Wesoły Posted May 2, 2014 Report Posted May 2, 2014 Witam Mam takie pytanie, co sądzicie o tej prasie? Czy jest to dobra maszyna i warta uwagi czy może jednak nie? Quote
Robert ;-) Posted May 2, 2014 Report Posted May 2, 2014 Kolego a jaki masz areał i czy masz ludzi do pracy z tą maszyną? prasa ogólnie dobra i części kupisz w każdym sklepie. Quote
Wesoły Posted May 2, 2014 Author Report Posted May 2, 2014 Chodzi mi o prasę rolującą oczywiście. Nie zbyt precyzyjnie określiłem.. Zatem pytam o Sipme rollującą czerwoną bo zielona jest przynajmniej o połowę droższa. Quote
Wesoły Posted May 2, 2014 Author Report Posted May 2, 2014 Czy naprawdę nikt nie oriętuje się w tych prasach? Quote
Miki Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 A może by tak model chociaż podać? Bo prasa Spima czerwona nic mi nie mówi... Quote
pablos Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witam , SIPMY na czerwono malowane były kilkanaście lat temu [prasy belujące ] potem zaczęto malować je na zielono ,ich minusem były nie smarowne łożyska na wałkach dolnych i końcówka zaczepu zespawana na sztywno , mają dużo lepszą opinię co do jakości wykonania dla mnie największą wadą obydwóch jest to że nie mają rotoru plusto prosta konstrukcja i tanie części . Quote
Wesoły Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 nie trudno się domyślić że chodzi o prasę Sipma 279/1 Dzięki Pablos Te sipmy chyba nie mają zamków na klapie, tak jak w Krone 125 lub 130. Quote
Miki Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Nikt tu nie jest od domyślanie się o co Ci chodzi (bo nie zadajesz Nam zagadek), tylko od pomagania. I nie miej pretensji jeśli nie uzyskujesz odpowiedzi w szybkim czasie bo niedokładnie opisujesz swoja prośbe i większośc właśnie traci czas na domyślanie się zamiast rozwiązywanie Twojego problemu...A teraz do rzeczy:We wsi obok znajomy ma i raz mi prasował sianokiszonkę ale zadowolony z efektów nie byłem, jednak wole rotor i noże. Możliwe jednak, że to kwestia przyzwyczajenia. Nie słyszałem jednak żeby coś przy niej robił bądź skarżył się na awarie.A za ile masz okazje kupić ta prase?Pozdrawiam! Quote
Wesoły Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 15 tys, ja wiem czy to okazja.. Na szerokim podbieraku z wąskimi kołami. Quote
rafaello3 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Ja mam farmę 2 sipma od nowości .Mam już ją kilka sezonów i bardzo jestem zadowolony z niej .Odpukać nic nie psuje się jedynie kilka razy bolce mi ścinało z powodu mokrej słomy ,lub kamienia złapanego ,ale zbyt nisko miałem ustawiony podbieracz .W mojej farmie mam szerokie koła podbieracz szeroki 2 metry ,centralne smarowanie i oczywiście hydrauliczne sterowanie podbieraczem podnoszenie opuszczanie ,no i otwieranie klapy i zamykanie też hydrauliczne .Mam też sterownik i nim zawiaduję owijanie słomy .Maszyna jest bardzo solidnie zrobiona ,a w komorze mam haki i nie otwiera mi się klapa ,jak to jest w wersji Clasik .Polecam tą maszynę .Ja myślę jeszcze założyć do niej aparat owijania siatką ,bo rocznie zwijam ładnych hektarków ,a wiadomo czas to pieniądz .Pozdrawiam . Quote
Wesoły Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 a zresztą Miki nikt nie musiał sie domyślać jaka to prasa bo jest napisane w poście wyraźnie sipma z 279/1 więc nie wiem po co na mnie napadasz i mówisz ze nikt nie będzie się domyślać.. Wszystko jest napisane jak trzeba a to ze nie widzisz i sie czepiasz to nie moja wina..no w tej o którą mi chodzi też jest hydrauliczny podbierak a klapa to chyba w każdej jest hybrauliczna. Tyle że ona jest na wąskich kołach i może się zapadać na mokrym terenie. Nie wiem tez jak by było z tą klapą, bo ona chyba nie ma tych zamków i może się otwierać. Quote
