ZaopatrzenieRolnictwa Posted December 1, 2017 Report Posted December 1, 2017 Jeżeli chodzi o nowy dać i wybór materiału, to przede wszystkim na początek warto sprecyzować, określić jaki budżet posiadasz na ten cel i dopiero wtedy będzie można doradzić coś sensownego co na pewno się sprawdzi. Quote
Amigos Posted January 10, 2018 Report Posted January 10, 2018 W kwestii dachu postawiłem na nowoczesną technologię od WPW Invest http://wpwinvest.pl/oferta-wpw-invest/wiazary -w-technologii-plytek-kolczastych szczerze to jestem zdumiony bo potem postawienie więźby to lada chwila i gotowe. Na pokrycie dachu mam jeszcze troche czasu jednak z tak stabilną konstrukcją mogę być pewien że wszystko będzie zrobione tak jak należy. Quote
kubusjettaII Posted February 8, 2018 Report Posted February 8, 2018 Mam to za sobą właśnie. Zmieniałem dach na gospodarczym w tym roku. Budynek o wymiarach 26x5 a połać dachu 156m2. Podnosiłem mury na 5 pustaków żużlowych w górę na części 16m (bo miałem dwie połacie łamane) i postanowiłem wyrównać mury a przy okazji uzyskać jedną płaszczyznę dachu. Belka (wieniec) zbrojona i wylewana dookoła, nowe wiązanie i orynnowanie, i blacha trapezowa powlekana, oczywiście membrana pod spodem. Koszt duży, ale cieszę się że mam to za sobą i że mam to zrobione. Co jeszcze dobrego, trafiłem na fajną firmę budowlaną, która przyszła co najmniej miesiąc wcześniej niż zapowiadali, zrobili wszystko jak należy... Quote
Kuar_pl Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Też jestem zdania, że to nic innego jak kwestia budżetu i pomysłu na nowy dach który chcemy wykonać. Samych materiałów jest sporo pod kątem wyboru, polecam jednak skupić się na tym praktyczne i sprawdzone- blacha będzie w sam raz. Quote
karolnomad Posted February 13, 2018 Report Posted February 13, 2018 Orientuje się ktoś ile by kosztowały wiązary drewniane na budynek o wymiarach 12x35m? Ile u was biorą firmy za rozebranie starego dachu i zrobienie nowego? Jedna firma zaśpiewała mi 70zł bez materiału, ale to trochę chyba drogo. Quote
kubusjettaII Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Bez materiału za samą robociznę u nas biorą w granicach 40 pln/m2, a za rozbiórkę około 5 pln ale to zawsze kwestia dogadania z firmą... Quote
karolnomad Posted February 14, 2018 Report Posted February 14, 2018 Trzeba będzie popytać innych fachowców, 70zł/metr to drogo, skoro u Ciebie wyszło by to jakieś 45 za metr. Quote
edek Posted February 15, 2018 Report Posted February 15, 2018 Blacha trapezowa z filcem przeciw skraplaniu się pary - Stalmet Nekla, chyba tylko tam mają taką blachę. Quote
rolnik1500 Posted February 16, 2018 Report Posted February 16, 2018 Byłem na otwarciu nowego kurnika wyposażanego przez firmę Fermo z pod Kalisza. Tam było zrobione to tak. Kratownica stalowa jako konstrukcja dachu.Na górę blacha trapezowa z filcem, pod spód kratownicy był podbity sufit z ociepleniem z wełny 20cm, ten system nazywa się Termo plus czy coś takiego. Wyglądało to na prawdą dobrze i jak rozmawiałem to robią to w małych pieniądzach a wygląda lepiej jak płyta obornicka. Quote
Recommended Posts