Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jakie maszyny i czy są fundusze na dostosowanie parku do nowego ciągnika. Żeby się nie okazało że 80-cio konnym ciągnikiem targasz dwuskibowy pług. A osobiście w tym przedziale mocy bym szukał.
Posted
Cos polskiego , ciągnik główny , no co mam brony cięzkie 4 hydrauliczne (16 ząB) pług 3 skiby , siewnik 2,80 , 2 przyczepki po 4,500 i 5000 ton i takie tam sprzęty co zwykle ciąga 60tka.
Posted

jedyny prawdziwy polski ciągnik to 325 i pochodne, resza to różnego rodzaju licencyjne wynalazki

za taką kase znalazłby coś ciekawego z zachodu, komfort pracy nieporównywalny, a części i wykonanie o wiele lepsze niz to rzemioslo produkowane chyba w stodole, ale jak się upierasz i lubisz ekstremalne przeżycia to kup 385 czy jakas 9xx lub zetorowskie odpowiedniki.

Posted

Kolego izydor '' co masz do ursusów ?? nie rozumiem ,to są maszyny nie do zdarcia .Ja mam 902 i cały czas działa mi bez awarii ,a kolega ma renówkę 155.54 i co chwilę stoi za stodołą :)

Kolego na Twoim miejscu bym się zdecydował na zetora ,a jeszcze lepiej na ursusa 914 .Ja też chętnie bym takiego kupił ,ale mam ciężki teren i szukam coś ok 140 kucyków .Pozdrawiam.

Posted

jak już pisalem sam komfort pracy, o ile o takim czyms mozna mówic w U, uciąg, wydajniejsza hydraulika, wiekszy udzwig i uciąg i do tego o wiele lepiej wykonane i co ważne przemyślane, tak można opisać większość zachodnich ciągników

a to że u kogoś stoi bo się psuje, swiadczy o tym, że albo nie wie co kupił, albo nie umie sie z obchodzić z maszyną

mało to stoi U czy Zetorów po krzakach i wrastają w ziemię

Posted

Dokładnie izydor

jeździłem 3 lata zetorem 8145, w tedy był do niego agregat 3.3 m i jak poszedł troszke w glebe to silnik stawął jakby chciał się krecic w druga strone taki mół to był, dzisiaj uprawiałem tym samym agregatem swoim fiatem 780 o mocy tej samej co zetor/ursus 914 i o masie duuużo mniejszej - przecierz to niby nie ma uciągu.

Niestety tak miałem fajnie na polu ze miejscami wpadałem w bagienko i sobie przypominałem tylko jak zetor po wpadnięciu w takie coś z agregatem to stawał bo silnik gasl, fiacior przechodził jak przeciąg :D

Aha dodam że fiat jest sporo starszy ode mnie bo jest z 77 roku, silnik nie bierze grama oleju, skrzynia zdrowa jak dzwon :D

Posted
Każdy chwali to co ma .Ja na Twoim miejscu wybrał bym ciągnik ok 100-120kucy w miarę prosty i wygodny i nieważne jaka marka ale byś był z niego zadowolony jak ja z swego ZETORA12145.Pozdrawiam.
Posted

moze i chwale co mam ale pojeździłem troche przez swój krótki żywot na róznych ciągnikach bo sporo się ich u nas przewijało, w końcu na ojcowiźnie ziemi troche jest, a ze ja teraz mam duzo mniej u żony to dużego sprzetu nie potrzeba.

Ale na Zetorach, ursusach to od dziecka jeździłem (niektóre nowe), później MF, same i takie tam sprzęty, renia też czasami do pomocy wpadła :)

także mniej więcej mam porównanie co z czym się je :)

Posted

chodzi mi o stwierdzenie ze kazdy chwali co ma ;)

wiadomo tak jest prawie zawsze, a;e najlepiej jakby kolega poszperał troche po ogloszeniach, może podjechał do kogoś w okolicy co ma wymienione wyżej przez wszystkich ciągniki i się przejechał, porównał obsługę itp :)