Robert ;-) Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Tak Wesoły jest podany numer i napisane jest że chodzi o rolującą, bo ktoś[mod albo admin] to poprawił a ty napisałeś; prasa czerwona warto wybrać czy coś w ten deseń więc nie udawaj greka a Miki ma racje, bo nie którzy piszą tematy tak że i Salomon by się nie kapną o co chodzi, nie dotyczy to tylko ciebie żeby nie było że się czepiam,pozdrawiam Quote
Wesoły Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 a no rzeczywiście, może i masz racje Quote
Miki Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 a zresztą Miki nikt nie musiał sie domyślać jaka to prasa bo jest napisane w poście wyraźnie sipma z 279/1 więc nie wiem po co na mnie napadasz i mówisz ze nikt nie będzie się domyślać.. Wszystko jest napisane jak trzeba a to ze nie widzisz i sie czepiasz to nie moja wina..no w tej o którą mi chodzi też jest hydrauliczny podbierak a klapa to chyba w każdej jest hybrauliczna. Tyle że ona jest na wąskich kołach i może się zapadać na mokrym terenie. Nie wiem tez jak by było z tą klapą' date=' bo ona chyba nie ma tych zamków i może się otwierać.[/quote'] Napisałeś dopiero jak się upomniałem i stwierdziłeś, że to przecież oczywiste dlatego następny post był odpowiedzią i tyle. I w żadnym wypadku nikt Cie nie atakuje tylko Ci tłumacze na spokojnie . Quote
muzyk Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Są to b. dobre prasy i przy minimum obsługi tech. będą służyły długie lata.Pozdrawiam. Quote
Wesoły Posted May 3, 2014 Author Report Posted May 3, 2014 Może wypowie się ktoś, kto ma taką prasę. Najbardziej interesuje mnie to czy nie otwiera się klapa gdy wskazówka wchodzi już na czerwone pole? Quote
pablos Posted May 6, 2014 Report Posted May 6, 2014 Witam ja mam SIPMĘ klapa nie będzie się otwierać pod warunkiem że masz w miarę poprawnie działająca hydraulikę . Quote
rafaello3 Posted May 6, 2014 Report Posted May 6, 2014 Może wypowie się ktoś' date=' kto ma taką prasę. Najbardziej interesuje mnie to czy nie otwiera się klapa gdy wskazówka wchodzi już na czerwone pole? [/quote'] Kolego ta klapa nawet otwierała się kolesiowi ,jak słomę prasowaliśmy na usłudze ponad 200ha .Bardzo często klapa się otwierała ,ale jechał na maxa .Przy siano kiszonce też będzie się otwierała ,ale możesz miej nabijać i nie powinno się otwierać .Jednak siano kiszonka dobrze ubita lepiej się kisi .Nie ma opcji ,że przy 60-tce nie otworzy się raczej większy ciągnik sobie powinien z tym poradzić . Quote
vw141998 Posted May 27, 2014 Report Posted May 27, 2014 Witam. Jakiej twardosci uzywacie srub zabezpieczajacych w podbieraczu ? Quote
rafaello3 Posted May 27, 2014 Report Posted May 27, 2014 Standardowe z Agromy .Ja nie stosuję utwardzonych śrub ,bo wolę na chwilę się zatrzymać i śrubę wymienić ,jak maszynę naprawiać .A ściętych zabezpieczeń mam ze 2 w sezonie .Jak jest materiał do prasowania dobry bez zanieczyszczeń ,ziemia itp ,to jest git . Quote
19chada78 Posted June 29, 2014 Report Posted June 29, 2014 Jest to dobra maszyna, przed sezonem jak zmienisz łańcuchy to nie będziesz miał większych problemów. Quote
Recommended Posts