Jump to content

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
U mnie byczki stoją 4 ale nie ogarniam ich, bo mają rok, a są małe. patrząc na nie myślę "cielak" nie "byk" ale one chyba tak mają, że rosnąć porządnie zaczynają po roku czasu. Mam też taką młodą jałówkę,mieszankę hf-a i mówiąc szczerze traktuję ją jak psa, bo ona tyle muczy, skacze i rozrabia aż pójdę do niej się przywitać, innym krowom obojętnie czy pogłaszczę czy minę, a ta bez codziennego głaskania żyć nie może :)
Posted

Bodajże sama się wycieliła ale nie wiem nic na ten temat, bo krówka była pokazana przodem, stała i zajadała więc wszystko ok tylko cielaki ważyły chyba po dwadzieścia kilka kg :)

a tak z innej beczki ma może ktoś z Was doświadczenia z krycia seksowanym nasieniem? Chciałabym u siebie tylko tego używać ale słyszę tak różne opinie, że nie mam najbledszego pojęcia co o tym mysleć, a jest ono droższe niż wykłe.

Posted

ma 200k.limuzine 50charolese50hareforda i mam jeszcze dojne na mleko ale to mięsno mięsne 20 mombeliarde ,20 simentali 7 mieszańców hf. Zsimentalem i mombeliardem z mlecznych typowo mam 3hf kiedyś w wieściach rolniczych było o mojej gospodarce a niedugo robie film o moich bydlakach

Posted

jestem z wielkopolski a jałówki sprzedaje do albani macedoni czasem do włoch 3 miesiące temu sprzedałem 30 jałówek limuzina charolesa po 6500 tys cielne po 5_8 miesi ale ja zawoziłem

• 3 weeks later...
Posted
Kolego Farmers ..rozumiem ,że to mięsne te opasy ? .Czym je karmisz ,że takie ciężkie .Ja miałem HF i po 25 miesiącach miały wagi na czysto średnia 10 szt,każda 800kg ,ale moje karmiłem odpadami z ziemniaków ,paszy oszczędnie tylko ziemniaków i kiszonki do woli i sianka ekologicznego:D.Kolega trzymał mieszańce opasy to w wieku 2 lat miały tonę i więcej brutto .Ale koleś walił im paszy pełne koryto i sianka ,a kiszonki też tylko trochę .Pierwszy raz spotkałem się z czymś takim i zysk też jemu przejadły :P.Niestety nie chciał mi nic powiedzieć ,co i jak karmi .Ja tam wolę tradycyjnie ,bo co z tego ,że takie olbrzymy utuczę ,jak zysku nie będę miał .Pozdrawiam .
Posted
18 to 100% LM od moich krów a te 2 pozostałe kupiłem od rolnika są to hf zmieszany z simentalem kupiłem je w wieku 3 tygodni za 800 zł . opasy powyżej pół roku karmie -kiszonkom z kukurydzy sianokiszonkom i 1 balotem siana na 100 sztuk wysłodkami , odpadkami z ziemniaków,marchwi z fabryki dostaje je za darmo ,wywarem gorzelnianym też za darmo powyżej 10tys litrów nawet za darmo zawiozą mi na podwórko , i paszom dokładnych ilości nie będę ci pisał bo to zależy od wieku a cielaki do pół roku piją cieplutkie mleczko od krów sianko, pasze . Jak liczyłem to zarabiam na byku od swojej krowy od 1600do 2000zł a od kupionych od400zł na hf na 1200 zł na mieszańcu mięsnym kupionych w chwili gdy są cielakami od3 dni do 2 miesięcy . a byki sprzedaje od 21 do 26 miesięcy .a ty ile masz bydła