miad1999 Posted April 18, 2014 Report Posted April 18, 2014 Witam, jeżeli dzisiaj robiłem poprawkę na chwast w ozimym zbożu to czy jutro mogę pryskać na grzyba czy muszę czekać 3-4 dni???:-) Quote
rudy102 Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Jakie dobre łatwo przystępne podręczniki polecacie dla początkującego rolnika? M.in o zabiegach ŚOR( tak żeby pokazane na obrazkach faza pierwszego kolanka czy strzelania w źdżbło, oraz inne obrazki np. agrofagi) , i optymalizacji upraw? Quote
rolnik-z-widłami Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Poczekaj troche zanim będziesz pryskał czymś innym inaczej jest możliwość że spalisz zboże Quote
miad1999 Posted April 21, 2014 Author Report Posted April 21, 2014 Dziękuję bardzo i dołączam się do pytania rudego102 :-) Quote
fabian1014 Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 U nas pryskalem mustangiem i na grzyba w jednym zabiegu .Możesz opryskac na drugi dzień Quote
Adams Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 Wiatam!Jakie opryski należy wykonać wiosną na pszenicę ozimą. Jakie wy stosujecie? Ja posiałem pierwszy raz i się zastanawiam. Pszenica po zimie jest nieco rzadka i trochę ziela się pojawiło. Jest trochę żółtych liści. z góry dziękuję. Quote
VoYtek8 Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 Jak pszenica wyglądała słabo to należało na nią nawozu trochę posypać wczesną wiosną żeby miała azot. Jeśli potem będzie gęsta i mocna to zastosuj antywylegacz żeby się nie wyłożyła. Jednak teraz priorytetem na ten okres jest opryskaniem herbicydem. Jest to ważne teraz bo pszenica jest jeszcze w miarę mała i nie zasłania chwastów, więc można je zwalczyć. Co do herbicydów to możesz stosować Zeusa, Mustanga, Huzara, Chwastox ja w tym roku wyjątkowo odpuściłem sobie pryskanie Mustangiem i zastąpiłem go Chiselem + adiuwtant Trend. W sklepie zaufany od lat sprzedawca twierdził że to jeden z najskuteczniejszych oprysków i nie zwalcza tylko perzu i owsa głuchego oraz chabra, jednak tego na moim polu nie ma praktycznie wcale, więc go użyłem. Co do działania to nie wiem bo oprysk był wykonany w piątek wieczorem i od tego czasu nie byłem nawet na polu, jednak jest jeszcze czas żeby widać było jego efekty. Ja z oprysków stosuje tylko tyle, bo to koszta i praca jest, a jednak za każdym opryskiem pszenica się niszczy przejazdami. Ew. Jak potem będzie słaba to możesz opryskać ją jakąś odżywką mineralną typu Kristanol, ale to już wg. Twojej uwagi. Pozdrawiam Quote
rudy102 Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Kolego VoYtek z tego co słyszałem "że jeśli się nie opryska od grzyba nie ma co zbierać " - wg doradcy rolniczego na kursie na opryski. Jakie jest wasze zdanie? Na ile fungicydy pozwalają zwiększyć plony, robił ktoś pole z doświadczeniem? Ps. W sklepie doradca zaproponował mi huzar zamiast Chisel podobno w tej grupie cenowej bardziej skuteczny. Pozdrawiam Rudy. Quote
VoYtek8 Posted April 22, 2014 Report Posted April 22, 2014 Na tych kursach na opryski które były niedawno można było się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy faktycznie, jednak ja zwolennikiem lania oprysków w każdą uprawę nie jestem i uważam że jeśli na pszenicy nie ma oznaków chorób grzybowych to nie ma co pryskać, wydawać pieniądze na oprysk oraz niszczyć pszenicę każdorazowym przejazdem. Jeśli miałbym grzyba w zbożu to owszem bym fungicyd zastosował. Jednak temu człowiekowi z kursu, bo jeśli grzyb pojawi się w zbożu i się go nie zwalczy to plon może być marny. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts