Jump to content

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
ja mam podobnie jak rolnik z widłami a dodatkowo zasiałem wykę z mieszanką na wypas :) 2ha żyta mam pod orkan na kiszonkę a po tym będę siał słonecznik też pod orkan, robię to pierwszy raz i jestem ciekaw efektów jak było będzie jadło takie kiszonki. Zasiałem również buraki pastewne 70a, na orane wywiozłem obornik i uprawiłem egregatem fest :) to też jest dobra pasza dla bydła, a chciałem zróżnicować karmienie bo wiem że efekty mleczne są widoczne,
Posted

Bardzo fajny temat :)

rasy mięsne jak najbardziej można mieszać chć ja nie hoduję tych ras i nie wypowiem się na ich temat. A u mnie krowy jeszcze nie wyszły,pewnei najpierw raciczki skorygujemy i dopiero z jakiś tydzień po pójdą, a chodzą różnie albo na łańcuchach albo luzem i młode to zawsze problem na łące, bo to kretynki są i ciężko je utrzymac w ryzach

Posted

farmers nie pamietam teraz a nie chcę głupot pisac z tą wydajnoscią

rolnik, to ciekawe masz ultimatum :D apropo rogów u mnie stare krowy mają rogii raczej nie dekoronujemy bydła ale słyszałam, że jest bardzo ciekawypreparat w sztyfcie, którym smaruje się zalażki rogów u cielaka i on powoduje, że rogi nie wyrastają ale trzeba uważać, zeby cielaki wzajemnie nie powycierały go sobie, bo środek może je poparzyć.

Posted
O czymś musi :) mozesz skierować jego myśli na inne, równie pozyteczne tory i np poprosic weta/inseminatora o katalog buhajów i pokazać jakie Ci się podobaja i co on o tym myśli. Albow necie popatrz na aukcje bydła i pokaż może zgodzi się powiększyć stado jak mu się spodobają.
Posted
dziś o koło godziny 4,50 moje stado bydła powiększyło się o 2 bliżniaczki mombeliarda dobrze że mój pracownik mieszka za płotem bo sam bym niedał rady jak będzie aparat to wrzuce zdięcia