Jump to content

Recommended Posts

Posted
Wtam .Mam właśnie takie pytanie.Jaki olej nalać do przekładni na osi?Wyremontowałem całą oś w kosie i nie ma na niej żadnych uszczelniaczy.Normalnie nalałbym hipolu,ale nie wiem czy po osi nie będzie wyrzucać.POZDRAWIAM.
Posted
natomiast ja w swoim mam nalane starego oleju silnikowego który był spuszczony z ursusa i też wszystko jest dobrze,przecież tam nie ma wielkich obrotów ani przeciążeń-pozdrawiam
Posted

Tak więc zrobię,jak radzicie.Nabiję w jakąś butelkę po ludwiku smaru i wtłoczę przez otwór wlewowy.Mam już skręcony ten most i uszczelniony czerwonym silikonem,nie będę go już rozkręcał.Na kołach zębatych się rozprowadzi sam.Dzięki.POZDRAWIAM.

Henryku,zgadzam się z Tobą,nie ma dużych obrotów,ale w zwolnicy jest ta sama zasada działania i są simeringi i jednak potrafi hipol wyrzucić,szczególnie jak nie ma otworków w śrubach wlewowych.

Posted
Witam.Mam jeszcze takie pytanie odnośnie kosa.Otóż zabrałem do remontu samą oś,bez kół.Koła zostały tam gdzie obrabiam ziemię.Koledzy.jak cała oś leży na pieńkach,tak jak powinna być zamontowana,to w którą stronę kręcąc piastą zapadki powinny przepuszczać,a w którą się zazębiać?Mój błąd nie oznaczyłem piast,złożyłem i nie wiem czy nie odwrotnie.Jakbym wziął koła to nie było by sprawy,pociągnął oś do przodu i bym wiedział.A tak się zastanawiam.POZDRAWIAM.