Jump to content

Recommended Posts

Posted
Kto może dostać dotację dla MR w 2014 roku ? Jedni mówią, że osoba przed ukończeniem 40 roku życia, a drudzy, że nie może był właścicielem ziemi dłużej niż rok. Jak to jest na prawdę ?
Posted

jeśli będzie według starych zasad to wszystko by się zgadzało bo było tak że "Młody" musiał być w przedziale wiekowym od 18-40 lat, nie być posiadaczem ziemi dłużej niż 12 miesięcy, posiadać ziemię w ilości min średnia krajowa, mieć co najmniej średnie rolnicze itp. Odsyłam do lektury Topagrar numer styczniowy tam jest wszystko ładnie opisane. Wymogów jest wiele do spełnienia, ale jest jeszcze opcja uzupełnienia dokumentów w ciągu 3 lat, a jest o co się starać.:D

jeszcze coś takiego znalazłem

link do ogólnych wymogów: arimr.gov...m-rolnikom.html

Posted
Witam, przygotowuje się również do startu w program młody rolnik, chodzi i o kwestię przygotowania biznesplanu jako jednego z załączników do wniosku. Czy "Plan rozwoju gospodarstwa" jest równoznaczny z biznesplanem i wtedy nie potrzeba sporządzać dodatkowego biznesplanu?
Posted
Jeśli chodzi o wykształcenie do uzupełnienia, to ok - 3 lata, ale słyszałem, że to posiadanie ziemi moze być dłużej niż rok, ale musi być spełniony warunek, że wnioskodawca nie może pobierać dopłat dłużej niż rok. Jak to jest ?
Posted
jestem ciekawy jak to będzie wyglądać u mnie, ponieważ jak odziedziczyłem 2,5 roku temu ziemię to nie było wniosków o MR, mam 33 lat i 12 ha gospodarstwo. Jak ktoś się orientuje to proszę o wiadomość na priv. Sławek
Posted
Rafaello niby jest ale co z tego jak podobno tak mało, ze szanse niewielkie...a jeszcze u mnie pani w odr odsyła powszystko do internetu, kazdy formularz, pytanie o biznesplan, płodozmian, wszystko w internecie...nawet nie wiem czy jak by złożyła to mi sprawdzą porządnie
Posted

Dominiko ja poszukałem świetną Panią doradcę ,co mi wszystko wypisze wniosek i biznes plan dla mojej Ani .Dzisiaj w końcu się do niej dodzwoniłem i wszystko wyjaśniliśmy .Większość wymogów ,które są w necie da się spełnić od ręki ,a na inne trzeba trochę chęci i czasu .Tak więc nie wierzę w te wszystkie relacje na necie ,że pieniędzy jest mało itp .Wniosek składamy ,bo mamy ogromne szanse tym bardziej ,że moja Ania nie miała jeszcze nigdy ziemi ,a chce być rolniczką :D .Dodatkowo zorganizowałem hektary w razie 30 było by za mało :D

Posted
Jeżeli chcesz składać wniosek na tatę ,to oczywiście nie masz szans,bo premia jest dla osób ,które mają od 18 do 40 lat .Jedynie na siebie możesz składać wniosek na MR o ile nie masz ziemi więcej jak rok . Bo jak wiesz Agencja na rozpatrzenie wniosku ma sporo czasu i do podpisania w sumie MR może upłynąć 6 miesięcy ,a z tego co wiem oni też liczą ten czas .Wiek rodziców nie ma znaczenia .Z tego co piszesz to masz super doradcę z Oderu u mnie też tacy są chętni do pomocy ,że aż się spociłem ,jak ich widzę .Ja poszukałem sobie prywatnego doradcę z Chojnic i ta Pani jest bardzo w temacie .Taka jest prawda ,że wolę zapłacić i skorzystać z dobrodziejstw Uni :D
Posted
A ja pierwsze czytam ,że osoba zdająca gospodarstwo musi mieć jakieś lata .Nie słuchaj nikogo tylko poszukaj dobrego doradcy .Na necie masz listę doradców i ze swojego województwa lub powiatu dzwoń i pytaj prywatnego doradcę :D,jak masz dylemat :D
Posted
Ciekawe właśnie jak dużo osób będzie składać wnioski na młodego rolnika. Podobno pieniędzy starczy na tylko na kilka tysięcy osób, więc konkurencja może być ostra. Poza tym pieniądze nie dzielą na województwa tylko wszystko jest na cały kraj i tylko punkty będą decydować o przyznaniu dotacji.
  • 4 weeks later...
Posted
Składacie wnioski na MR ?.Ja dzisiaj ruszyłem z tym wnioskiem i powiem wam ,że to nie jest takie straszne ,jak się spodziewałem ,może dlatego ,że moja znajoma tym się zajęła .W każdym razie chętnych jest multum ,a na dzisiejszy dzień 3 osoby zdecydowały się składać wniosek na to biuro ,a ja czwarty :)
Posted

Witam serdecznie,

chciałbym zapytać Państwa o to jakie są szanse na dzierżawę ziemi w związku z próbą starania się o dotację? Mógłbym otrzymać od ojca 0,8hm jego własności + 0,3ha które dzierżawi w tym momencie tylko co dalej? Znalazłem na stronie "Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi" informację na temat pomocy dla małych gospodarstw w perspektywie 2014-2020 ale konkretów brak. Dodam tylko iż z narzeczoną chcielibyśmy wrócić z miasta na prowincję i poszukujemy możliwości startu...

Pozdrawiam.

Posted
Kolego "emaloo'' z tego co piszesz ,to widzę ,że nie wiesz o co się rozchodzi .A więc jeżeli zdasz gospodarstwo to masz szansę na rekompensatę w wysokości 60 tyś zł .To gospodarstwo musisz zdać większemu i sam zrezygnować z ziemi .A Młody Rolnik to już inna bajka i kwota 100 tyś jest na start dla MR.Ale tu musisz mieć ziemi ,przynajmniej średnią wojewódzką ,to jest podstawa .u mnie jest 10 ha z kawałkiem .Pozdrawiam .
Posted

Rafaello3 mówię o tym dokumencie, wydaje mi się że "ci najmniejsi" też będą mogli coś otrzymać:

arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/pomoc_unijna/Informacja_male_gospodarstwa_23_08_2013.pdf

Pozdrawiam!

Posted
Hej, czy ktoś składał wniosek w oddziale agencji w poznaniu, właśnie się wybieram i tak się zastanawiam czy spodziewać się kolejek, a może nie ma takiego ruchu i od ręki przyjmują wnioski?
Posted

Rafaello3 mówię o tym dokumencie, wydaje mi się że "ci najmniejsi" też będą mogli coś otrzymać:

arimr.gov.pl/fileadmin/pliki/pomoc_unijna/Informacja_male_gospodarstwa_23_08_2013.pdf

Pozdrawiam!

[/q

W piątek rozmawiałem z moją znajomą i ona ewidentnie mówiła ,że trzeba przekazać swoją ziemię na większe gospodarstwo .Projekt poprzedniego ministra Kalemby zakładał ,że gospodarstwa małe będą mogły się ubiegać o tą premię do 60 tyś .A teraz to się zmieniło troszkę .Jak będzie to się dowiemy .Bo jak sam widzisz są co najmniej dwie wersje .Tak suma sumarum to martwi mnie ,że inne programy rolnośrodowiskowe będą bardzo okrojone .Pozdrawiam .

• 2 months later...