gegus16 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Witam. Przerabiam kurnik i wybieg. moje pytanie brzmi czym pokryć wybieg, żeby kury nie były brudne??. Do tej pory miałem zwykła ziemie.. ale gdy spada deszcz kury przez kilkanaście dni masakrycznie wyglądają- upierdzielone po głowe. Na Trawe chyba nie ma szans, gdyż kury moment ją wydziubią, rozgrzebią i znów błoto ?? .. Co proponujecie??Piasek? Żwir? Kamyczki? Czy jeszcze coś innego? Troche wiadomo ze będą zawsze ubrudzone.. ale można to jakoś ograniczyć.. Silki, sułtany, brahmy... Są naprawde PRZEPIĘKNE! Ale jak sie upieprzą w błocie, pióra sie posklejają to wygląda to masakrycznie.... Wybieg niestety ogrodzony musze mieć bo mam sąsiada ****** który moment by mi je podpierdzielił... Co radzicie? Quote
dominika1989 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 U mnie kury chodzą po ziemi ale generalnie są puszczone luzem i też mam sąsiada, który jak tylko do płotu podejdą to kamieniami wali więc staram się ich nie puszczać w dzień, tylko rano i po południu, nie mam tez takich pięknotek jak Twoje ale u mnie problemu z brudnymi kurami nie ma. Ja posypałabym ładnym bialym piaskiem ( kwarcem ? ) ważne też aby w kurniku miały sucho i wysokie grzędy, to pomoże im utrzymać czystość. Quote
gegus16 Posted April 26, 2014 Author Posted April 26, 2014 właśnie dlatego przerabiam kurnik... stawiam wapienne pustaki, na ziemi równa wylewka z odpływem:P żeby można było ładnie karcherem zmyc i na szybko czyscic. zawsze byly u mnie zwykłe kury nad ktorymi nikt nie latał tak jak ja teraz nad moimi pięknościami:P... kury były tylko na jajka.. ale od tamtego roku zacząłem się przez przypadek zakochiwać w różnych rasach:D planuje jeszcze czubatki trójkolorowe kupić.. i robie im oddzielne boxy zarówno w stajni jaki na polu. tylko chce to dobrze zaplanować zeby o wszystkim pomyśleć mam różnokolorowe silki, różnokolorowe brahmy i białe sułtany... w tym problem ze są nieźle upierdzielone jak poleje i czasem wstyd komukolwiek pokazywać To mówisz że piasek u Ciebie jest i nie ma zbytnio problemu z budnymi kurkami? W sumie piasek nawet jak namoknie i potem sie przysuszy to moment obleci z kurki. nie to co lepkie błoto które na pewno dłużej zchodzi. Ew. myślałem o gryzie wymiesznaym z piaskiem? Albo żwir płukany z piaskiem?? (oczywiście piasek ten grubszy typu kwarcowy o którym wspominałaś tylko jeszcze zostaje problem z odchodami... w piasku mniej wiecej sie zmieszają czy coś a w żwirku.. może byc problem?? Kurcze no nie wiem.. CZEKAM NA DALSZĄ "DYSKUSJĘ";) Pozdrawiam;) Quote
dominika1989 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Naprawdę piasek wydaje się być najbardziej odpowiedni, bo kury bez problemu utrzymaja higienę a także raz dwa grabkami porownasz i odchody kurze zbierzesz, nie wiem jak ze żwirkiem, na pewno mozna zmieszac ale ja dalabym przewagę piasku.Aż mi chęci narobiłeś na powiększenie o jakąś ozdobną kurkę ale bałabym się o nia, bo z racji hodowli krów kury sa u mnie na polu poza podwórkiem i maja niewielkie ogrodzenie ;/ Quote
gegus16 Posted April 26, 2014 Author Posted April 26, 2014 hehe Tylko jeszcze pytanie czy kury nie wydziobią całego pisaku.. bo podobno lubią i jak im posmakuje to wpierdzielają:P a jakie masZ?? zwykłe? proponuje Ci zamiast zwykłych wprowadzić brahmy. jaja są naprawde duże.. dobrze sie niosą, są spokojne, jedza tyle co zwykłe mimo ich wielkości.. czybatki miniaturowe.. małe sa a wpierdziela tyle co 2 brahmy:D:P a jak chcesz coś na ozdobe to proponuje silki, sułtany ale tylko białe albo czubatki padewskie olbrzymie;) Quote
dominika1989 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 ja mam zwykle, czerwone kury, kilka sussex i chyba jeden araukan. Poza tym dwie rajskie i jedna jakas dziwna, ma uszy i łapcie a jest całkiem spora, nie wiem jakiej może być rasy lu z czym zmieszana Quote
VoYtek8 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Nie śmiecie na forum! Tutaj jest wątek co do tematów hodowli kur czyli jaka rasa, jak wyglądają itd. http://www.rolnik-forum.pl/Thread-porozmawiajmy-o-hodowli-drobiu . Pozdrawiam Quote
dominika1989 Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Tak jes panie moderatorze! no to tu staje na piasku ze zwirkiem i jakby co to dawaj gegus na wątek o hodowli drobiu Quote
Recommended Posts