asiuleqq Posted May 1, 2014 Posted May 1, 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie odmiany tych ogórków. Polecił nam je dobry znajomy. Ogórki posadzone już od ponad miesiąca, bardzo szybko rosną tylko problemem jest to, że dają mało owoców. Doradca kazał je trochę '' zapuścić'', żeby nie rosły tak szybko w górę. Ale to nie dało żadnych rezultatów. Ogórek nadal żyje swoim życiem, wypuścił pełno pędów bocznych, owoców nadal mało. Macie może jakieś porady? I co z pędami bocznymi? Obcinać czy zostawić? Pozdrawiam. Quote
bartek-rol Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 podobny problem mam. Był koleś od syngenty i stwierdził zbyt mało nawadniania oraz niewłaściwe dawki nawozowe. Najlepiej jakbyś się skontaktowała z nimi i niech przyjadą na konsultacje... Gościu od syngenty kazał nam wysłać wszystkie analizy nawozowe i wody, robione do tej pory i ma przesłać czego więcej a czego mniej ma być. Narazie to tragedia jeżeli chodzi o plony, ale krzaki eleganckie ... Quote
Tofik Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Co do pędów bocznych to ja zawsze pierwsze 5 obrywam całkiem a później puszczam pędy co liść z tym że obrywam po dwóch zawiązkach przyczyna jest bardzo prosta gdyż krzak nie jest w stanie wyżywić wszystkich zawiązków i część z nich i tak zostanie zrzucona przez krzaka a druga sprawa jest taka że przy dużym "zagajeniu" jest większe prawdopodobieństwo wystąpienia pleśni wynikającego ze słabego przewiewu. Co do nawożenia to ja daje doglebowo 2 razy w tygodniu kristanol 250g+saletra 0,5kg+florowit lub ekolist i nie zapeszając na plonowanie nie narzekam a tak w ogóle sadzę ogórka GunnarPozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 7, 2014 Posted May 7, 2014 Ja różne metody robiłem z pędami, zostawiałem za pierwszym listkiem, później co drugie listko itp. teraz wszystkie pędy boczne wszystkie usuwam i wydaje mi sie że jest to najlepsze wyjście, wszędzie jest przejrzyście i dużo i miejsca i plon też dobry, tyle że ja na bieżąco podrywam liście od dołu a ogórki opuszczam na drutach i ciągnę dalej Quote
bartek-rol Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Rozumiem, że wszyscy macie plantacje krótkiego ogórka pod folią tak? jaki plon osiągacie z jednego tunelu tak średnio obecnie ? Ja dodam w 3 tunelach mam tą nieszczęsną panandre (jak narazie) i reszte mirabelli. Mirabelka trzyma poziom jak co roku Quote
asiuleqq Posted May 8, 2014 Author Posted May 8, 2014 Dzięki bardzo za odpowiedzi. Pędy boczne zostały wszystkie usunięte. U nas podobnie jak u kolegi ogórek regularnie opuszczany na drutach . Mam nadzieję, że owocowanie się poprawi. Pleśń niestety już zdążyła wejść. W drugiej folii mamy Kybrie i to jest ogórek;) elegancja;) Quote
przemek2092 Posted May 8, 2014 Posted May 8, 2014 Z wydajnością różnie, mam dwunawowy bloczek foliowy wiec potentatem nie jestem, robię wszystko na oko a dzisiaj pożywkę ph itp. wszystko ustala komputer wiec jeśli wydajność mamy niższą nie dziwię się ogórka uprawiamy 22 lata i widzę że co roku coraz gorzej a dzisaj jak ze wszystkim liczy sie ilość a wy dużo macie ? Quote
bartek-rol Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 dokładnie jak u kolegi Przemka, długo już ciągniemy ten wózek. A zanim zaczęły się wszystkie analizy składnikowe, itp. było lepiej. Obecnie z jednego tunelu max rwiemy ok. 60-70 kg jednorazowo, szału nie ma. No z panandrą była katastrofa, ale liczę na poprawe, pozdrawiam Quote
asiuleqq Posted May 9, 2014 Author Posted May 9, 2014 No my mamy dość dużą folie. Około 53 m, sadzonek jest ponad 2500 tys. Teraz mieliśmy panandry 200 kg ostatnio tylko 50. Czyli już widać poprawę po usunięciu pędów. Quote
Tofik Posted May 9, 2014 Posted May 9, 2014 Witam a ja mam standardowe drewniane folie szt.4 (28m*7,80m) pod każdą około 500szt ogórka, jeżeli chodzi o plon no to z folii to podobnie jak Bartek, w pełni sezonu no to tak kolo 100kg z folii co drugi dzień, a jeżeli chodzi o samą uprawę no to ja tradycyjnie do ziemi:) bez jakiejkolwiek "elektroniki" a nawozy no to po prostu kilkuletnia praktyka podawane przez dozownik w czasie podlewania.Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted May 13, 2014 Posted May 13, 2014 Jeśli chodzi wam o wydajność to ja mam jak najbardziej podobnie raz lepiej raz gorzej a jaką macie aktualnie cenę ogórka ? Quote
Tofik Posted May 14, 2014 Posted May 14, 2014 Obecnie to nie wiem bo jadę najprawdopodobniej na sobotę bynajmniej ostatnio był 3,50 (Sandomierz) no a teraz to sie okaże:)Pozdrawiam Quote
Recommended Posts