam się do wymiany dachu na budynku gospodarczym , z tą różnicą że jest to budynek typowo z przeznaczeniem na warsztat / pomieszczenie socjalne. Stare pokrycie wykonane z eternitu, ściągamy i zakłądamy blachę T-18 - myślę że taka na spokojnie wystarczy, ocynkowana i powlekana w kolorze. Wymieniam tylko łaty, reszta powinna obejść siię bez wymiany. Ale jeśli decydowałbym się na wymianę całkowitej konstrukcji wybrałbym od razu metalową - cenowo o wiele tańsza i zakup gotowych elementów znacznie usprawnia prace. Tym bardziej że cena drewna poszła w górę... metal będzie niezniszczalny. To tylko garaż stara konstrukcja drewniana wystarczy, tym bardziej że blacha o wiele lżejsza od eternitu. Quote
DuzyGrzegorz Posted September 6, 2017 Report Posted September 6, 2017 Dachy po et6ernicie nigdy nie są proste więc T-18 to max. Jeżeli to warsztat to może warto zastanowić się nad płytą warstwową? Pozdrawiam! Quote
crazy333 Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 A dlaczego myślisz że płytę warstwową? Zapomniałem dodać że budynek jest ocieplony styropianem 15, a gdzieś mi się kiedyś obilo o uszy że podobno w budynku z dachem warstwowym nie można spędzać dłużej niż 8 godzin dziennie, ja zamierzam spędzać minimum taki czas Quote
DuzyGrzegorz Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 Żeby było ciepło i nie kapało na głowę jak para się skropli na zimnej blasze. Oszczędzasz na więźbie.Jeżeli czas przebywania ludzi jest pow. 8 h to budynek jest mieszkalny. Do 8 h to maksymalna norma dla budynku gospodarczego. To jest czas klasyfikacyjny a nie czas bezpieczeństwa. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 he, he nawet o tym nie słyszałem. cza uważać jak sklasyfikują bo będą podatki od dachu... Quote
DuzyGrzegorz Posted October 4, 2017 Report Posted October 4, 2017 Nie chodzi jak sklasyfikują lecz Na jaki budynek wnioskowałeś o pozwolenie na budowę.i później otrzymałeś pozwolenie na użytkowanie. Dach nie ma tu znaczenia. Pozdrawiam! Quote
Vademecum Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 no, niewiadomo czy nie będą weryfikować. uzyskanie pozwolenia na budowę a urzytkowanie to przepaść. Sam znam mase stodół w których są mieszkania na wypasie. Quote
crazy333 Posted October 5, 2017 Report Posted October 5, 2017 Blachotrapez jest już na gotowo z przyklejoną membraną antykondensacyjną, także skraplania nie będzie Quote
Recommended Posts