Jump to content

Recommended Posts

Posted
Słyszałem o takim zabiegu .Zabieg ten polega na tym ,że przed wschodami ok 5 dni pryska się pole randapem .Zważ na fakt ,że ten środek wykazuje działanie na powierzchni ziemi 5 dni i jeżeli kukurydza będzie kiełkowała ,to spali ją .Ja pryskam na chwasty Elumisem środek ten zwalcza nawet perz i pole jest czyściutkie :D.Pozdrawiam .
Posted
Nie ładuj pieniędzy w RoundUp po sianiu bo to zabieg zbyteczny!!! Teraz kukurydza zacznie Ci wschodzić to jeszcze byś ją mógł spalić tym środkiem. Powiem Ci tyle że w tamtym roku wziełem 1ha pola w dzierżawę. Poprzedni dzierżawca tak o to pole dbał że jak zasiał pszenice, to perz był na równo z dojrzałym zbożem! W tym momencie (równo rok po wzięciu pola przeze mnie), na polu perzu nie znajdziesz. Zwalczyłem go siejąc kukurydzę, a w momencie gdy miała 6-8 liści popryskałem herbicydem Innovate (koszt 125zł). Gdy pryskałem perz był praktycznie równy z kukurydzą, 2 tygodnie po oprsyku był już mocno żółty, a kukurydza poszła mocno do góry, oraz rozwineła liście zasłaniając mu dopływ światła. I właśnie w ten sposób już na jesieni miałem czyste pole, bez perzu. Zrobiłem to bez nawet jednej kropli RoundUp'u. Mój kolega (który kukurydze uprawia parę lat) mówi że nie ma lepszej rośliny do walki z perzem niż kukurydza i w dodatku do kukurydzy są świetne herbicydy, więc nieważne jakiego użyjesz efekt powinien być taki sam jak u mnie. Z tym Raundup'em to szkoda zachodu, pieniędzy i ryzyka, bo są lepsze środki na pryskanie posiewne, tyle że zaleca się je stosować do 3 dni po siewie! Pozdrawiam :)
Posted
Szczerze to nie mam pojęcia... Na tamtym polu chabra wtedy nie miałem, ale czy to stało się za sprawą tego oprsyku to nie wiem. Poszukaj sobie w internecie na jakiejś stronie informacji o tym oprysku i będziesz wiedział na co on działa, a na co nie. Ja go ogólnie bardzo polecam! Pozdrawiam :)
Posted
Dla mnie to też szkoda pieniędzy i za duże ryzyko że dotknie wschodzącej kukurydzy. Jak pole było zadbane, odchwaszczone i dobrze uprawione to nie widzę potrzeby stosowaniu takiego silnego środka.
Posted
Też mam problem bo nie mogę teraz wjechać w pole a chciałem pryskać dzień po sianiu, będę musiał zastosować coś po wschodach kukurydzy a właśnie mam problem z perzem ;) chyba Wojtek zdam sie na twoją radę ;D