garzew Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Witam, przygotowuje się do startu w program młody rolnik w tegorocznej edycji. środki chciałbym przeznaczyć na zakup nowego lub używanego ciągnika moc ok. 60-80KM. Czy możecie mi polecić jakiś dobry ciągnik, którego cena zmieści się w przedziale 80-100tys. zł? Quote
marcin25m1984 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Kup MTZ za te pieniądze dostaniesz nowego. A nowe to nowe. Quote
VoYtek8 Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 Ma to być ciągnik pomocniczy czy głowny? I jakie marki i roczniki Cię najbardziej interesują? Pozdrawiam Quote
Mikruss Posted May 3, 2014 Report Posted May 3, 2014 nie chce Cię martwić ale od nowego naboru mialo się skończyć kupowanie używanych maszyn, kwota będzie większa ale obejmuje tylko i wyłącznie nowe maszyny. Quote
garzew Posted May 4, 2014 Author Report Posted May 4, 2014 Jesteś tego pewny, bo przeszukałem wszystkie akty jakie są na stronie arimr odnośnie młodego rolnika i nigdzie nie znalazłem takiej informacji, znalazłem tylko odsyłacz do że inwestycje mogą obejmować koszty określone w ramach programu "Modernizacja gospodarstw rolnych" a tam jest wzmianka że mogą być maszyny do 5 lat.Możesz podać źródło skąd masz takie informację? Quote
Mikruss Posted May 4, 2014 Report Posted May 4, 2014 dwa miesiące temu byłem na szkoleniu w ODRach odnośnie nowych programów od 2014więc radze dobrze się dowiedziec żeby nie było wtopy Quote
rafaello3 Posted May 5, 2014 Report Posted May 5, 2014 Kolego ''garzew '' zważ na fakt ,że premia może być zainwestowana w kupno ciągnika cena netto ,tak więc adekwatna wydaje mi się suma 80 tyś w Twoim przypadku .Jeżeli chcesz przeznaczyć całą sumę 100 tyś ,to Vat zapłacisz ze swoich oszczędności .Ja też startuję w tym programie MR i zrezygnowałem z ciągnika ,no chyba ,że będą inne programy na modernizację i połączę te dwa działania razem .Ja raczej skłaniam się na kupno nowych maszyn do gospodarstwa ;agregat uprawowo siewny talerzowy i pług obrotowy 4 skibowy i myślę założyć dobrą wentylację w chlewni o ile pieniążków wystarczy .Pozdrawiam Quote
garzew Posted May 5, 2014 Author Report Posted May 5, 2014 Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście już trochę przewertowałem Internet i rzeczywiście za te środki trudno będzie o nowy ciągnik bez dodatkowego własnego wkładu. Podobnie doszedłem do wniosku że lepiej będzie zmodernizować oborę oraz wymienić część parku maszynowego. Quote
Rolnik7343 Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 No niewiem czy cos dostaniesz nowego ale ak bys troche dłozył to juz masz Zetora Majora 80 Lub jakiegos farmtraca Quote
anesia Posted May 11, 2014 Report Posted May 11, 2014 Co do ciągnika,to lepiej "dobrać"kredytu i kupić coś lepszego,jak później męczyć się z byle czym.Ja już jestem prawie 5 lat po młodym rolniku i wiem,że lepiej kupić za te pieniądze coś z maszyn i mieć konkretną fakturę ,jak zakopać się w remontach,bo każda faktura jest dokładnie sprawdzana i z każdych wydanych 10 zl trzeba się rozliczyć. Quote
zyta1985 Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 witam moge ci polecić KUBOTA bardzo ekonomiczne i bez awaryjne posiadam takie 108 koni roczniki od 2008 do 2010 lub większe wysyłam linka proszę wejść na inne moje aukcje pozdrawiam http://olx.pl/oferta/kubota-m108s-2010-okazja-CID757-ID4GvLz.html#3bb1fd9bec Quote
Hifrecz Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 No niewiem czy cos dostaniesz nowego ale ak bys troche dłozył to juz masz Zetora Majora 80 Lub jakiegos farmtraca No, ja też bym dołożył do zetora czy farmtraca. Tym bardziej, że jak się orientowalem przez Idea Expert to na używany też można w kilku bankach bez większego problemu kredyt dostać. Więc nawet może warto kupić paroletni ale mocniejszy. Quote
rafaello3 Posted May 30, 2014 Report Posted May 30, 2014 Kolego ''garzew'' na dniach byłem u kuzyna i on kupił Case JX 95 .Piękna maszyna i ma moc .Ciągnik kosztował 145 tyś netto ,ale powiem Tobie robi rewelacyjne wrażenie ,a w pracy toż to normalnie tylko pryska glina z pod kół .A teren jest ciężki górki spore i glina .Tak więc może warto zastanowić się nad nim .Ciągnik prosty i oszczędny .Przy pługu 4 skibowym obrotowym ustawionym na 35 cm skiba każda pali 13 litrów na ha w orce http://www.caseih.com/pl_pl/Products/Tractors/Pages/JX.aspx Quote
íktorn Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 To nie ma rewelacji muj przy 5 *50Spali 11 do 12 l Quote
rafaello3 Posted May 31, 2014 Report Posted May 31, 2014 Iktorn chociaż byś napisał co to za ciągnik ??? chyba ,że sam ciągasz ten pług ;)PS przyjedź do mnie to zobaczymy ,czy na moje górki się wdrapiesz tym cudem Quote
Mikruss Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 iktorn im większa maszyna tym mniejsze spalanie wychodziwjedzie c330 i wyjdzie 20 l/1 ha Quote
Rolnik7343 Posted June 1, 2014 Report Posted June 1, 2014 Dołoz jeszcze 6 tys i kupisz nowego Zetora Majora 80 on ma 72kmAlbo cos z Case lub John Deere Quote
19chada78 Posted June 28, 2014 Report Posted June 28, 2014 Bierz Mtz-a, tani a i nowy to pochodzi, nie słuchaj opinii, że ruskie g**no itp. Nowy zawsze pozostanie nowym i zawsze będzie lepszy niż dobrze nam wszystkim znany c-385:-) Quote
Recommended Posts