Jump to content

Recommended Posts

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Mam to za sobą właśnie. Zmieniałem dach na gospodarczym w tym roku. Budynek o wymiarach 26x5 a połać dachu 156m2. Podnosiłem mury na 5 pustaków żużlowych w górę na części 16m (bo miałem dwie połacie łamane) i postanowiłem wyrównać mury a przy okazji uzyskać jedną płaszczyznę dachu. Belka (wieniec) zbrojona i wylewana dookoła, nowe wiązanie i orynnowanie, i blacha trapezowa powlekana, oczywiście membrana pod spodem. Koszt duży, ale cieszę się że mam to za sobą i że mam to zrobione. Co jeszcze dobrego, trafiłem na fajną firmę budowlaną, która przyszła co najmniej miesiąc wcześniej niż zapowiadali, zrobili wszystko jak należy...

Posted

Też jestem zdania, że to nic innego jak kwestia budżetu i pomysłu na nowy dach który chcemy wykonać. Samych materiałów jest sporo pod kątem wyboru, polecam jednak skupić się na tym praktyczne i sprawdzone- blacha będzie w sam raz.

Posted

Orientuje się ktoś ile by kosztowały wiązary drewniane na budynek o wymiarach 12x35m? Ile u was biorą firmy za rozebranie starego dachu i zrobienie nowego? Jedna firma zaśpiewała mi 70zł bez materiału, ale to trochę chyba drogo.

Posted

Byłem na otwarciu nowego kurnika wyposażanego przez firmę Fermo z pod Kalisza. Tam było zrobione to tak. Kratownica stalowa jako konstrukcja dachu.Na górę blacha trapezowa z filcem, pod spód kratownicy był podbity sufit z ociepleniem z wełny 20cm, ten system nazywa się Termo plus czy coś takiego. Wyglądało to na prawdą dobrze i jak rozmawiałem to robią to w małych pieniądzach a wygląda lepiej jak płyta obornicka.