Jump to content

Recommended Posts

Posted
Ogolnie to zasada jest taka, że jeśli złamiesz klucz to znaczy, że jest dobry. Pewnie zapytasz czemu, a po temu bo jeśli klucz się wygnie to znaczy, że jest to złom.
Posted
Witam ja polecam markę toptul mamy takie na warsztacie,używamy codziennie,i wytrzymują;] np. jeden wkład[oczkowych giętych] do szafki kosztuje ponad 300zł ale sprzęt nie do zdarcia;]mamy też teengtols ale te są troszkę gorsze.pozdrawiam;]
Posted

Yato i dexter to chińszczyzna ale jakoś dają rade, takie przeciętniaki.

Zlepszych marek będziesz miał witte, betę, hans, ale tu i cena zajebista nie wiem czy opłacalne narzędzia

Pamiętaj jak kupujesz chińszczyznę to napewno nie NO NAME tylko coś robionego dla jakiegoś dystrybutora wtedy spełnia to jakieś normy np.

Dexter Yato Jonnesway

Posted

Ogolnie to zasada jest taka' date=' że jeśli złamiesz klucz to znaczy, że jest dobry. Pewnie zapytasz czemu, a po temu bo jeśli klucz się wygnie to znaczy, że jest to złom.

[/quote']

a ja nie zgodzę się z Tobą,ten co pęka i ten co się gnie oba nie dobre,ja mam klucze made in west germany bardzo stare;vanadium chrome i np.zakładam klucz oczkowy 24, śruba nie idzie to biorę młotek 2kg. i walę z całej siły po kluczu, za chwilę nakrętka skrzypi ale idzie,te klucze nigdy mnie nie zawiodły-pozdrawiam

Posted
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to, że jak już klucz nie wytrzyma to jak sie zegnie to źle, a wiadomo że klucz gorszej jakości sie zegnie, a dobrej pęknie ale dopiero pod dużo większym naporem. A jeśli chodzi o walenie młotkiem to ja wole założyć rure, nie namęczysz się tyle.
Posted
W każdym warsztacie w gospodarstwie niezbędna jest dobra spawarka, którą można szybko naprawić uszkodzoną część, niezbędne narzędzie gdy robota nie może czekać przy awarii
Posted
Jesli już mówimy o swoich kluczach to i ja coś dodam! :) Ja w garażu mam mnóstwo niekompletnych zestawów kluczy ale głównie mam Kuźnie, Vanadium Chrome, Jobi i parę jakiś no name które zapewne jeszcze Gierka pamiętają. ;) Szczerze powiem że złamałem raz tylko 19 bo odręcałem starą śrubę na chama z rurką i śruba nie puściła tylko dość przepracowany stary klucz. Poza tym wypadkiem to nie pamiętam żeby cokolwiek się z nimi działo złego. Może to nie są najlepsze firmy, ale jak na moje potrzeby zupełenie wystarczają i da się nimi robić. :) Co do sprzętów elektrycznych to mam spawarkę Bester STA 225 i szczerze powiem że o naprawie tej spawarki nie wiem nic bo pomimo swojego wieku nie psuje się. :D Szlifierki i wiertarki są to dziś drażliwe tematy bo wszystkie nowe szlag trafia po 4 latach, ale mam starą Ruską nie zawodną dużą wiertarkę która pracuje podobnie jak ta spawarka. Miałem kiedyś kątówkę Einhell'a, ale przy czyszczeniu ramy od Lublina została zuzyta do końca w taki sposób że dobry specjalsta w zakładzie powiedział że tutaj nie ma już czego reperować, więc od tego czasu mam kątówkę Bassa, a potem zakupiłem także małą wiertarke tej firmy i jak narazie wszystko działa jak należy. Nie liczę na to że pożyją tyle co przeciętny Bosch, ale swoją robotę zawsze zrobią! ;) Pozdrawiam :)
Posted

Niestety dobre narzędzia to podstawa w garażu. mnie strasznie wkurza jak podchodzisz do roboty a tu nie masz czym.

Musze też przyznać że mam też słabe klucze bo jak nie mogę gdzieś dojść to biorę ten słaby wyginam w S i po problemie

• 2 weeks later...
Posted
Do okazyjnego używania w warunkach domowych dobre są Proliny, produkuje je się z myślą o półprofesjonalistach. W domowym garażu sprawdzą się. Stanleye są przeznaczone do bardziej profesjonalnego użytku, szkoda kasy szczerze mówiąc moim zdaniem.
Posted
Najpierw kup wiertarkę do metalu. Ja mam taką jeszcze z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieki i drugą ze trzydzieści lat starszą i jeszcze nigdy nie spaliłem wiertła, choć są takie co po kilku obrotach potrafią się stępić w niezbyt twardej stali. Kierując się przy zakupie wybieram wiertła ze szlifem krzyżowym do twardych stali i z wstawkami z węglika spiekanego jeżeli potrzebuję przewiercić np. obudowę łożyska. Miękką stal wiercę wiertłem walcowanym. Mam też tytanowe, ale rzadko używam i nie polecam do wiertarki ręcznej. Pozdrawiam!
Posted

co do stanleya to radze omijać szerokim łukiem bo to w tej chwili china i badziew niesamowity ;)

sam dosc duzo narzędzi kupuje i troche nimi pracuje bo sporo przy samochodach i juz duzo lepiej wypadają nadzędzie Neo, też szału nie ma ale sa lepsze od stanleya i tansze

Posted
Witam.Krzysiek 34 ja osobiście polecam Ci komplet kluczy nasadowych Yato.Kupiłem z 6 lat temu na giełdzie na Słomczynie-kosztowały wtedy 360zł,w sklepie były po 400zł.Jest to komplet ok 100elementów.Sporo je używałem.Żaden nie połamany,obrobiony itd. itp.Wszelkie rzeczy robię nimi przy samochodzie,ciągniku.Ostatnio odkręcałem śruby w kultywatorze z taką rurką ok 1,20m,które nie były nigdy ruszane i strasznie zardzewiałe.Też dały radę.POLECAM i pozdrawiam.