student18 Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Mam pytanie czy jak świnie są karmione odpadami z piekarni to wątroba nie nadaje się do jedzenia? Bo miałem taki przypadek , że zabiłem tucznika na własne potrzeby i wątroba była twarda i nie nadawała się do jedzenia . Tucznik był karmiony odpadami z piekarni w małych ilościach, codziennie. Quote
garzew Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Z piekarni resztki nie powinny zaszkodzić świniom, no też zależy jakie to resztki bo jak zwykłe stare pieczywo to jak najbardziej nie zaszkodzi bo sam skarmiałem. Możesz powiedzieć czym je karmiłeś? Quote
rolnik-z-widłami Posted April 30, 2014 Report Posted April 30, 2014 Nie powinno szkodzić ale to zależy czym tego tucznika karmiłeś Quote
student18 Posted May 1, 2014 Author Report Posted May 1, 2014 To było stare pieczywo i trochę odpadów cukierniczych typu drożdżówki,ciastka. Po zatem dostawał wysłodki buraczane , śrutę z jęczmienia , trochę mleka i pasze treściwe. Quote
garzew Posted May 2, 2014 Report Posted May 2, 2014 Nie znajduje niczego czego kiedyś sam nie podawałem świniom. Może po prostu trafił się tucznik, ze słabą lub chorą wątrobą - jednostkowy przypadek tylko miałeś pecha że do własnego ubicia akurat ten chory ci się trafił. Quote
henryk Posted May 9, 2014 Report Posted May 9, 2014 wątroba ma to do siebie że im dłużej gotujesz lub smażysz tym twardsza ,sucha,gorzka i nie nadaje się do spożycia,po prostu trzeba tak długo gotować żeby tylko w środku nie było widać krwi i wtedy gdy ukroisz kawałek i spróbujesz to jest miękka i aż słodka,może tu zrobiłeś błąd-pozdrawiam,ja jeśli idzie o smażenie to najpierw parzę ją gotowaną wodą i wtedy już ma ładny kolor ,później patelnia ,pieprz ,sól,cebulka,parę minut i palce lizać. Quote
waldi 1979 Posted May 16, 2014 Report Posted May 16, 2014 Witam.Zgadzam się z Henrykiem.Dodam tylko,że solimy też na końcu smażenia,gdyż twardnieje pod wpływem soli.POZDRAWIAM. Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted May 28, 2014 Report Posted May 28, 2014 Może po prostu trafiła się taka sztuka na ubój,ale generalnie jeżeli chodzi o pokarm to wg mnie jest w porządku i nie powinien zaszkodzić,zresztą sami kiedyś podawaliśmy resztki i starsze pieczywo z piekarni. Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.