Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam problem dotyczący brojlerów, po 6 tygodniach chowu zmieniłem pasze na własną tj.( śrut z kukurydzy z pszenicy i dużo mielonej marchewki ) Kury przestały rosnąć i stało się osowiałe. Prosił bym o pomoc co może być tego przyczyną.

Posted

po pierwsze, kury przestawiłes na swoją mieszankę z dnia na dzień? czy pomału je przyzwyczajałeś do nowego jedzenia?

po drugie, bojler na swojej paszy nigdy nie urośnie tak jak na paszy kupionej w sklepie.

2 lata temu kiedy zaczynałam przygodę z kurami, kupiłam też 10 bojlerów, karmiłam je tym, co kury nioski, na początku oczywiście mieszanka mojego jedzenia z paszą. kury po zabiciu miały 2 kg. maksymalnie. natomiast sąsiadka która karmiła bojlery tylko paszą ze sklepu plus ziemniaki ze śrutą, po zabiciu i wypatroszeniu miała kury warzące 5 kg!

tak więc jak widzisz, różnica jest spora :)

Posted

Ja mialam z brojlerami podobnie, one sa nastawione na szybki wzrost i musza dostawac kupną karmę choć w części

i ja swoje biłam za późno, żylaste trochę były, potem już nigdy ich nie brałam. Najlepiej im mieszać swoją z kupną, raz beda jadły a dwa taniej wyjdzie i mięso bedzie smaczniejsze.

Posted
u siebie tzn kobiety zawsze kupują karmę kurka naturka i mieszają ze zbożem, zjadają do końca i nie ma problemów z przyrostem, jak są już duże to wtedy same jedzą co chcą