Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jestem zainteresowany rolnictwem. Nie mam żadnego doświadczenia. Kupiłbym godpodarstwo + kilkanaście hektarów.

Wizję mam taką: uprawa roślin + kury (generalnie jakieś ptactwo)

1. Co uprawiać? Ile z tym roboty?

2. Jaki sprzęt byłby potrzebny na początek? Najlepiej wraz z kwotami ;)

Znalazłem parę postów, ale nie mam akurat pełnej odpowiedzi.

Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

Posted

Witam,

Też jeszcze kilka lat temu startowałem od zera bez doświadczenia i wiedzy ( zresztą nadal mi obu brakuje). Ostatnio wyczytałem, że rolnictwo wyskoczyło na jedną z najbardziej stabilnych i bezpiecznych form biznesu. Niestety może na świecie takie przemiany się dokonały ale nie w Polsce. Czego się nie chwycisz tam kokosów nie zrobisz. Warto przeanalizować ilu znasz rolników którzy odnieśli sukces na tej płaszczyźnie. Zapewniam, że w porównaniu do innych branż to jest zaledwie kilka promil.

Pytanie uważam za źle zadane a wręcz bezsensowne i wyraził bym się nawet dosadniej ale niektórzy nie zrozumieją :)

Oczekujesz gotowych odpowiedzi ale sam musisz trochę wnieść do tematu.

Najpierw pomyśl gdzie i za ile byś kupił gospodarstwo. Jaka klasa ziemi. Jak wygląda rynek i na co by był zbyt. Do kogo masz dostęp aby ciebie wdrożył w tematy. Zapomnij o idealnym wstrzeleniu się w coś co jest aktualnie na górce. Nikt ci nie powie co się opłaca bo zanim tym się tym zajmiesz sytuacja może się zmienić o 180 stopni. Ale pobawmy się w w opowiastkę -> Kupisz gospodarstwo powiedzmy kurniki + 15 ha ziemi + sprzęt i wyposażenie (200k + 300k + 300k zł) -> nie będziesz miał doświadczenia-> nie będziesz miał wiedzy-> nie będziesz miał optymalizacji przy zbycie.

Przeciętny zwrot w rolnictwie u rolników którzy na rynku prosperują od wielu lat i nie jeden ciągnik zajechali strzele że wynosi koło 10-15% ( niech ktoś skoryguje bo naprawdę strzelam)

Wydasz 800 k zł na które prawdopodobnie nie dostaniesz pieniędzy z UE i jak wyjdziesz na zero w pierwszych 5 latach będzie sukces. Zwrot obstawiam na 15 lat jeżeli uda ci się utrzymać :) Z drugiej strony w razie porażki można dość dużo nakładów odzyskać chociażby wkład w ziemię.

Proponuje zminimalizuj ryzyko i albo zrezygnuj z rolnictwa albo zacznij od czegoś najmniej skomplikowanego. Raczej produkcja roślinna. Wiem że nie tego oczekiwałeś i liczyłeś na receptę na sukces ale o to będzie trudno i sam czekam na taki " złoty wpis" kogoś kto wszystko przeliczy przeanalizuje i powie; Słuchajcie nie mówcie nikomu (prawo popytu i podaży) ale robimy to i to sprzedajemy za tyle i tyle i spotykamy się za rok na Majorce :)

Posted
Założycielu wątku powiem Ci tyle że rolnictwo to jest jeden z najbardziej niestabilnych interesów świata. Ceny w Polsce się ciągle wahają, gdy kupujesz kury cena może być ok, a w momencie sprzedaży możesz wyjść na - z tym wszystkim (myślę o brojlerach), z jajami podobnie rok cena jest, a rok zupełnie nie ma. Realia takie że ropa droga, maszyny drogie, nawozy i opryski bardzo drogie, klimat w Polsce szaleje (w tamtym roku w kwietniu była zima, a w tym roku zima trwała niecały miesiąc). Włożysz potężne koszta rozkręcenia czegokolwiek, jak to pisał @KJ., a przy dzisiejszych czasach szanse na to że to Ci się kiedyś zwróci są małe. Dziś ciężko utrzymać prosperujące gospodarstwo, a jak dla mnie zaczynanie wszystkiego od 0 i bez doświadczenia to skarbonka bez dna i wielkie ryzyko że możesz za kilka lat likwidować to co zaczynasz robić. Szczerze mówią to lepiej zainwestuj w jakiś inny biznes jeśli chcesz na tym rzeczywiście zarobić, bo na roli bywa różnie. Musisz wiele wiedzieć i mieć wielką chęć żeby coś z tego wyszło. Już niejeden na to forum przychodził z chęcią założenia gospodarstwa i każdy pomysł prędzej czy później zamierał. Pozdrawiam :)