Poliuszko Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 Witam, Jestem zainteresowany rolnictwem. Nie mam żadnego doświadczenia. Kupiłbym godpodarstwo + kilkanaście hektarów. Wizję mam taką: uprawa roślin + kury (generalnie jakieś ptactwo) 1. Co uprawiać? Ile z tym roboty?2. Jaki sprzęt byłby potrzebny na początek? Najlepiej wraz z kwotami Znalazłem parę postów, ale nie mam akurat pełnej odpowiedzi. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 20, 2014 Report Posted April 20, 2014 No sprzęt to zależy jaki areał ale na początek lekko c360 lub mf 255, pług, kultywator, brony, opryskiwacz. Wiesz podstawowe maszyny. Quote
KJ. Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 Witam, Też jeszcze kilka lat temu startowałem od zera bez doświadczenia i wiedzy ( zresztą nadal mi obu brakuje). Ostatnio wyczytałem, że rolnictwo wyskoczyło na jedną z najbardziej stabilnych i bezpiecznych form biznesu. Niestety może na świecie takie przemiany się dokonały ale nie w Polsce. Czego się nie chwycisz tam kokosów nie zrobisz. Warto przeanalizować ilu znasz rolników którzy odnieśli sukces na tej płaszczyźnie. Zapewniam, że w porównaniu do innych branż to jest zaledwie kilka promil. Pytanie uważam za źle zadane a wręcz bezsensowne i wyraził bym się nawet dosadniej ale niektórzy nie zrozumieją Oczekujesz gotowych odpowiedzi ale sam musisz trochę wnieść do tematu. Najpierw pomyśl gdzie i za ile byś kupił gospodarstwo. Jaka klasa ziemi. Jak wygląda rynek i na co by był zbyt. Do kogo masz dostęp aby ciebie wdrożył w tematy. Zapomnij o idealnym wstrzeleniu się w coś co jest aktualnie na górce. Nikt ci nie powie co się opłaca bo zanim tym się tym zajmiesz sytuacja może się zmienić o 180 stopni. Ale pobawmy się w w opowiastkę -> Kupisz gospodarstwo powiedzmy kurniki + 15 ha ziemi + sprzęt i wyposażenie (200k + 300k + 300k zł) -> nie będziesz miał doświadczenia-> nie będziesz miał wiedzy-> nie będziesz miał optymalizacji przy zbycie. Przeciętny zwrot w rolnictwie u rolników którzy na rynku prosperują od wielu lat i nie jeden ciągnik zajechali strzele że wynosi koło 10-15% ( niech ktoś skoryguje bo naprawdę strzelam) Wydasz 800 k zł na które prawdopodobnie nie dostaniesz pieniędzy z UE i jak wyjdziesz na zero w pierwszych 5 latach będzie sukces. Zwrot obstawiam na 15 lat jeżeli uda ci się utrzymać Z drugiej strony w razie porażki można dość dużo nakładów odzyskać chociażby wkład w ziemię. Proponuje zminimalizuj ryzyko i albo zrezygnuj z rolnictwa albo zacznij od czegoś najmniej skomplikowanego. Raczej produkcja roślinna. Wiem że nie tego oczekiwałeś i liczyłeś na receptę na sukces ale o to będzie trudno i sam czekam na taki " złoty wpis" kogoś kto wszystko przeliczy przeanalizuje i powie; Słuchajcie nie mówcie nikomu (prawo popytu i podaży) ale robimy to i to sprzedajemy za tyle i tyle i spotykamy się za rok na Majorce Quote
rolnik-z-widłami Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 KJ zgodzę sie z Tobą. A Poliuszko masz szkołe rolniczą skończoną? Inaczej możesz sobie pomarzyć o dotacjach z Unii!! Quote
Poliuszko Posted April 21, 2014 Author Report Posted April 21, 2014 Myślalem o podyplomówce rocznej. Quote
VoYtek8 Posted April 21, 2014 Report Posted April 21, 2014 Założycielu wątku powiem Ci tyle że rolnictwo to jest jeden z najbardziej niestabilnych interesów świata. Ceny w Polsce się ciągle wahają, gdy kupujesz kury cena może być ok, a w momencie sprzedaży możesz wyjść na - z tym wszystkim (myślę o brojlerach), z jajami podobnie rok cena jest, a rok zupełnie nie ma. Realia takie że ropa droga, maszyny drogie, nawozy i opryski bardzo drogie, klimat w Polsce szaleje (w tamtym roku w kwietniu była zima, a w tym roku zima trwała niecały miesiąc). Włożysz potężne koszta rozkręcenia czegokolwiek, jak to pisał @KJ., a przy dzisiejszych czasach szanse na to że to Ci się kiedyś zwróci są małe. Dziś ciężko utrzymać prosperujące gospodarstwo, a jak dla mnie zaczynanie wszystkiego od 0 i bez doświadczenia to skarbonka bez dna i wielkie ryzyko że możesz za kilka lat likwidować to co zaczynasz robić. Szczerze mówią to lepiej zainwestuj w jakiś inny biznes jeśli chcesz na tym rzeczywiście zarobić, bo na roli bywa różnie. Musisz wiele wiedzieć i mieć wielką chęć żeby coś z tego wyszło. Już niejeden na to forum przychodził z chęcią założenia gospodarstwa i każdy pomysł prędzej czy później zamierał. Pozdrawiam Quote
Poliuszko Posted April 22, 2014 Author Report Posted April 22, 2014 Dziękuję wszystkim za informację. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts