Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Od roku jestem w posiadaniu spadku, z ktorym do konca nie wiem co zrobic. Zostalo zapisane mi male gospodarstwo rolnicze wraz ze starymi maszynami.

Zrobilem kilka zdjec:

https://plus.google.com/photos/112530559404408343699/albums/6006663426280004017

Na zdjeciach znajduje sie:

- plug

- mala przyczepka

- walec

- stara maszyna do mlocenia zboza

- krajzega

- betoniarka

Czy ktos moblby mi podpowiedziec co sensownie mozna z tymi maszynami zrobic ? Na zlom czy probowac to sprzedac jakiemus innemu rolnikowi ? Prosze o szczere porady :)

Pozdrawiam

Posted
Rozumiem że nie chcesz gospodarzyć i olewasz ten sprzęt. Powiem Ci tyle że widać po tym że jest wiekowy, pług starego typu, ale z 300zł od rolnika z niego wyciągniesz. Jeszcze wartościowy jest ten walec bo ładnie zrobiony i też z 300zł za niego weźmiesz, reszta to sprzęty wątłej wartości krajzega niby dobra, ale bez silnika , wędzarka zardzewiała i zapewne dziurawa. Wszyscy teraz kombajnami młócą to ta maszyna do młócenia zboża to smieć, chyba że jakiś kolekcjoner zechce kupić. Przyczepka może jest warta z 400zł. Betoniarka jak działa to jakąś wartość ma. Popatrz sobie na Tablicy.pl teraz OLX, popatrz co ile kosztuje i wystaw, a nóż coś zarobisz. Jak nikt nie będzie chętny to wywalisz to na złom i też parę groszy będziesz miał. Tylko dawaj niskie ceny to chętny się znajdzie. Pozdrawiam :)
Posted
Taką Warmiankę[maszyna do młócenia] jak ze zdjęcia spokojnie sprzedasz za 1500zł to dobry materiał na przyczepę,bynajmniej w moich stronach,a ziemi czy siedliska nie sprzedawaj,bo łatwo sprzedać, a odbudować i odkupić trudno i drogo,ziemia będzie jeszcze bardziej wartościowa!sprzęty to jak ci nie potrzebne to sprzedaj ja ci radzi Wojtek wystaw na aukcję lub w gazecie ogłoś, pozdrawiam;]