edek Posted April 27, 2014 Report Posted April 27, 2014 Mam pytanie jakie stosujecie nawozy dolistne na zboża ozime ? Co możecie polecić ? Quote
troszkin Posted April 28, 2014 Report Posted April 28, 2014 Przyłączam się do pytania. Lepiej dolistnie czy sypnąć rozsiewaczem. Quote
krys Posted April 28, 2014 Report Posted April 28, 2014 Ja stosuje na ozime i jare, daje 12kg mocznika,ok 4kg siarczanu magnezu, 2 litry plonvitu zboże i 0,20l stymulatora Tytanit, ale sypane też daje Quote
troszkin Posted April 28, 2014 Report Posted April 28, 2014 krys właśnie zastanawiam się czy ten plon vita jest dobry. Bo jeszcze nie miałem z nim do czynienia i nie wiem czy warto kupić i jak to cenowo wygląda Quote
krys Posted April 29, 2014 Report Posted April 29, 2014 Plonvit daje ze względu na to że można mieszać bezpiecznie ze stymulatorem Tytanit Quote
troszkin Posted April 29, 2014 Report Posted April 29, 2014 a czy opłaca się kupić plonovid czy są jakieś efekty Quote
krys Posted April 29, 2014 Report Posted April 29, 2014 Myśle że warto, jeden taki przejazd to koszt ok 55zł ale za to 300kg zboża więcej na 1ha, po drugie zboże jest bardzo zdrowe Quote
zonk28 Posted May 13, 2014 Report Posted May 13, 2014 Foliq daje od dłuższego czasu i pszenica jakich mało. Quote
tomasz-d Posted October 26, 2016 Report Posted October 26, 2016 Jak chcesz wybrać odpowiednie nawozy dolistne, to polecam ci skontaktować się z nimi http://www.ziarnpol.pl/pl/oferta/agro/nawozy/nawozy-dolistne.html Naprawdę się na tym znają, więc doradzą ci co stosować. A efekty są bardzo fajne. Quote
tatanka Posted October 27, 2016 Report Posted October 27, 2016 W tej kwestii myślę, że warto przeczytać o programie nawożenia zbóż ozimych nawozami ArkopPrzeczytacie na ten temat na tej stronie: http://arkop.pl/nawozy/uprawy-rolnictwo/uprawa-i-nawozenie-zboz-ozimych/Przy nawożeniu dolistnym przyswajalność składników mikroskładników jest nawet 30 razy większa jak w przypadku stosowania nawozów doglebowych. Quote
Tuzon Posted November 19, 2016 Report Posted November 19, 2016 A stosujecie jakieś nawozy na bazie wapnia? Quote
rafaello3 Posted November 19, 2016 Report Posted November 19, 2016 Magnezu to tak .NP siarczan magnezu .Lub sól gorzką .Ostatnio stosuję magnez w takiej formule płynnej super specyfik ,ale bardzo drogi . Quote
Monk Posted December 14, 2016 Report Posted December 14, 2016 Przed zastosowaniem nawozów warto zbadać próbki gleby które pomogą stwierdzić kondycję gleby. Na tej podstawie można dowiedzieć się czego w niej brakuje, stopień zakwaszenia itd. Gleby bywają zakwaszone, więc dobrze byłoby wyregulować je przy pomocy regulatorów pH. Tutaj kolega wyżej napisał, że daje siarczan magnezu - również to stosuje. A konkretnie Siarka 800 od Generiks. Chodzi o uzupełnienie niedoborów. Na http://generiks.pl/?portfolio=nawozymasz specyfikację. Znajdziesz też tam konkretnie w jakich proporcjach należy stosować, kiedy i za co odpowiada Quote
Recommended Posts