majk44 Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 WitamZałożyłem do c330 nowy alternator i przez miesiąc było wszystko ok, czyli na bardzo wolnych obrotach kontrolka ładowania zapalała się, natomiast po dodaniu gazy w pełni gasła i nie musiałem doładowywać akumulatorów prostownikiem. Od ok. tygodnia kontrolka na wolnych obrotach zapala się natomiast po dodaniu gazu tylko przygasa i się delikatnie żarzy . Mam wrażenie że akumulatory nie sa w pełni ładowane przez alternator. Co może być przyczyną , ew. jak to sprawdzić i naprawić?Zaznaczam że alternator i instalacja są zupełnie nowe.Z góry dzięki za pomoc. Quote
sjergiej Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 sprawdz miernikiem czy alternator daje prąd. Quote
majk44 Posted April 16, 2014 Author Report Posted April 16, 2014 A możesz dokładniej co , gdzie przyłożyć. Quote
DuzyGrzegorz Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 To że alternator jest nowy wcale nie przeszkadza, że masz uszkodzoną którąś diodę wzbudzenia. Wymień i będzie ok. Pozdrawiam! Quote
obserwator Posted April 16, 2014 Report Posted April 16, 2014 Jak dla mnie masz uszkodzone diody w alternatorze.To są typowe objawy kontrola przygasa ale nie gasnie.Najprawdopodobniej uszkodzona jest dioda wzbudzeniowa. Quote
majk44 Posted April 17, 2014 Author Report Posted April 17, 2014 Czyli wniosek z tego że musze złożyć reklamację na alternator:( Quote
Recommended Posts