Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jakie dobre łatwo przystępne podręczniki polecacie dla początkującego rolnika? M.in o zabiegach ŚOR( tak żeby pokazane na obrazkach faza pierwszego kolanka czy strzelania w źdżbło, oraz inne obrazki np. agrofagi) , i optymalizacji upraw?
Posted

Wiatam!

Jakie opryski należy wykonać wiosną na pszenicę ozimą. Jakie wy stosujecie? Ja posiałem pierwszy raz i się zastanawiam. Pszenica po zimie jest nieco rzadka i trochę ziela się pojawiło. Jest trochę żółtych liści.

z góry dziękuję.

Posted
Jak pszenica wyglądała słabo to należało na nią nawozu trochę posypać wczesną wiosną żeby miała azot. Jeśli potem będzie gęsta i mocna to zastosuj antywylegacz żeby się nie wyłożyła. Jednak teraz priorytetem na ten okres jest opryskaniem herbicydem. Jest to ważne teraz bo pszenica jest jeszcze w miarę mała i nie zasłania chwastów, więc można je zwalczyć. Co do herbicydów to możesz stosować Zeusa, Mustanga, Huzara, Chwastox ja w tym roku wyjątkowo odpuściłem sobie pryskanie Mustangiem i zastąpiłem go Chiselem + adiuwtant Trend. W sklepie zaufany od lat sprzedawca twierdził że to jeden z najskuteczniejszych oprysków i nie zwalcza tylko perzu i owsa głuchego oraz chabra, jednak tego na moim polu nie ma praktycznie wcale, więc go użyłem. Co do działania to nie wiem bo oprysk był wykonany w piątek wieczorem i od tego czasu nie byłem nawet na polu, jednak jest jeszcze czas żeby widać było jego efekty. Ja z oprysków stosuje tylko tyle, bo to koszta i praca jest, a jednak za każdym opryskiem pszenica się niszczy przejazdami. Ew. Jak potem będzie słaba to możesz opryskać ją jakąś odżywką mineralną typu Kristanol, ale to już wg. Twojej uwagi. Pozdrawiam :)
Posted

Kolego VoYtek z tego co słyszałem "że jeśli się nie opryska od grzyba nie ma co zbierać " - wg doradcy rolniczego na kursie na opryski. Jakie jest wasze zdanie? Na ile fungicydy pozwalają zwiększyć plony, robił ktoś pole z doświadczeniem?

Ps. W sklepie doradca zaproponował mi huzar zamiast Chisel podobno w tej grupie cenowej bardziej skuteczny.

Pozdrawiam Rudy.

Posted
Na tych kursach na opryski które były niedawno można było się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy faktycznie, jednak ja zwolennikiem lania oprysków w każdą uprawę nie jestem i uważam że jeśli na pszenicy nie ma oznaków chorób grzybowych to nie ma co pryskać, wydawać pieniądze na oprysk oraz niszczyć pszenicę każdorazowym przejazdem. Jeśli miałbym grzyba w zbożu to owszem bym fungicyd zastosował. ;) Jednak temu człowiekowi z kursu, bo jeśli grzyb pojawi się w zbożu i się go nie zwalczy to plon może być marny. Pozdrawiam :)