Jump to content

Recommended Posts

Posted
Dokładnie tak! Zetory i Ursusy, a ciągniki zachodnie jak Renault produkowane w latach 90 to zupełnie inne światy i klasy ciągników. Popatrz sobie na wnętrze tego ciągnika z aukcji, a jakiegokolwiek Ursusa z tego samego roku produkcji i zrozumiesz wtedy czym różnią się te ciągniki. O komforcie i efektywności pracy nawet nie będę wspominał. Pozdrawiam :)
Posted
Zgoda tą tylko rużnicą że Ursusa i Zetora każdy potrafi naprawić z podstawową wiedzą o mechanice natomiast Renaulta raczej tylko warsztaty specjalistyczne -szczególnie hydraulikę.Pozdrawiam.
Posted

a co jest takiego skomplikowanego w tej reni ?

szczególnie seria .14 jest prosta jak "nasze" czechoslowackie konstrukcje

jakbyście zobaczyli jak wyglada środek, np. skrzynia czy mosty, to nie uwieżycie że to wogóle pracowalo, w ursusie nawetr nowe tak nie wyglądalo

dla niedowiarków moge wrzucić jakieś foto

Posted

muzyk skrzynia się rozni tym że na każdy bieg masz synchronizator, żadnej wielkiej filozofi tam nie ma.

Dla porównania dzisiaj mechanik mi rozbierał tylnią oś w teleskopie z 2004 roku i jak rozbieraliśmy się aż ździwił jak prosto to jest zrobione a wytrzymuje takie obciażenia, jak rozbieraliśmy mojego fiata i zajrzeliśmy do skrzyni biegów do ciągnika z 77 roku gdzie z zewnątrz wygląda obudowa bardzo delikatnie a w środku pełno zgrubień i żeber wzmacniających a w skrzyni kilka trybów, do tego zero zuzycia na trybachh czy walkach, tylni most prostszy jak w c360 bo bez zwojnic i pierdół różnego rodzaju.

Jak ktoś nigdy takich rzeczy nie robił będzie wymyślał bo niewiadomo jak skomplikowane, zamiast pomyśleć chwile jak to rozebrać a w środku okazuje się że mechanicznie proste jak drut, a wytrzymuje 3x tyle - materiał.

Co do hydrauliki w reni - co tam jest skomplikowanego??

pompa przykręcona na 4 śruby i jeden roździelacz 2 lub 3 sekcyjny??

Posted

@Kimek dlaczego uważasz że renault nie nadaje się do cieżkiej pracy ?

te ciagniki maja uciąg większy niż niejeden ursus czy zetor o większej mocy

@pawel98k na taki areał polecam coś do 80km, spokojnie wystarczy

Posted

Izydor miałem renault 110 km i musiałem prosić kumpla o ursusa 1014 który ma 100km a znacznie większy uciąg. Po sprzedaniu renault kupiłem Zetor 12145 i renówka o 120km nie dała by mi rady na 100% ;)

A co do areału 8,5ha to też był by dobry Zetor 7211

Posted

Ojciec mysli o ursusie 3512 na 8' date='5ha ale trzeba pieniedzy odlożyć obecnie mam c330

[/quote']

Na taki areał jak do Ursusa c330 dokupisz zwykłego c360, albo 3p to swiat i ludzie. :) Bo pług 3 pociągniesz spokojnie i wszystkie roboty zrobisz, lżejsze małym Ursusem, a cięższe tym większym. Ursusa 3512 Ci odradzam bo jak masz c330 to do lekkich prac Ci wystarczy, a do pługa 3 na ciężkie gleby to trochę za słaby ciągnik, tzn. nie jest za słaby, ale ma słabo dociążony przód i kolega ze wsi go ma, podczepił pług 3 skibowy i powiedział że tak nie da się orać. Jeszcze pozostaje kwestia ceny bo za przyzwoity egzemplarz 20tyś musisz wyłożyć, a c360 za 15tyś będziesz miał w dobrym stanie. ;) Chyba że chcesz się rozwijać czyli zwiększać areał to szukaj ciągnika koniecznie 4x4. Najlepiej MTZ 82 bo jest tani i solidny, albo coś zachodniego o podobnej mocy. Pozdrawiam :)

Posted
Ja na areał 10 ha (niestety piachy) , mając c330 dokupiłem zetora 5211 i spokojnie to wystarcza. Nosiłem się z zamiarem zakupu ursusa 2812 lub 3512 , ale wsiadając i wysiadając z tych traktorów można sobie nogi połamać , więc stwierdziłem ,że zetor będzie zdecydowanie wygodniejszy.
Posted
Hehe nie porównuj tych 2 mark,ursusy i zetory są słabsze i więcej palą u mnie kolega ma Renault 180.94 silnik fendta i nie narzeka moc jest i nie pali przy tym dużo,u mnie w okolicy jest renault jak w moskwie rakiet,Firmy usługowe biorą tylko renault bo nie dużo palą jest komfort jazdy i szybko można pracę wykonać ;D
  • 2 months later...
Posted
Nie ma tu co porównywać... W renault'cie jest klima,radio, EHR no i niezawodny sillnik MWM. Także myslę, że za tą cenę tylko brać. A w tej cenie też nie kupisz jakiegoś super zetka/ursusa. A popracuj zetorem/ursusem, a renówką.