Jump to content

Recommended Posts

Posted
Siemka posiadam zetora 5320 już od 15 lat i chciałbym go już zmienić na jakiś traktor zachodni. Chciałbym aby traktor był wygodny, bez przedniego napędu. Maszyna pracowała by przy opryskiwaczu 1000l rozsiewaczu 800l i ciągała by przyczepy w żniwa ;) W przedziale koni 65-90. Pozdrawiam
Posted

przy takich maszynach bez sensu kupowanie czegokolwiek bez napędu

Do tego zachodnie ciągniki bez napędu to znajdziesz z początku lat 90 za połowe tej kwoty, co nowsze to tylko 4x4, prawie w ogóle nie ma wersji bez napędu, bo to bez sensu

kupisz ciągnik 100 km bez napędu, to w polu z opryskiwaczem takim dużym siądzie nawet nie będziesz wiedział kiedy

Posted
A czemu nie chcesz przodu? W transporcie się często przydaje, poza tym jeśli chodzi o zachodnie ciągniki to 90% z nich ma przedni napęd. Pomyśl też nad tym czy w przyszłości nie będziesz montował na nim ładowacza.
Posted

dokładnie chodzi o podnośnik

a mając pola trochę podmokłe lub miejsca narażone na zamakanie odradzał bym zawieszany opryskiwacz, tym bardziej do ciągnika bez napędu...

Posted

Masa opryskiwacz to 1500kg. Mój zetorek 5320 dźwiga to bez problemu od 15 lat podnośnik trzyma i nie mam z nim problemu. A miałem kiedyś zetora 7245 w 2008 roku nie dawał rady z tym opryskiwaczem topił się a tutaj wbije blokadę przód do góry i idzie jak szalony.

Mikrus ja napisałem co myślicie o zetor 7341 a ty że będzie na styk ON MA PRZEDNI NAPĘD ;)

Posted
Ja wiem że to jest to samo tylko troszkę jak ja to mówię podrasowany :) bo potrafi 40-42km jechać ma tam trochę bajerów. Ale naprawdę nie narzekam nie sprzedam go ;) Będzie stał w stodole i odpoczywał xd
Posted

Traktor jest ogólnie nowszy już ma innaczej rączkę od zatrzymania wałka(bardziej wygodniejsza) Z tyłu jak zaczepiasz jakąś maszynę możesz sobie podnieść pompę nie wchodząc do traktora. Na masce od środka ma wzmocnienie. Pompka paliwowa nie musisz odkręcać, żeby podpompować no i ma znacznie szybszą skrzynie, niektóre 7211 też mają szybką skrzynie. Synchronizator 4 i 5 biegu :) Reszta to takie bajery np jak roleta, spryskiwacz do szyb, i znacznie lepszy zaczep styłu(wygodniejszy w zakładaniu)

I zapomniał bym o innych obciążnikach z przodu są znacznie cięższe niż w zetor 7211 :) Jest jeden minus TWARDY PRZÓD ale da się to przeżyć

Posted

Lata produkcji: 1992?1999

Zetor 3320/3340

Zetor 4320/4340

Zetor 5320/5340

Zetor 6320/6340

Zetor 7320/7340

Super model 97 Zaprezentowane po raz pierwszy na targach Agritechnica'97 nowe ciągniki z serii UR 1, charakteryzują się nową panoramiczną kabiną bezpieczną ze skutecznym wyciszeniem i ulepszoną widocznością, nową maską silnika, napędem na 4 koła uruchamianym elektropneumatycznie oraz mokrymi hamulcami tarczowymi. W sprzedaży oferowana jest wersja o zwiększonej prędkości maksymalnej 40 km/h.

Posted
Niech se wyrywa. Dla mnie najlepsze marki to Zetor i John Deere a co do innych syfów jestem nie przekonany miałem okazje jeździć traktorem ND, Massey Ferguson i Renault. Jakoś mnie to nie przekonuje.
Posted

Bo fanatykiem marki jesteś. Jaki by nie był dla ciebie jest najlepszy i żaden argument nie przemawia. Wymagania najwyraźniej odnośnie ciągnika też masz nie wielkie skoro ta seria zetora zaspokaja twoje potrzeby.

Druga sprawa jechać a robić to różnica. Przeciętna marka zachodnia ma lekko 20% trwalszy silnik, lepiej wypada przy zużyciu paliwa (to zasługa nie tylko silnika) najmniej 4 biegi do pracy w polu, rozbudowaną hydraulikę, brak idiotycznego napędu wom i pompy przez drugi stopień nie wspominając o takich bajerach jak połówki, rewers, EHR.

A czemu to zalety? Bo... maszyny wymagają coraz więcej, odpowiedniej prędkości w stosunku do obrotów silnika (skrzynia) a to znów wpływa na spalanie i jakość wykonanej pracy w polu, maszyny napędzane hydraulicznie maja zapotrzebowanie na olej i trzeba je do czegoś podłączyć (hydraulika) niezależne wyłączanie pompy i womu (drugi stopień sprzęgła).

Tyle z najistotniejszych chyba.

W każdym razie ciągnik i tak wart polecenia jeśli będzie służył z maszynami które nie wymagają zbyt wiele.

Posted

@massay1 święta racja kolego, tyle że są ludzie ślepo zapatrzeni w pewne rzeczy, dlatego nie wiem czy jest sens się produkować. Jeśli ktoś uważa że każdy inny ciągnik niż przestarzały Zetor czy najdroższy ciągnik czyli John Deere to jedyne dobre sprzęty, a reszte uważa za "syf" to wystarczy życzyć mu powodzenia w dalszym prowadzeniu gospodarstwa, bo nie sądzę żeby takie myślenie zaprowadziło daleko. Sam siedzę czytam, głowię się co ma Zetor czego nie mają inne marki i doszedłem do takich samych wniosków jak Ty, ale są ludzie którym przetłumaczyć się niczego nie da.

Wątek raczej zamknę, bo sam sens pisania tutaj jest pseudologiczny. Założyciel w pierwszym poście sam pisał " zmienić na jakiś traktor zachodni", po czym w poście #18 ujmuje to tak: "co do innych syfów jestem nie przekonany miałem okazje jeździć traktorem ND, Massey Ferguson i Renault", więc jesli uważa że ciągniki zachodnie to syf to czemu chce je kupować? Hipokryzja, brak logiki, a przede wszystkim zachowanie rzędu konia z klapkami na oczach który idze przed siebie nic nie widząc, tak samo @Kimek reklamuje Zetora na wszystkie mozliwe sposoby nie dostrzegając jego wad oraz nie widząc masy zalet innych ciągników. Pozdrawiam :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...