Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, przygotowuje się do startu w program młody rolnik w tegorocznej edycji. środki chciałbym przeznaczyć na zakup nowego lub używanego ciągnika moc ok. 60-80KM. Czy możecie mi polecić jakiś dobry ciągnik, którego cena zmieści się w przedziale 80-100tys. zł?
Posted

Jesteś tego pewny, bo przeszukałem wszystkie akty jakie są na stronie arimr odnośnie młodego rolnika i nigdzie nie znalazłem takiej informacji, znalazłem tylko odsyłacz do że inwestycje mogą obejmować koszty określone w ramach programu "Modernizacja gospodarstw rolnych" a tam jest wzmianka że mogą być maszyny do 5 lat.

Możesz podać źródło skąd masz takie informację?

Posted
Kolego ''garzew '' zważ na fakt ,że premia może być zainwestowana w kupno ciągnika cena netto ,tak więc adekwatna wydaje mi się suma 80 tyś w Twoim przypadku .Jeżeli chcesz przeznaczyć całą sumę 100 tyś ,to Vat zapłacisz ze swoich oszczędności .Ja też startuję w tym programie MR i zrezygnowałem z ciągnika ,no chyba ,że będą inne programy na modernizację i połączę te dwa działania razem .Ja raczej skłaniam się na kupno nowych maszyn do gospodarstwa ;agregat uprawowo siewny talerzowy i pług obrotowy 4 skibowy i myślę założyć dobrą wentylację w chlewni o ile pieniążków wystarczy .Pozdrawiam :)
Posted
Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście już trochę przewertowałem Internet i rzeczywiście za te środki trudno będzie o nowy ciągnik bez dodatkowego własnego wkładu. Podobnie doszedłem do wniosku że lepiej będzie zmodernizować oborę oraz wymienić część parku maszynowego.
Posted

Co do ciągnika,to lepiej "dobrać"kredytu i kupić coś lepszego,jak później męczyć się z byle czym.Ja już jestem prawie 5 lat po młodym rolniku i wiem,że lepiej kupić za te pieniądze coś z maszyn i mieć konkretną fakturę ,jak zakopać się w remontach,bo każda faktura jest dokładnie sprawdzana i z każdych wydanych 10 zl trzeba się rozliczyć.

• 3 weeks later...
Posted

No niewiem czy cos dostaniesz nowego ale ak bys troche dłozył to juz masz Zetora Majora 80 Lub jakiegos farmtraca

No, ja też bym dołożył do zetora czy farmtraca. Tym bardziej, że jak się orientowalem przez Idea Expert to na używany też można w kilku bankach bez większego problemu kredyt dostać. Więc nawet może warto kupić paroletni ale mocniejszy.

Posted
Kolego ''garzew'' na dniach byłem u kuzyna i on kupił Case JX 95 .Piękna maszyna i ma moc .Ciągnik kosztował 145 tyś netto ,ale powiem Tobie robi rewelacyjne wrażenie ,a w pracy toż to normalnie tylko pryska glina z pod kół .A teren jest ciężki górki spore i glina .Tak więc może warto zastanowić się nad nim .Ciągnik prosty i oszczędny .Przy pługu 4 skibowym obrotowym ustawionym na 35 cm skiba każda pali 13 litrów na ha w orce http://www.caseih.com/pl_pl/Products/Tractors/Pages/JX.aspx
  • 4 weeks later...