Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jeśli masz odpowiednią ilość pola żeby mieć paszę dla tych krów, maszyny żeby to wszystko obrobić i dojarkę, zbiornik żeby to wszystko miało ręce i nogi to czemu by nie? Teraz cena mleka nie jest najgorsza, a jak już masz małe stado to powiększaj je póki to się w miarę jeszcze opłaca. Ogólnie rzecz biorąc to roboty będzie sporo przy tym, sam musisz sobie wszystko policzyć co i jak żeby być na + z tym interesem. ;) Pozdrawiam :)
Posted
Z takiego areału powinieneś ok. 10 sztuk wyżywić. Bo podobno na jedną krowę przypada paszy z 1-1,5ha, a Ty masz 16,5ha ziemi ornej + łąki, więc będziesz miał czym karmić te krowy. Co do ciągnika to cóż c360 to ciągnik na jakieś 10-15ha, więc jak myślisz o dalszym rozwoju to myśl o czymś koniecznie z napędem 4x4, bo Twój Ursusek na takim areale i przy 10 krowach będzie dość mocno obciążony. Jednak powinieneś dać radę. Ważne żebyś miał kiszonki bo to teraz modna i dobra pasza jest. Pozdrawiam :)
Posted
w naszej okolicy płacą średnio 1,76 zł/l mam u siebie 4 dojne i na razie mleko oddaję sąsiadowi a od next roku jak zniosą kwoty to zacznę większą hodowlę, matki są cielne i coś dokupię, ale wracając do wątku to jak najbardziej opłaca się na początek taka ilość bydła
Posted
Zkrów pieniadze zawsze były są i będą i ja mówiąc szczerze to na Twoim miejscu koniecznie bym powiększyła stado. HF czarno biały ok ale nie pchałabym się w polskie czerwone, one są generalnie bardzo okej pod względem zdrowotności i długowieczności ale nie są wydajne chyba, żebyś je krzyżował z hf-em. Ja mocno zastanwiam się nam simentalem mlecznym zamiast hf-a, bo ma mniejsze wymagania i dużo lepiej umie wykorzystać paszę, a dobrze uytrzmany jest nieźle wydajny.
Posted

Moje dają po wycieleniu około 38 a miesiąc przed zasuszeniem to z 22 litry. na dzień dzisiejszy myśle że w tym roku pszekrocze te8900 litra z ubiegłego roku jak ostatnio widziałem na internecie to rekord mleczności mombeliarda to ponad 13 tys więc może za pięć lat z 10000 litrów będe mieć

• 2 weeks later...