byczki3 Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 witam!mam takie pytanie w jaki sposob zlapac dzikie byki? Quote
rolnik-z-widłami Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 tzn. jak się zerwie z łańcucha czy o co Ci dokładnie chodzi? Quote
dominika1989 Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Ja też nie bardzo, bo byków wolno żyjących u nas brak. Quote
rolnik-z-widłami Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 u mnie jeśli się zerwie z łańcucha to małe lasso na rogi I prowadze spowrotem na miejsce, Quote
rafaello3 Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Kolego Rolnik gratuluję sposobu na byczki ja jestem ciekaw ,jak to wygląda w praktyce ???.Jedno jest pewne małego byczka to złapiesz jeszcze na linkę i da się prowadzić ,a taki co ma już ponad 300 kg ,albo większy ,to przewiezie Cię aż buty zgubisz .Ja miałem kilka razy problem z bykami ,co uciekły z obory i trochę się namęczyłem ,ale najlepszym sposobem w moim przypadku było zagonienie na swoje miejsce luzem .Kilka razy też zdarzyło się ,że po głosie mnie rozpoznały zwierzaki i same przybiegły na podwórko .Byki bardzo się boją wideł i w miarę można je tym narzędziem postraszyć i pomóc w zagonieniu do obory .Pozdrawiam . Quote
rolnik-z-widłami Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Moje byki mnie znają i raczej da sobie założyć na rogi, a większe to się raczej nie zrywają. Quote
dominika1989 Posted May 1, 2014 Report Posted May 1, 2014 u mnie też nie ma większego problemu nawet z około 2 letnim, jak już się zerwie to jest zaganiany a na lince z zasady grzecznie idą, oczywicie wcześniej musza dostać ze trzy szybkie razy, bo raczej by tak nie szły grzecznie... no ale dalej nie wiemy co z tymi dzikimi bykami? Quote
mora Posted May 1, 2014 Report Posted May 1, 2014 Prawdopodobnie masz problem z mięsnym, z chowu pastwiskowego. Są firmy specjalizujące się w odłowie, za pomocą środka usypiająceg, bez karencji- np odlowy.pl Quote
Recommended Posts